luni, 5 noiembrie 2018

XIV. Misiunea Clarei: ”Copiii și alegerile sănătoase în alimentație.”


Uneori, Clara, părinții învață de la copii!” mi-a zis într-o zi frumoasă de duminică doamna Mia, bucătăreasa orfelinatului. „... întotdeauna un copil îl învață pe un adult - fie și doar cum să-și reamintească cine e el, cu adevărat!„ a continuat cu glasul ei blând, întinzându-mi complice un morcov proaspăt cules din grădinița din spatele bucătăriei. „Există o singură condiție, un singur secret!”

- Clara, ești pregătită? E rândul tău! Intri în cinci minute.
- Mulțumesc! 

În timp ce organizatorul conferinței pe tema Sănătatea Copiilor Noștri îmi face semn să îl urmez spre locul pe unde voi intra pe scenă, îl zăresc cu coada ochiului pe Mihai, așezat în rândul doi. A venit însoțit de Andrei, ca să mă susțină.

Cum de am ajuns să fiu speaker motivațional la o conferină ce tratează probleme de nutriție, vă întrebați poate? Ei bine... Acum două luni am participat la un curs interesant, despre principiile de bază după care trebuie să ne ghidăm pentru a ne forma deprinderi alimentare corecte. Îmi doream să dobândesc cât mai multe cunoștințe în domeniu - pentru mine sănătatea și un stil de viață echilibrat, aflându-se pe primul loc. La final, încântată de tot ceea ce aflasem, am participat activ la toate discuțiile purtate pe tema celor prezentate. Probabil că entuziasmul meu a fost molipsitor și faptul că și ceilalți participanți, până atunci destul de retrași, s-au implicat la rândul lor, i-a inspirat pe organizatori să îmi facă această propunere.

- Două minute...
Nu am emoții. Aș mâncat însă ceva bun. „Clara, sâmburii aceștia de caisă seamănă puțin cu migdalele, știai?” vocea doamnei Mia îmi răsună în gând a alinare. Aș ronțăi o migdală, dar exact în acest moment mi se înmânează microfonul, așa că intru pe scenă.  Luminile reflectoarelor mă orbesc, însă pot zări destul de clar zecile de perechi de ochi care se îndreaptă spre mine.


Bună seara! Numele meu este Clara și.. misiunea mea în seara aceasta, este aceea de a vă convinge de importanța alegerilor alimentare sănătoase făcute încă din copilărie. 
Mă opresc puțin. Știu exact ce am de povestit - despre studii, despre beneficii, despre.... între timp, ochii mi s-au obișnuit cu lumina și îi pot vedea mai bine pe cei prezenți în sală: părinți, bunici, cadre didactice. Oameni de toate vârstele, fiecare cu istoricul său culinar și... medical. Unii serioși, alții obosiți... Prea puțini relaxați.

Îmi cer scuze, nu vreau să fiu, sau să par nepoliticoasă, dar.... Se pare că am nevoie de puțină energie.
Râsete. 
Nu, nu am trac, nici emoții - dar, mă simt puțin copleșită de amploarea și importanța acestui eveniment.
Îmi scot din gentuță o cutiuță tip bento în formă de urs panda, din bambus (din acelea în care părinții japonezi prepară pachetul cu mâncare celor mici ) și mă servesc cu o migdală.

Vă mulțumesc pentru înțelegere! Până nu demult nici nu știam ce sursă neprețuită de energie și sănătate sunt aceste delicioase migdale.  
Reiau firul prezentării, în timp ce în sală zăresc chipuri mai relaxate, destinse, ca la o întâlnire între prieteni unde ai ocazia să afli lucruri interesante și utile. Asta sper. Asta îmi doresc.

Bănuiesc că una dintre așteptările pe care le aveți în urma participării la aceasă conferință, este să aflați cum îi puteți convinge pe cei mici, să mănânce sănătos. Ei bine... există metode, desigur. Poate vreți să aflați de ce nu funcționează, de ce ați eșuat?
În sală se aude murmur - cei prezenți reacționează și se pare că le-am captat atenția.


