joi, 21 ianuarie 2021

Ziua cand cea mai arzatoare dorinta a devenit realitate.

Buna!

Ziua cand cea mai arzatoare dorinta a mea a devenit realitate, e ziua de nasterii a sorei mele mai mici. Raluca

La multi ani, sis! In sfarsit iti zic si aici, asa ca tot se spune ca iti amintesti de primul si ultimul care ureaza :)))) [ si prima tot eu am fost, haha - cu poza alaturi de Kouki.. si Brad].

Zi cu soare! Zi frumoasa (ce-as fi vrut sa fiti acasa, cu noi - am facut si o rima:P). Am reusit astazi, sa jonglez cumva cu timpul si sa fac un tort:

Am pornit de la reteta de tort al casei, cat mai simplificat si adaptat la ce aveam disponibil. Mazgalitul de sus, abia fusese asamblat si am zis totusi sa il pozez. Apoi am mai facut o poza asa, de "detaliu" (adica sa nu se vada alte detalii = mazgalituri, lol).

Marturisesc ca.... as cam manca. Si eu. Dar na, o veni si vremea "ceia". Pana una alta sa notez varianta de reteta (ca multe nu le-am notat si le-am uitat :P). Poate vreti sa incercati:

Pentru blat:
🍰 6 oua
🍰 4 linguri de faina alba
🍰 2 linguri mai cu varf de cacao
🍰 6 linguri de zahar
🍰 un praf de sare

Pentru crema:
🍰 3 oua
🍰 3 linguri de cacao
🍰 100 grame de zahar brun nerafinat (am incercat unul nou, pentru noi cel putin - Billington's, foarte aromat si care indulceste destul de tare - deci nu este nevoie de cantitate mare)
🍰 1 pachet si jumatate de unt

Pentru insiropare:
🍰 2 lingurite de zahar Billington's la un ibric de apa (cat o cana normala)
🍰 afinata


Mai sus este o poza cu tortul dupa ce a stat cam vreo ora in frigider. Pentru ca deja a fost degustat. Dar pana acolo, iata cei cativa pasi pentru a-l pregati:

🍰 Blat.
Eu separ ouale. Intai bat galbenusurile cu zaharul pana se topeste zaharul si se face ca o crema (nu mult oricum, si fiind peste 4 oua am pus la robotel). Apoi mut galbenusurile in alt bol (ca nu am de ales - trebuie sa bat albusurile :D) si bat bine de tot albusurile cu un prafusor de sare. Cat se bat albusurile (atunci cand  e cantitate mai mare si pun robotelul in functiune) pregatesc faina si cacao pe care le cern si amestec frumos intr-un bol.
Intr-o cratita pun hartie de copt si am grija sa fie cuptorul pornit la temperatura medie (treapta 4 la mine, cam 150, cam asa).
Albusurile batute spuma bine, incep cu ajutorul unui tel, cu miscari ample, de jos in sus, nu foarte rapide, sa incorporez cele trei astfel: in bolul cu crema de galbenus pun cate o lingura din compozitia de faina si cacao, si cate una cu albus batut spuma. Si tot asa pana incorporez tot. Dupa care pun compozitia in cratita (lol), la cuptor aproximativ 30 de minute (la mine 30 a stat mereu).
Cand este gata il scot, ii las doar hartia pe care sta, cea de pe margini o scot, pana se raceste si ... apoi vine asamblarea.

🍰 Crema.
Intr-un vas cu coada pun ouale si zaharul (este bine ca oule sa le amestecam un pic inainte). Pe foc am un alt vas (eu am folosit aceeasi craticioara in care am facut si blatul pentru ca statea perfect vasul cu coada in ea) cu apa, pentru ca crema se face la bain marie. Amestec mereu si cand incepe sa se ingroase un pic adaug si cacaoa cernuta anterior. Se amestesca mereu, cu atentie sa nu cumva sa inceapa sa fiarba compozitia (doar apa din celalalt vas trebuie sa fiarba), pana cand se ingroasa si apoi se da la o parte, sa se racoreasca.
Unul este bine sa fie la temperatura camerei, taiat cubulete. Cand se racoreste crema incepem sa adaugam treptat untul, amestecand usor, pentru a il incorpora. La final (cand untul este incorporat in compozitie), se ia un tel si se amesteca potrivit, pentru ca sa se spumeze frumos crema.
Crema se lasa putin la rece, pana se face si siropul (eu am lasat-o in camara), daca nu este gata.

