sâmbătă, 19 martie 2016

#08 "How Stinky got COOL, sau Transformarea Puturosului"



Ticut, masinuta mea, ne astepta cuminte in parcarea din spatele blocului, sa schimbam doua - trei vorbe. Il observa cu atentie pe Dodo, care avea insa treaba cu bordura si nu cu (din fericire) rotile lui.  Astazi parea chiar nerabdator sa ne vada asa ca am grabit pasul si ne-am dus sa il salutam.
Buna Ticut! Ce frumos este azi afara! Au inflorit si pomisorii decorativi si...
Eu am revizia facuta? ma intrerupse el dintr-o data.
Bineinteles Ticut, ce intrebare e asta? i-am raspuns nedumerita.
Miros? continua el serios.
Poftiiim? am exclamat surprinsa, in timp ce Dodo cerceta cu mare interes o  piatra din bordura.
Ti se pare ca miros... neplacut? relua el conversatia, nerabdator.
Nu mirosi neplacut Ticut, ce-ti veni? Ti-a zis cineva ca mirosi? De unde intrebarea asta?
Dodo s-a apropiat si el incet, parca vrand sa verifice daca este ceva in neregula cu masinuta noastra, a mirosit cu atentie rotile si s-a intors apoi dand din coada catre piatra sa, semn ca nu existau motive de ingrijorare.
Ma gandeam ca, daca o masina care are aer conditionat poate pati ceva atat de neplacut, eu, care nu am aceasta dotare... as putea avea probleme mai grave. Dar daca tu spui ca totul este in regula, inseamna ca mi-am facut griji degeaba... spuse Ticut intr-un suflet, dupa care cazu pe ganduri.



Chiar atunci am observat o fotografie cu prietenul nostru Trabi pe bord... Exact cand ma intrebam cum a ajuns acolo, Ticut a inceput sa imi povesteasca si astfel am aflat motivul ingrijrarii sale.

Saptamana trecuta a fost in vizita la Bucuresti chiar Fulger MacQueen - il stii doar, ai vazut filmele in care a jucat. A venit la invitatia lui Trabi, pentru a discuta despre Conventia de anul acesta a Trabantelelor. Cu ocazia aceasta urma sa tina si un discurs inspirational pe Arena Nationala, eveniment la care intrarea era libera si organizatorii se asteptau la o participare numeroasa, cum de altfel s-a si intamplat.
Fulger a fost intampinat calduros si cand a terminat de vorbit, toti cei prezenti si-au dorit sa il salute si sa schimbe cateva impresii. La un moment dat, cei prezenti au inceput sa se dea la o parte si din spate si-a facut aparitia o masina argintie. 



- Oh nuuuu... Puturosul este aici, comenta o masina sport, albastra, care ii facu loc noului venit.
- Ma scuzati.... am intarziat! vorbi usor ragusit Puturosul, transpirand abundent si raspandind in jurul sau un miros greu, amestecat cu parfum de la bradutul agatat de oglinda. Avea gemurile usor indreschise si parea sa respire greu.
- Esti cumva virusat? se auzi vocea unei berline. Sper ca nu ai gripa si ai venit sa ne umpli de virusi.
- Ah nu, nu... raspunse Puturosul. E doar problema asta veche, o am de ceva timp deja. Parca ma sufoc asa... 
- Pai da drumul la Aer Conditionat!! Sau nu ai? ii sugera o dubita.
- Am, cum sa nu am! E pornit la maxim... raspunse ragusit Puturosul si deschise geamul ceva mai larg.
- Oh, nu!!! Ce ai inauntru? O padure de braduti parfumati?! exclama un suv in timp ce se indeparta din raza de actiune mirosului insuportabil. 



Chiar in acel moment isi facu aparitia si echipa de reporteri. Fulger s-a indreptat catre carul tv si l-a intrebat daca are conexiune de internet si il poate ajuta.
- Desigur, un reporter bun este intotdeauna bine pregatit! Ce doresti sa caut? ii raspunse acesta.
- Igienizare aer conditionat ii raspunse Fulger. Cred ca prietenul nostru argintiu are nevoie si de o incarcare freon. Cauta si scoatere mirosuri si...
- Nu este nevoie sa caut! Intru imediat pe www.freon-auto.com si il programam pe Puturos la un serviciu complet de curatate a instalatiei de aer conditionat. Vor afla daca pierde freon, vor curata mirosul, reincarca freonul, vor schimbul uleiului si vor finaliza cu igienizarea completa a instalatiei.




Pana ce au sosit specialistii care urmau sa il scape pe Puturos de mirosul neplacut al aerui conditionat si de porecla nesuferita, Fulger a vorbit cu cei prezenti si a oferit autografe. 
Apoi au asteptat cu totii pana ce echipa de specialisti l-a diagnosticat pe Puturos, i-au aplicat tratamentul cu freon auto r134a  si s-au asigurat ca sistemul de racire cu aer conditionat functioneaza in parametrii optimi.




La final toti au ramas muti de uimire! Masina argintie care se afla in fata lor era pur si simplu COOL. Mirosul neplacut disparuse, decoratiunile parfumate la fel, aerul conditionat mergea perfect si pe geamuri nu se mai afla nici un strop de condens. Astfel Puturosul devenise o simpla amintire.

Ticut a terminat de povestit. Mi-am luat ramas bun de la el si am plecat cu Dodo spre casa. Pe drum ma gandeam cat de mare este diferenta intre un lucru verificat la timp si "acoperirea" unei probleme pentru ca "merge si asa". Nu merge. Nu doar ca se poate strica masina, dar va puteti imbolnavi si voi.

http://super-blog.eu/proba-8-freon-auto-pentru-o-masina-cool/

4 comments :

coco spunea... [Raspunde]

ce dragut post :)

Cristina DRagomir spunea... [Raspunde]

foarte draguta abordarea. Am retinut esenta si am grija de aerul conditionat auto.

copilarim spunea... [Raspunde]

@coco ;)). din pacate e inspirat din realitate. mi s-a intamplat sa trec pe langa masini care chiar aveau un miros de "aer conditionat stricat" amestecat cu diverse parfumuri.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Cristina Dragomir multumesc :D. nimic nu e mai placut ca o calatorie cu masina in conditii optime <3

Trimiteți un comentariu