marți, 29 martie 2016

Povestea cu Povesti pentru Copii


A fost odata, ca niciodata, intr-un trecut indepartat, o samanta de suflet care a incoltit in mintea unui om. Din acea samanta, udata cu apa de izvor, incalzita de soarele diminetii, hranita cu aer curat si vegheata de luna si stele, s-a nascut prima poveste.

Povestile izvorasc din imaginatia hranita cu vise, experienta, dorinte si invataminte. Ele pastreaza samburele de suflet in adancul lor si, atunci cand cineva le citeste, se trezesc la viata. Vedeti? De aceea, ori de cate ori cineva va citeste o poveste, sau o cititi voi, singuri, prin fata ochilor vi se perinda personaje si peisaje, ca intr-un film. Povestile traiesc datorita oamenilor.

De la nasterea primei povesti si pana acum, la fel ca si oamenii, si acestea au trecut prin multe intamplari. La inceput ele calatoreau pe aripile vantului, de la un om, la altul. Si de fiecare data se transformau si renasteau, pentru ca fiecare om le daruia un strop din sufletul sau. Multe s-au ratacit, multe au fost regasite, multe s-au transformat, multe s-au imbogatit sau au pierdut cate ceva.

Oamenii au inceput sa le scrie, incarcand sa prinda in cuvintele ce se inlantuiau dansand pe hartie, intreaga lor frumusete. Unii au fost mai priceputi, altii mai stangaci, dar, daca veti citi cu atentie, cu mintea si cu sufletul, veti descoperi comoara cuprinsa in fiecare poveste. Caci acesta este darul povestilor, pentru fiecare dintre noi, copii mai mici sau mai mari.

Apoi, in indepartata Asie, a aparut tiparul... iar din secolul al 18-lea povestile s-au organizat frumos in literatura pentru copii. Cuprinse in carti, ecranizate in filme pentru micul sau marele ecran, transformate in desene animate/anime-uri sau benzi desenate/manga, aduse la viata datorita papusilor si decorurilor la teatru, povestile ne sunt prieteni devotati, ce ne indeamna imaginatia sa zburde liber. Ne invata de fiecare data cate ceva, transformandu-ne in mici exploratori, sau poate in aventurieri curajosi, aflati pe urmele unei comori nepretuite.

Povestile ne imbogatesc viata si sufletele (Pentru ca, nu-i asa, povestile au la randul lor suflet!). Ar trebui sa nu ne lipseasca vreodata.... Fie ca ne insotesc in carti tiparite, sau ne sunt citite / povestite pe cd-uri, casete si vinil, fie ca sunt surprinse in carti de colorat, sau cum spuneam mai sus, ecranizate, prezenta lor ne face sa uitam de singuratate, sau tristete, atunci cand acestea ne dau tarcoale.


In calatoriile lor prin timp si spatiu, povestile au o singura dorinta - sa fie citite. Oameni frumosi le ajuta sa ajunga la voi, la noi... Le gasim in librarii, le gasim in biblioteci, le gasim la soala, le gasim si online! Iar daca internetul are cu adevarat un mare merit, acela este de a ne aduce aproape de lucrurile valoroase, din care putem invata, care ne ajuta sa crestem si in care gasim prieteni de nadejde. Sa nu radeti. Nu sunt doar povesti pentru copii ! Sunt mult mai mult de atat. Pentru ca povestile ne fac sa visam!


In raftul virtual s-a mai adaugat o poveste. Este intampinata cu bucurie de catre suratele ei. Unele sunt "nemuritoare"- cine stie cand s-au nascut si cat au calatorit pana la noi. Altele abia s-au nascut, se afla la inceput de drum. Dar in lumea povestilor nu exista povesti urate si frumoase, bune si proaste. Din toate vei avea de invatat, chiar daca, uneori, subiectul ti se pare trist.... Ele sunt acolo ca sa iti reaminteasca un lucru important: lumea este creata din culori, din nuante, din tonuri, din alb, negru si griuri. Iar fiecare dintre noi, asa unic, cum este, are sansa de a trai frumos, de a alege binele si de a darui si primi un strop de suflet povestilor. 

Cititi povesti, visati si creati o lume frumoasa :)!! Si nu uitati sa impartiti bucurie!


0 comments :

Trimiteți un comentariu