Omul, cat traieste, invata! mi-a trecut prin minte, in timp ce tocmai facusem o noua descoperire. Iar cand vine vorba despre tehnologie, domeniul in care se descopera si imbunatesc sau inlocuiesc lucruri cu "viteza luminii", nu te plictisesti niciodata. Totul este sa nu ametesti, incercand sa asimilezi toate informatiile odata. Incearca sa retii ceea ce este important, baza. Mi-am zis, in timp ce continuam sa citesc. Si totusi... cine ar fi zis ca Hard-ul are un geaman. Hmmm!
In ceea ce priveste computerele (fie ca este vorba de desktop sau de laptop), cam tot ceea ce stiu am invatat pe parcurs. Recunosc ca de multe ori intuiesc despre ce este vorba si ca, daca cineva mi se adreseaza in termeni de specialitate, s-ar putea sa am ezitari :). Pana la urma, limbajul de specialitate este si el, ca orice alta "limba straina" supus uitarii, daca nu este folosit constant. Ori eu, nelucrand in domeniu, neutilizand frecvent terminologia, am toate sansele ca pana ma voi izbi din nou de vreo problema din acest domeniu, sa uit toti pasii parcursi, sau unele denumiri. Si atunci ma documentez, din nou.
Acum cateva zile am trecut prin emotii sondate cu o penalizare. Ca niciodata, laptopul meu a devenit necooperant. La inceput nu am dat mare importanta, dar cand mi s-a blocat cu cateva minute inainte de termenul de predare si pana l-am pornit a durat suficient de mult incat sa pierd din start zece puncte pentru doar o secunda, atunci am fost nevoita sa admit ca avem o problema. Dar oare ce sa fie? La inceput am dat vina pe conexiunea la internet. Un gand insa nu imi dadea pace. Daca a patit ceva hard disk-ul? Cel mai mare cosmar al meu: sa se strice dispozitivul de stocare. Am trecut deja prin asa ceva si va asigur, nu este deloc placut (asta in cazul in care nu stiati). De cate ori deschid laptopul meu vechi, cand aud zgomotul facut de HDD am emotii pana cand porneste sistemul de operare. La un an de cand mi l-am cumparat, dintr-o data s-a oprit si cand l-am pornit se auzea doar cum huruia, ca si cand se inecase. Verdictul a venit necrutator: irecuperabil. Toata munca mea a disparut in cateva secunde.
Dar sa revenim la laptopul nou si emotiile pe care mi le-a dat acum cateva zile. Desi pe cel vechi il prefer pentru grafica, pe acesta nou il folosesc frecvent pentru viteza (pe celalalt care are venerabila varsta de 12 ani nu il mai pot utiliza cu internetul pornit pentru ca mi se blocheaza) si acces la internet. Deci nu imi permit sa se strice, pentru ca practic datorita lui sunt conectata cu mediul virtual, in care imi desfasor in mare parte activitatea.
De ce am facut precizarea aceasta? O sa va lamuresc imediat, are legatura cu descoperirea mea recenta: HDD-ul are un frate geaman - SSD. Ok, poate nu sunt chiar frati, dar faptul ca deservesc aceeasi functie, ca au aparut cam in aceeasi perioada (anii 50) si au acelasi "nume de familie" (Drive,) m-a facut sa imi imaginez ca sunt frati gemeni, dar nu identici. Desi au aceeasi forma, componentele si modul de functionare sunt diferite. Practic, HDD-ul este foarte popular si accesibil ca pret - un dispozitiv de stocare a datelor electronic mecanic. SSD-ul nu este atat de popular si acest lucru poate fi explicat de faptul ca pretul sau a fost foarte ridicat pana nu demult. De data aceasta dispozitivul de stocare foloseste semiconductori.
Daca ar fi doua personaje, unul ar face mai mult sport fizic si celalalt mental. Stiti ce este amuzant? In viata, deobicei sportivii sunt mai rapizi decat cei fara conditie fizica. Aici este oarecum invers. SSD-ul este mai rapid, mai rezistent la socuri si mai fiabil. Ca sa nu mai spun de silentios (si aici imi reamintesc emotiile date de hard).
Pentru mine mediul de stocare este foarte important. Am nevoie de spatiu suficient pentru a-mi salva proiectele, pentru a putea folosi laptopul eficient, rapid si fara emotii. Si vestea buna este ca in ultima perioada acestea au devenit accesibile, fapt reflectat in tot mai multe oferte SSD. M-am gandit deja la urmatoarea posibilitate: sa imi dotez laptopul cu un SSD, urmand sa folosesc HDD-ul actual pe post de memorie externa. Acum studiez niste promotii SSD Kingston pe care le-am gasit in acest magazin online si cred ca un SSD HyperX s-ar potrivi de minune.
Ma intreb ce descoperiri interesante voi mai face in viitor.... ?:) Oare ce legatura de rudenie este intre SSD si cardurile micro SD ?:D
2 comments :
Da, si eu ma feresc de detalii tehnice, dar cand patesc ceva cu calculatorul imediat ma pun la curent. Ai mei ma bat la cap cu un SSD si au dreptate.
@Spunsieu pe mine ma tenteaza sa incerc o combinatie hibrida si la pc. asa l-as repune pe picioare. Sa pun ssd pt sistemul de operare si programe si hdd-ul sa il folosesc pentru ce am de "depozitat". Se lucreaza altfel... acum sa vedem ;).
Trimiteți un comentariu