Ei bine... este simplu! Copiii fac, ceea ce văd. Degeaba îi veți spune celui mic că, în loc de snacks-uri, poate mânca smochine, curmale sau caju! Și, între noi fie vorba, tare aș ronțăi acum o nucă (râsete) se pare că acest subiect plin de delicii sănătoase îmi stimulează apetitul. Dar, să revin la subiect. Degeaba i se spune copilului ce să facă și i se menționează că este important pentru sănătatea lui, dacă cel care îi este exemplu - fie că vorbim despre părinți, bunici, educatori etc. face exact opusul a ceea  ce pretinde. 
De aceea.. De aceea, consider că primul pas pentru a asigura copiiilor dobândirea de obiceiuri sănătoase, este să lucrăm în primul rând cu noi, cu copilul din noi, la acest capitol. 

Încercați să vă reamintiți cum erați în copilărie. Atunci când venea unchiul preferat și vă spunea „tu să nu fumezi, că nu este sănătos, nu este pentru copii”, dar el își aprindea o țigară cinci metri mai încolo. Și atunci gândeai... „ dacă unchiului nu îi face rău și eu voi face la fel”. La fel și cu sucurile acidulate, cu junk food-ul.... cu dulciurile pline de E-uri, de margarină și coloranți. 
 



Pentru a putea aduce o schimbare în bine în alimentație și stilul de viață, trebuie să participăm activ la ea, să fim parte din ea. Să-i oferim în primul rând copilului din noi acest dar și, alături de cei mici, să (re)învățăm să fim și să trăim sănătoși, în armonie cu noi și cu natura.
Șoapte... îmi reamintesc că și eu mă gândeam la un moment dat, dezorientată fiind, neștiind de unde să încep și cu ce, încotro să mă întrept: Ușor de zis... greu de făcut! nu-i așa, Clara?


Și este mai simplu decât vă imaginați! Acum, chiar este mai simplu!! Pentru că, pe lângă cele câteva reguli de bază după care vă puteți ghida, există și oameni sufletiști! Oameni care au făcut o muncă titanică, de voluntariat, strângând informații importante și folositoare referitoare la alimente importante pentru sănătatea noastră. Oferindu-ne chiar și sugestii de rețete! 
În timp ce mă adresez auditoriului, mi se pare că zăresc, în primul rând, privindu-mă zâmbitoare, o fetiță cu părul strâns în coadă, cu ochi veseli și zglobii, ronțăind un morcov „... ești ca o veveriță, Clara! Să nu uiți niciodată ce îți spun acum -ești ceea ce gândești, ești ceea ce simți... ești ceea ce mănânci.

Suntem ceea ce mâncăm! Când eram mică, doamna Mia - bucătăreasă la... institutul unde locuiam, m-a învățat o lecție importantă! Putem face economie la orice, mai puțin când vine vorba de hrană, de mâncare. Nu ne permitem luxul de a ne juca astfel cu sănătatea.
  

Alături de fetița din primul rând, de reflexia copilului din mine, se află alți copii. Adulții parcă au dispărut și ne-am întânit noi, copiii de altă dată, să punem lumea la cale, să o schimbăm în bine, pentru copiii de acum. Ștergem ideile strâmbe, obiceiuri proaste și ne resetăm, împreună.

Regulile de bază sunt simple: proaspăt, de sezon, nemodificat genetic, din agricultură ecologică, sau bio. Sprijinim micii producători - ne ajutăm reciproc. 
Și apoi ne informăm. Aflăm despre ajutoarele trimise de natură, ce aduc un plus de savoare preparatelor și nouă vitamine, energie și, cum îmi place să spun, un boost de sănătate.
Dar să vă dau un exemplu simplu: o salată! 
Mișcare în sală....
Să înțeleg că vă prea plac morcovii?
Râsete.
Dar semințele vă plac? 
Aprobări.
De dovleac, de floarea soarelui... Trebuie să încercați atunci și seminte de in, sau pe cele de chia!  Și apoi mai vorbim noi despre salate!
 

Aș vrea să îi oferți șansa copilului din voi de a încerca să renunțe, treptat la obiceiurile nesănătoase și să le adopte pe cele benefice. Să începem cu ceva ușor -cu pastele
Râsete.
Pastele integrale! Nu, nu îngrașă dacă sunt consumate moderat! Pastele cu nuci și măr ras - ce desert delicios! 
Râsete.
Este dificil să vă vorbesc despre acest subiect fără să dau măcar câteva exemple și, credeți-mă, numai amintirea unor feluri de mâncare, sau alimente îmi lasă gura apă!
Râsete.

