duminică, 11 martie 2012

Il lago dei cigni (Lacul lebedelor)

De fapt titlul corect ar fi Lebedele salbatice, dar am preferat sa traduc titlul din italiana:). Daca nu stiti inca aceasta poveste scrisa de Hans Christian Andersen puteti urmari aceasta ecranizare animata:





video via youtube


Rezumat:
A fost odata ca niciodata un rege care avea 12 copii: 11 baieti si o fata. ramas vaduv acesta se recasatori dar.. bucuria lui si a copiilor fu repede spulberata caci noua regina era o vrajitoare rea. Aceasta ii transforma pe cei 11 printi in lebede - urmand ca ei sa isi poata recapata infatisarea doar noaptea, iar pe printesa o inchise in turn.
Tanara se hotari sa plece de la castel pentru a-si gasi fratii si impreuna cu acestia sa isi elbereze tatal... si recapete caminul din care fusesera alungati de vrajitoare. Merse cale lunga pana ajunse langa un lac unde se afla o cabana. Intrand acolo zari 11 paturi si tresari gandindu-se ca ar putea fi chiar fratii ei. auzind zgomot de aripi lasa pe unul dintre paturi pantofii pe care ii adusese cu ea si se ascunse intr-un colt al camerei.
11 lebede intrara in cabana si cand ultima raza de soare disparu de pe cer, se transformara in cei 11 printi. Regasirea fu una fericita dar a doua zi printii se transformara din noi in lebede si zburara. Printesa se gandi ca ar face orice ca sa ii poata scapa de vraja si atunci o batranica aparu si ii spuse ca o poate ajuta dar va trebui sa faca exact ceea ce ii spune: sa culeaga urzici si sa teasa 11 camasi pe care sa le arunce peste lebede. Nu trebuia insa sa scoata niciun cuvant pana ce sfarsea lucrul.
Tanara printesa incepu imediat lucrul si chiar daca urzicile ii intepau mainile si era atat de greu de impletit cu ele, aceasta lucra de zor pentru a-si elibera fratii. Intr-o zi insa trecu pe langa locul unde lucra ea un print care se indragosti de ea si o duse cu el la palat. Mama acestuia insa nu fu de acord cu acea casatorie pentru ca nu stia ce ascunde tacerea fetei si faptul ca lucra neincetat. Intr-o seara cand ea iesea sa culeaga urzici de langa cimitirul din apropiere imparateasa o vazu si acuzand-o de vrajitorie hotari sa fie arsa pe rug.
Intemnitata printesa continua sa lucreze si zarind lebedele de la geam se gandi ca daca ar putea si-ar chema fratii in ajutor, dar orice vorba i-ar fi condamnat. In drum spre executie printesa continua sa lucreze rugandu-se ca fratii ei sa vina si sa nu fie totul in zadar... Cand totul parea pierdut 11 lebede aparura in zbor si tanara arunca asupra lor camasile lucrate de ea. Atunci cei 11 frati se transformara pe loc, doar cel mai mic avea o aripa pentru ca tanara nu mai apucase sa termine o maneca la ultima camasa. Fericiti ei se regasira si in sfarsit tanara putu sa vorbeasca din nou.
Nunta cu printu avu loc - mama acestuia fiind extrem de impresionata de curajul printesei, iar cei 11 printi reusira sa o alunge pe vrajitoare si sa il elibereze pe tatal lor, regele.

0 comments :

Trimiteți un comentariu