vineri, 18 martie 2016

#07 "O Casa Fericita"


De fiecare data cand urmeaza sa facem o schimbare in casa, imi revine in minte un desen animat pe care il urmaream cu mare emotie si bucurie alaturi de sora mea. Desenul se numeste Casuta si prezinta povestea unei case micute de la inceput pana la.. ei bine nu pana la sfarsit, ci, din fericire,pana la un nou inceput.

Casuta din poveste are un mare avantaj - a fost construita trainic si a supravietuit unor incercari grele, putand fi relocata. Nu numai ca a trecut cu bine testul mutarii, dar a putut fi reparata, consolidata si pregatita pentru a deveni din nou un camin primitor pentru o familie tanara. Desi va ganditi probabil ca acest lucru este posibil doar in lumea desenelor animate, va inselati. Este o procedura foarte intalnita si practicata in Statele Unite, dar nu numai acolo, ci si in Romania. Au existat astfel de cazuri chiar in Bucuresti.


Dupa cum bine stiti, In mod ideal [si normal as adauga eu], o casa este proiectata sa reziste pe termen indelungat (peste 100 de ani), fiind utilizate la realizarea ei cele mai bune materiale si tehnologie de cea mai noua generatie. Cu trecerea anilor insa, materialele se degradeaza, iar uzura isi pune, invariabil, amprenta. Si atunci se simte diferenta mai ales la capitolul costuri de intretinere. 
Cu alte cuvinte si casele au o viata a lor, plina de peripetii! Le putem surprinde in decursul anilor in fotografii care ilustreaza transformarile ce survin la exterior. Dar nu numai schimbarile vizibile cu ochiul liber trebuie urmarite. Dincolo de mici "riduri de expresie"(crapaturi superficiale), exista probleme care pot fi remediate, sau prevenite, atata timp cat sunt descoperite la timp.

Daca ar fi sa facem o paralela intre oameni si case, asa cum oamenii au nevoie de un certificat medical prin care se prezinta starea lor de sanatate intr-un un anumit moment al existentei lor, si casele au nevoie de un certificat energetic. Acest document este realizat de catre specialisti in domeniu, si contine informatiile privitoare la performanta energetica a cladirii in cauza. Valabilitatea unui certificat este de 10 ani, dupa care trebuie reinnoit, fiind un document obligatoriu si necesar in urmatoarele situatii: cand urmeaza sa se construiasca un imobil, sa se vanda, sa se inchirieze sau sa treaca prin renovari majore. 
Cum se realizeaza, ce presupune, cat costa si cat timp dureaza pana puteti obtine un certificat energetic puteti afla de pe site-ul www.avizez.ro
Pe lista "analizelor periodice necesare" casele ar trebui sa beneficieze si de o termografie. Va intrebati probabil despre ce este vorba. Ei bine, de la experti aflam ca, prin termografie, se realizeaza o scanare termica a cladirilor cu o camera de termoviziune (cam ca aceea din imaginea de mai jos). In urma acestei actiuni se inregistreaza radiatiile infrarosii si se determina distributia temperaturilor pe suprafata constructiei analizate. Dar nu numai atat. Se pot afla multe alte informatii importante despre tipul de izolatie si posibilele lui deficiente, zonele ce ar putea favoriza aparitia mucegaiului, sau formarea condensului, etc. Stiti ce mi s-a parut foarte interesant? Prin termografie se pot detecta chiar si eventuale tevi infundate!!


Un alt amanunt de retinut ar fi faptul ca termografia se realizeaza in anotimpul rece - pentru a putea fi observate cu usurinta problemele. Imaginile obtinute ma duc cu gandul la un fel de negative colorate. Culorile au un rol foarte important in aceste fotografii.  Astfel, prezenta culorilor reci, implica pastrarea caldurii in interiorul casei si pierderi energetice spre zero. Dimpotriva, culorile calde indica un singur lucru: necesitatea gasirii celor mai bune solutii pentru reducerea pierderilor de agent termic.

Si pentru ca a venit din nou vorba despre alegeri, despre renovari si cresterea confortului in locuinta, despre locatari fericiti si implicit locuinta fericita, iata cateva dintre alegerile pe care le-am facut pana acum pentru mini renovarea din acest an:
- am inlocuit toate becurile cu spoturi, reducand substantial consumul de energie;
- prelungitoarele sunt prevazute cu sistem de stingere si siguranta (care previne posibilele daune materiale in cazul unor avarii la reteaua de energie electrica), acestea fiind inchise pe timpul noptii, functionala ramanand doar aparatura care necesita alimentare continua (de exemplu frigiderul).
Din fericire, la capitolul electrocasnice nu a trebuit sa facem investitii pentru ca toate au un consum redus de energie.


Urmeaza sa gasim cea mai buna si prietenoasa (atat cu noi, cat si cu mediul) varianta pentru renovarea balconului inchis. Varianta actuala a fost foarte buna, dar timpul si-a pus amprenta asupra geamurilor si cadrului din  aluminiu, asadar cautam inlocuitori.
Vom schimba si izolatia de pe peretele exterior al balconului si urmeaza sa punem tapet pe peretele dinspre camera - am observat ca acesta este mult mai eficient decat vopseaua lavabila: retine caldura si permite aerisirea in parametrii optimi. Mai este putin timp si speram sa finalizam cautarile in timp util, iar alegerile sa fie cele mai bune si fericite pentru noi, florile din balcon si pentru apartament in general :).

http://super-blog.eu/proba-7-tu-cum-imbunatatesti-eficienta-energetica-a-locuintei-tale/

0 comments :

Trimiteți un comentariu