Am stabilit, deci, lucruri importante în legătură cu alimentația sănătoasă: alimente de bază, de sezon, proaspete. Preparați-vă singuri, pe cât posibil mâncarea și căutați alternative simple, naturale pentru ispitele mult prea procesate, de pe rafturi. Degeaba câștigăm timp alegând calea ușoară și nesănătoasă, dacă apoi îl pierdem în suferință. 

Și să nu uităm că alegerile pe care noi le facem îi influențează direct pe cei care ne au ca exemplu! 

Timpul alocat discursului meu se apropie de sfârșit. Aș vrea să rețineți esențialul: „secretul” pentru a reuși să oferiți copiilor voștri un stil de viață echilibrat și sănătos este unul singur - Puterea exemplului! 
Și, pentru a vă mulțumi pentru atenția pe care ați acordat-o încercării mele stângace de a aborda un subiect atât de important, aș vrea să vă invit să faceți acum primul pas către o viață și, implicit o lume, mai bune. Am pregătit, alături de prietenii mei, prăjiturele raw vegane cu miere de manuka - un adevărat antibiotic natural delicios și mini brioșe cu goji sau merisoare confiate. Toate ingredientele sunt de cea mai bună calitate, nemodificate genetic și certificate. 
Și, acum, aș vrea să subliniez importanța majoră pe care o are calitatea produselor cumpărate! Produse care provin și din import - pentru că, așa cum bine știti, în cazul unora, condițiile meteorologice, clima și solul nu permit în toate cazurile și cultivarea locală. 

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc de acum încolo numai alegeri informate, benefice și  sănătoase atât pentru voi și, implicit, pentru copiii voștri!
    
Mă îndrept spre ieșire în aplauze. Urmează să îi revăd pe cei în fața cărora am vorbit, în sala în care organizatorul  ne-a amenajat un fel de bufet pentru micile tratații pregătite. Între timp mi s-au alăturat și Mihai și Andrei, vizibil emoționați. Mă întreb dacă am reușit să schimb ceva în bine prin discursul meu, dacă a avut acesta un impact pozitivasupra celor prezenți.
Dintr-odată sala începe să se animeze. Spre mine se îndreaptă chipuri zâmbitoare, însoțite de strângeri de mână și dorința de a încerca acel „dulce bun”.

Poate că mulți vom păstra, pentru ocazii speciale și bucuria de a gusta dintr-un tort clasic, cu cremă de cacao și unt și zahăr ... zahăr brun, în cazul meu, dar cu siguranță vom parcurge un drum mult mai frumos acordându-ne timp și răbdare, pentru a descoperi o varietate de alimente și rețete noi, întărindu-ne și regenerându-ne organismul.

Iar copiii, ei bine copiii, privind cu atenție spre cei care le servesc drept exemplu, vor învăța firesc și ușor, încă de mici, să facă diferența între o alimențație greșită sau deficitară și una echilibrată. Vor fi încurajați să urmeze exemplele pozitive și nu vor mai fi tentați să accepte tentațiile nesănătoase când le sunt oferite de alții - pentru că nu vor mai avea niciun motiv: nu va exista acel sentiment al interdicției, ci doar deprinderea alegerilor asumate, în cunoștință de cauză.

2 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Un minunat discurs! :) Felicitari! Aplauze! :)
Mi te-am imaginat pe scena, vorbind cu calm, cu voce blanda, despre hrani sanatoasa. :) Zau ca pe tine mi te-am imaginat!
Mi-a placut (si) "imaginea" copiilor din... cei din sala "suprapusa" peste cea a adultilor care erau, de fapt, acolo. Si pe fetita Clara muscand din morcov mi-am imaginat-o foarte usor. :)
Foarte fain!
Succes, Rux!
Pupici cu drag! <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@DianaIti dai seama daca era randul lui Mihai? Trebuia sa iti imaginezi o Rux baiat :))).
Ma bucur ca ti-a placut - ar fi minunat daca am avea mai multa grija de noi si de ceilalti. <3
Scriind articolul mi s-a facut tare dor de o vara cand am mancat caju si migdale aduse de parintii prietenei noastre (pe atunci nu se gaseau mai deloc prin Ro - si nici nu aflasem de prietenii de mai sus). Yummy.

Iti multumesc mult :*!!

Read more: http://www.blog.copilarim.ro/2018/11/xiv-misiunea-clarei-copiii-si-alegerile.html#ixzz5W7UG8COM

Trimiteți un comentariu