sâmbătă, 5 noiembrie 2016

15. " Cele trei Cărți ale Crăciunului. "


- Cincizeci și patru!  
- Poftim? strecură Mami capul pe ușa întredeschisă.
Ridic privirea din lapop, privind meditativ către ușă. Cred că iar am înzestrat gândurile cu voce. Prea mult entuziasm și nerăbdare! Daaaaar...
- Atâtea zile mai sunt până de Crăciun, am lamurit-o pe Mami, care mă privea din ușă cum agit creionul de la tableta grafică prin aer, parcă încercând să schițez ceva. 
- Când termini cu planificarea să ne anunți! Sunt curioasă ce cărți ne pregătești, domnișoară ”bibliotecară”.
Toată familia citește!  Mă gândesc foarte serios să desenez un poster inspirat din și însoțit de această sintagmș să îl imprim și să îl lipesc pe ușa camerei mele, înspre hol. Cu programul de funcționare al bibliotecii anexat, hehehe. 
Ah, da! Poate nu știți. Locuiesc în fostul birou, găzduitor al bibliotecii noastre. De fapt, din fostul birou am insistat să păstrez în camera mea, doar corpul format din două etajere, care găzduia cărțile. Îmi sunt tare dragi - am petrecut minute, ore, zile (și nopți) de regie și film. Cum, voi nu ecranizați cartea când o citiți? Eu cred ca aceasta este partea cea mai frumoasă din lectură: metamorfoza cuvintelor tipărite pe coli de hârtie în imagini proiectate pe ecranul minții, în cinema-ul special, unic și neprețuit al minții.

Dar voi lăsa acest proiect pentru după Crăciun! Am pregătit deja semne de carte și mi-am cumpărat un carnet de însemnări cu citate din Micul Prinț - carte pe care o recitesc cu mare drag, de fiecare dată când am ocazia. Posterul mai poate aștepta.


Pentru că tot ne pregătim să inaugurăm colțul de citit (singurul caz când m-aș bucura cu adevărat să fiu pusă la ”colț”), misiunea de a alege cele trei cărți ale Crăciunului mi se pare și mai palpitantă. Aș vrea ca, după Crăciun, să ne întâlnim pentru prima dată în club, și să povestim despre cărțile de care ne-am bucurat în zilele de Sărbătoare.
Când ești înconjurat de atâtea cărți, este destul de dificil să te oprești la una singură. În timp ce încercam să scurtez lista candidatelor, mi-a venit o idee! Sau, mai bine zis, m-a inspirat Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens. Trei spirite - trei cărți. Mi-a surâs ideea și mă gândeam zâmbind la ”Cartea Spirit a Crăciunului Trecut”, ”Cartea Spirit a Crăciunului Prezent” și ”Cartea Spirit a Crăciunului Viitor”. Așadar prima dilemă a fost rezolvată - vor fi trei cărți. Mai urma să le aleg dintr-o listă lungă și ispititoare de candidate. Grea misiune. 
Salvarea a venit de la carnetul de însemnări despre care vă povestea mai sus. Mi-am reamintit de programul intens de lectură din timpul facultății și mi-am dorit să recitesc Curierul de Sud / Zbor de noapte / Pamant al oamenilor / Pilot de razboi , Antoine de Saint-Exupery. Singurele amintiri ce mă leagă de cele patru  titluri sunt fragmente din filmul lecturii, surprinse parcă dintr-un avion ce survolează deșertul. Cred că viteza cu care eram nevoiți să parcurgem lista lungă de opere literare și-a spus cuvântul în timp, ștergând amintirile. Există ceva care mă atrage spre această carte (și nu doar coperta, foarte inspirat aleasă). Un sentiment profund uman - o căldură sufletească pe care am resimțit-o în operele autorului, căldură care se potrivește de minune cu spiritul Crăciunului.



Cartea Spirit a Crăciunului Prezent este Zece negri mititei, scrisă de Agatha Christie. Îmi doresc să o citesc alături de Buni - cu siguranță ne vom bucura descoperind mistere și căutând să aflăm ce se ascunde în spatele măștilor. Pentru că toți avem măști, nu-i așa? Depinde însă ce fel de măști și în ce scop le purtăm.



Cartea Spirit a Crăciunului Viitor este tot o carte publicată de editura RAO. Se numește Citadela și a fost publicată postum, autorul fiind Antoine de Saint-Exupery. De ce a viitorului? Pentru ca in 1944 autorul a dispărut în timpul unei misiuni. Abia în 1998 a fost confirmat faptul că acesta și-a pierdut viața în timpul misiunii.
  


Abia aștept să descopăr acest volum de filosofie profund umană. Cred că va fi perfect pentru serile de iarnă, indiferent dacă va ninge sau nu. :)





Toate cele trei cărți alese fac parte din secțiunea RAO Clasic - pe care o găsesc cel mai aproape de spiritul sărbătorilor. Abia aștept să îmi povestiți ce veți citi voi și să ne întâlnim de anul viitor în clubul Colțul de lectură”!

http://super-blog.eu/2016/11/03/proba-15-in-asteptarea-craciunului/

2 comments :

Sandy spunea... [Raspunde]

Alegeri interesant abordate :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Sandy multumesc :)! Adevarul este ca m-au ajutat si cartile din biblioteca. Strigau parca dupa cele trei :P!!

Trimiteți un comentariu