duminică, 9 septembrie 2012

Remì senza famiglia (Singur pe lume)

Stiti ce dor mi-a fost de Povestea de duminica? Foarte dor!!! Si ii voi dedica primul filmulet Sarei pentru ca stiu ca si ea urmarea povestile si ii placeau. :) Nu va spun prin ce peripetii am trecut pana am reusit sa ma obinuiesc cu noua interfata de unde preiau filmele:)) - dar merita. Ne uitam astazi la un filmulet care are doua parti si care ne va aduce aminte unora dintre noi de o carte citita in copilarie: Singur pe lume de Hector Malot.





video via youtube

Rezumat:

Prima parte:
Acum mai bine de 100 de ani un baietel pe nume Remi locuia in sudul Frantei alaturi de mama sa. Fiind foarte saraci ei lucrau de dimineata pana seara pentru a putea pune ceva pe masa. Baiatul visa sa isi cunoasca tatal care plecase la munca la Paris pe cand el era doar un bebelus.
Intr-o noapte, in timp ce cina cu mama sa, in pragul usii aparu un barbat sprijinit intr-un toiac.Mama sa ii spuse atunci ca este tatal sau, iar Remi fu foarte fericit. Insa omul care intrase pe usa era departe de ceea isi imaginase el si, imbrancindu-l cu carja o intreba pe sotia sa de ce nu a facut ce ii spusese la inceput.
Baiatul nu intelese ce voia acel om morocanos si betiv, care mai nou ramasese si fara slujba in urma unui accident la Paris. In timp ce Remi se retrasese in camera sa, il auzi pe tatal pe care il asteptase atat spunandu-i mamei sale ca ar fi trebuit sa il duca la orfelinat. Astfel el afla ca de fapt fusese gasit in urma cu 8 ani la Paris si ca acel om il luase la el, sperand sa obtina o rascumparare.
A doua zi, profitand ca sotia sa era plecata de acasa, omul il lua pe Remi si vru sa il duca la orfelinat. Tocmai atunci trecea prin zona un circar ambulant pe nume Vitalis, care avea trei caini si o maimutica. Acesta il cumpara cu 20 de franci pe Remi, spunand ca il va lua cu el sa il ajute, pentru ca orfelinatul nu este un loc bun pentru un copil. Remi era trist ca trebuie sa plece de langa mama sa, iarVitalis  pleaca cu el si animalele: cainele Capi, maimutica si ceilalti catei din circ. Cu timpul Remi incepe sa indrageasca acea viata. Vitalis il invata sa citeasca, sa scrie si sa cante la harpa. 
Cand au ajuns cu reprezentatia la Toulouse insa, un om al legii il aresteaza pe Vitalis timp de 2 luni - iar Remi  si animalele nu stiu ce sa faca pentru ca sa aiba ce manca. Cum maimutica se juca la harpa, Remi incepe sa cante si ceilalti sa danseze. De pe puntea unui vas sunt zariti de o doamna si fiul acesteia si, pentru ca dupa multa vreme in care baiatul suferind nu mai cunoscuse ce inseamna un zambet, doamna  ii invita pe artisti la cina. Astfel gasira un loc unde sa stea 2 luni, alaturi de doamna Milligan si fiul sau, Arthur, care erau miliardari. Lui Remi ii este dor de mama sa adoptiva, dar in acelasi timp este recunoscator pentru tot ceea ce doamna Milligan si fiul acesteia fac pentru el si animalute.
Vitalis iese din inchisoare dupa doua luni si pornesc la drum, spre casa, dupa ce isi iau la revedere de la Arthur si mama acestuia. Drumul este anevoios. Fac popas in padure si afara se aud lupii. Dimineata, atipesc si sunt treziti de un zgomot. Remi si Capi, alaturi de Vitalis ies sa ii caute pe ceilalti.. si intr-un final o vad pe maimutica, intr-un copac, inghetata de frig.

A doua parte: 
Din pacate noaptea aceea friguroasa ii lasa fara doi dintre catei, iar maimutica este grav bolnava. Ajunsi in oras un doctor o consulta si accepta sa isi primeasca onorariul mai tarziu, pentru ca Vitalis nu avea bani. Spectacolul in trei, pentru ca maimutica trebuia sa isi revina si sa stea acasa, nu le prea aducea bani, desi atat Remi, cat si Capi isi dadeau toata silinta. Din pacate maimutica nu rezista, asa ca Vitalis hotari sa plece cat mai curand la Paris si sa cumpere alti doi caini si o maimutica.
Pe drum, Vitalis se imbolnavi. Desi era foarte bolnav el continua sa mearga pana cand, sleit de puteri cazu in padure.
Remi se trezi a doua zi la un domn care il gasise si avusese grija de el. Remi incepu sa manance cand Capi schelalali. Intreband de Vitalis, omul ii spuse ca din pacate nu supravietuise. Remi alearga incercand sa il gaseasca pe Vitalis, in zadar.  Ramas singur cu Capi, baiatul nu stia ce sa mai faca... Din fericire ajunse acasa, la mama sa si afla ca omul care il vanduse murise. Mama sa aflse ca parintii lui Remi erau in Anglia, asa ca baiatul pleca impreuna cu prietenul sau, Capi, sa ii intalneasca.
Ajuns in Londra, el merse la avocatul de la care venise scrisoarea despre parintii sai. Acesta il duse intr-un cartie marginas si ii prezenta pe asa zisii sai parinti. Seara Remi afla ca acestia fusesera platiti de James Milligan (fratele doamnei Milligan) ca sa il aduca pe Remi in aceasta familie intentionat. Astfel el afla ca era fiul doamnei Milligan si fratele lui Arthur. Unchiul sau urmarea sa ii ucida fratele, asa ca Remi, insotit de Capi
James ii aduce un medicament lui Arthur, sub pretextul ca acesta urma sa il indece, de fapt el urmarind sa il  omoare cu venin. Remi soseste in ultima clipa si o opreste pe doamna Milligan. El ii spune tot ce aflase si aceasta il crede, desi fratele ei incearca sa scape de Remi.
Reunit cu adevarata sa familie, Remi, sau pe numele sau adevarat Henry Milligan, poate spune ca este in sfarsit acasa. Cea mai mare bucurie a sa este insa cand vine si mama sa care l-a crescut la ei.

0 comments :

Trimiteți un comentariu