marți, 4 septembrie 2012

Dorinte Verzi



Pentru Umbrela Verde - campania " Ce dorinte verzi ai pentru orasul tau". Tu, ce dorinte ai?


1. " Spatii amenajate pentru fumatori" (la ora actuala se fumeaza peste tot inclusiv la intrarea in policlinici, scoli, intrarea blocului, in lift, pe scara blocului, pe scarile rulante... nu mai ai unde respira un strop de aer curat. este DREPTUL fumatorilor sa aiba spatiile lor si astfel sa ne poata RESPECTA dreptul nostru, al nefumatorilor sa respiram aer .. curat)
2. " Cosuri de gunoi speciale pentru a arunca pungutele cand curatam dupa animalele de companie" (ma gandesc atat la cei care strang din cosurile normale, pentru ca desi se arunca in pungute mizeria, totusi ar trebui ceva special pentru asa ceva, sa se stie. nu am pretentia sa existe si pungute - as cere prea mult si ma gandesc ca nu ar rezista, desi intr-un viitor apropiat ar fi mai mult decat binevenit)
3. "Amenzi pentru cei care nu respecta legea - primele 2 puncte fiind indeplinite fumatorii care incalca legea nu vor mai avea scuza, la fel stapanii de animale care nu strang dupa ele, sau nu isi tin animalele in lesa (am catel, il plimb in lesa, pentru siguranta lui si a celor din jur - nu stii cum pot reactiona animalele, si/sau oamenii si da, strang dupa el de ani de zile.. asa ca se poate).
4. Incurajarea amenajarii de spatii verzi in asociatiile de locatari si mai multa implicare in sectorul de paza si protectie, ca sa spun asa. Oamenii sunt in general descurajati de vandalizarea acestor spatii, ca si a scarilor de bloc de catre persoane care ar trebui sanctionate prin munca in folosul comunitatii. De exemplu: ai mancat seminte la scara unui bloc si ai baut bere si ai facut mizerie si nu cureti, atunci platesti amenda si faci munca in folosul comunitatii (cureti). La mai multe abateri nu ar strica o poza la panoul rusinii. Da, stiu, poate par masuri extreme... insa voua va place lumea in care traim? Mie nu prea... sa intru in bloc la 500 de m de toaleta publica si cu toate ca avem interfon sa gasim tot felul de cadouri de la resturi de mancare, bautura, mazgaleli pe pereti la... fecale si urina, sau voma.. Urat..
5. Mi-as dori ca orasul sa fie mai putin poluat. Un exemplu sunt aparatele de aer conditionat la care nu se respecta mereu conditiile de siguranta - lichidul acela de racire curge direct pe pamant, sau se formeaza balti din care animalele pot bea, copii se pot juca - asa ceva nu ar trebui sa existe, la fel cum nu este normal sa treci pe strada si sa te "ploua" din astfel de instalatii. Deasemenea sunt unele uriase amplasate la parterul blocurile care polueaza foarte mult (emit anumite gaze). Sa nu se mai permita arderea ilegala a deseurilor, multe toxice (pet-uri ar fi cel mai la indemana exemplu), sa se respecte si sustina colectarea selectiva si reciclarea deseurilor - cu amenzi pentru cei care isi bat joc de munca celor care chiar colecteaza selectiv.

Imi doresc mult ca orasul meu sa fie cel putin la fel de curat si frumos cum il cunosteam odata.. Ca aerul sa fie respirabil si natura (parcuri, copaci, padurea Trivale) sa fie respectata, ingrijita si protejata.

0 comments :

Trimiteți un comentariu