duminică, 20 martie 2016

Giovanna D'Arco (Ioana D'Arc)


Buna!!
Ne reintalnim cu povestea animata de duminica. Astazi vom calatori in Franta si vom urmari o interpretare a povestii Fecioarei din Orleans - Ioana D'Arc.

video via youtube

Rezumat
In 1337, intre Anglia si Franta, a izbucnit Razboiul de 100 de ani. Englezii cucereau rand pe rand portiuni din Franta, in timp ce francezii isi vedeau tara cotropita.
Langa Orleans traia o tanara credincioasa, care se numea Ioana D'Arc. prin 1425, cand tanara avea 13 ani, legenda spune ca in imp ce se ruga Ingerul Mihai i s-a infatisat spuandu-i ca vrerea Domnului este ca ea sa elibereze Franta.
Cand a implinit 17 ani, Ioana a pleca pentru a ii cere permisiunea printului pentru a pleca la razboi si a salva Frante. Acesta este bolnav, dar o primeste si incuviinteaza dupa ce aceasta ii spuna ce misiune are. Ioana renunta la parul sau lung, imbraca straie de ostean si in fruntea armatei porneste la lupta.
Neinfricata, in fruntea armatei franceze, purta batalie dupa batalie, reusind sa obtina victorii impotriva englezilor. Era insa trista pentru ca in batalii murea multi oameni. Dar isi urma destinul, asa cum ii fusese cerut.
Carol al VII-lea urmeaza sa fie incoronat si Ioana isi continua misiunea, desi si-ar fi dorit sa se poata intoarce la viata sa linistita, alaturi de familie, in oraselul natal.
Desi iubita si respectata de oameni, isi atrasese si invidia sau ura anumitor nobili. Acestia ii doreau moartea. Unii dintre ei chiar se aliasera cu dusmanii.
Pornind din nou la lupta ioana se confrunta cu o armata numeroasa, puternica, ce decima practic armata sa slabita. Cum inamicii erau mult mai numerosi, Ioana a cerut intariri printr-o scrisoare. dar nu le-a primit niciodata deoarece acea scrisoare a fost rupa de un nobil ticalos.
Incercuita, in cele din urma Ioana a fost capturata de englezi si inchisa. Singura sa alinare era rugaciunea. A fost judecata si condamnata pentru ca spunea ceea ce gandea - si anume ca auzea voci care o indrumau pentru a-si urma destinul. Acuzata ca este mesagerul necuratului, ea a fost arsa pe rug. In timp ce flacarile se ridicau spre ea, tanara nu a incetat sa se roage. Oamenii au fost impresionati de imaginea sa si la scurt timp dupa moartea sa s-au revoltat, au pornit la razboi si au reusit sa ii invinga pe englezi, eliberandu-si tara.
Ioana a ramas in memoria tuturor ca Fecioara din Orleans.


0 comments :

Trimiteți un comentariu