🍰 Insiropare si asamblare
Siropul se face simplu: apa, zahar, clocoteste. Se raceste. Punct. :)))
Blatul l-am taiat in trei parti. Apoi am inceput asamblarea astfel: m-am orientat cat sirop am, astfel incat sa il pot folosi la fiecare din cele trei parti. La cea de jos si cea din mijloc, in afara de sirop, am pus si afinata facuta in casa (n-am mai avut fructe, le-am folosit cu alta ocazie la ornat :P). Am pus intai sirop pe margini (pentru ca stiti banuiesc, ele sunt mai taricele) si afinata am adaugat-o mai spre interior. Dupa care am pus crema (crema am impartit-o deasemenea la trei - tineti cont ca a treia parte este necesar sa fie mai mare, pentru ca avem de ornat tot torul cu ea (adica si pe parti). Si am repetat pasii.
La ultima parte de blat, cea de sus, nu am mai pus afinata, ci doar sirop (am pastrat ceva mai mult pentru ea). Si crema multa ramasa. Am folosit o furculita pentru a face binecunoscutul model valurit.


Pana sa apuc eu sa fac poza (aia tremurata) deja a fost atacata felia de tort. Buni i-a facut proba si a zis ca.. nu a zis nimic pana nu a terminat-o :))). Asa de mult i-a placut.

Mi-ar fi placut desigur sa fie Ralu aici, sa manance si ea tort ;) si sa petrecem aceasta zi impreuna. Dar bine ca exista whatsapp si ne putem vedea asa! 

Si as mai avea ce sa va povestesc, dar este deja tarziu! Va mai zic doar ca tot azi, este si ziua imbratisarii. Motiv pentru care, iata ce am colorat:



Eh... acum sa vad cum mai fac eu pana la urmatoarea intalnire cu micul N ... ce i-am promis ca fac. Pfffff! :))) Dar despre asta, vom povesti marti. Probabil.

Pe maine!!





8 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

La Muuulti Ani, cat mai bucurosi si dulci impreuna!
Sa fiti sanatoase si sa va jucati mereu cu multe culori!
Si cu pufosi, ca este atat de placut sa ii mangai.
Multumesc pentru reteta de blat. Anul acesta imi propusesem sa invat sa-l fac. Cred ca lucrurile vor avea loc mai rapid...
Pup si bucurati-va de tort. Mie mi se pare ca arata colosal! <3

Stef Rof spunea... [Raspunde]

Oooo, La mulți ani și din partea mea, așa cu întârziere că doar acum am dat peste articolul dulce🤗..!
Sper că mi-a rămas și mie ceva p-acolo; chiar si vailingul de lins, dacă nu cumva mi-a luat-o Kouki înainte.. 😅

Un weekend superb îți doresc.!

Diana spunea... [Raspunde]

La multi ani frumosi surioarei tale! ❤️

Ooooo! La tort ma bag doar la mancat! O singura data am facut tort (cu ingrediente "la cutie"). A iesit stramb, dar foarte bun! A durat mult - d.p.m.d.v. - chiar si facut din "chimicale"; nu ma incumet la unul unde trebuie sa fac tot ce ai scris mai sus! 😂

A trecut ziua imbratisarii dar Te imbratisez cu drag! Pupici! ❤️ Un pupic (mai multi pupici!) si pentru Kouki!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana multumim tare mult, asa sa fie!! :*
Asa e... sunt minunati. Incarcatori de bucurie pufosi :P.
Acesta este cel mai simplu blat pe care il stiu (e un pandispan cu cacao). Trebuie putina atentie atunci cand se incorporeaza fainasi cacao cu crema de galbenus si zahar si albusurile bature spuma, miscari ample ca sa se poata pastra cat mai mult albusul. Sa ajute sa creasca. Atata tot. :*

S-au bucurat si mai au si maine o portie. Si eu m-am bucurat, dar de pe margini ;)). Deocamdata (sa profite cat pot, lol). Chiar este bun - in varianta originala se puna si rom la crema, dar daca se foloseste zahar brun, nerafinat, are o aroma foarte placuta. si un pic e visinata, sau afinata cand se insiropeaza, sau chiar rom veritabil (esentele strica tot, cel putin cele de acum, nu se compara cu ce folosea Buni cand eram noi mici). :)

pup cu drag!!! :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof multumim tare mult! :P
Nope, Kouki tine post :)))))). Glumesc cu postul, dar nu. Nu ii dau. Lui Dodo ii mai dadeam un pic de blat, dar pe K il tin departe de cioco. i-am dat insa un pic de blat de la alta prajitura, asa de pofta. In afara de acea mica exceptie, fara zahar.
Si asa mai mananca sare din diverse alimente (foarte putina ce e drept) - cand ii mai dau putina pizza de la mine, sau kurtos. Ca lui in mancare nu ii pun deloc.

Iti trimitem o felie intreaga cu drag :D!!!
Multumesc mult! Si eu tie :D!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana multumesc mult mult!!!! <3

:))) vai, mi-ai amintit de esecul nostru lamentabil din 2007 (culmea- ce faceam eu prin 2007, ca tot am povestit azi despre o piesa de atunci). Apropo de chimicale.
Eram la Bucuresti si era ziua lui Ralu. Urma sa o serbam asa in cerc restrans acasa, cativa prieteni (8 am fost) si am zis sa facem pregatiri - 2 torturi. Ea un tort clasic si eu tiramisu. Pentru ca era din scurt si nu avea timp sa faca blatul clasic (si nici materie prima) am luat de la supermarket cel mai fain blat pe care l-am gasit (si care parea asa mai inocent la ingrediente). Apoi crema de la infamul Dr O. unde toate prafurile duc catre acelasi rezultat in materie de gust :)))). Bine noi nu stiam, aveam asteptari, na copii crescuti cu tortul casei. S-a apucat Ralu sa isi asambleze tortul la mare arta. Eu m-am apucat de Tiramisu. Piscoturile obisnuite, crema mascarpone si cafea (aia a fost singura buna, si eu am pregatit-o, dar era cafea naturala, rasnita, pregatita la ibric, ma rog. si nu, nu imi facea rau).
Bun si pregatim aranjam, ii pun lumanarile pe tiramisu, in loc de tort (se supara pe mine, lol) si dupa hai sa servim lumea. Si ne-am pus si noi. Tortul a fost oribil. Parca mancam caramida. (Repet, noi copii crescuti cu prajituri facute in casa) Asa ca aveam pretentii ca macar Tiramisu sa imi iasa bine - pentru ca chiar ma pricepeam. Mai, nu stiu ce a fost, dar pe bune... in viata mea nu am mancat un Tiramisu mai oribil. De la mascarpone - dar dupa aia nu am mai luat decat o data (au stricat reteta nu stiu ce i-au facut ca avea asa un gust chimic, pana atunci fusese foarte bun) si la revedere. Nu am mai facut.

Revenind insa - sa stii ca asta e chiar simplu. Si e bun. Buni batea ouale intregi, dar eu le separ in ideea ca am asigurat faptul ca o sa creasca :))). Ca bat albusurile bine. :))).

Si eu imbratisez cu drag - merci ca mi-ai reamintit de aniversarea aia, rad acum singura amintindu-mi oroarea care se citea pe fetele noastre cand am mancat din prajituri .... ahahahahaha. Da, ingredientele conteaza, mult.

Kouki a primit azi o mega portie de imbratisari. Iti multumeste mult :D :*!! <3

ina02s spunea... [Raspunde]

La multi ani!!! întârziate, na, urările, dar acum am reușit să citesc postarea. Daca a mai rămas ceva de spălat, sunt la datorie..
Plăcute poveștile, am citit cu drag amintirile. Rețeta o voi incerca. Pupiciii și lui Kouki. 😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@ina02s in lipsa sarbatoritei si in conditiile actuale, surprinzator, dar mai este tort :)))). Desigur nu pentru multa vreme... :))
Kouki este foarte incantat de idee - asa mai scapa de efuziunile mele sentimentale :))).

Mi-ar prinde bine un imbold, ca sa pot face o tura de biscuiti, pana ma covoaca la joaca iar nepotelul meu cel mare prin puterea telefonului ce se va fi incarcat deja :))))). Mi-a ramas jumatate de pachet de unt si nah... :D

Pupici cu drag :)!!!

ps: este super simplificata reteta si adaptata pt zahar brun, care este mai aromat de la natura. :D

Trimiteți un comentariu