vineri, 3 noiembrie 2017

Capitolul 17. Când am descoperit gustul desăvârșit al unei Francize de TOP.

În ”Ghidul investitorului într-o franciză”, la primul pas, ni se recomandă să nu lăsăm ”factorul emoție” să ne influențeze alegerea. Pentru că este elementar să alegem cerebral, obiectiv ce ni se potrivește cel mai bine atât nouă, ca investitori, cât și pieței de desfacere.

Și totuși, se mai întâmplă uneori ca tocmai o emoție puternică să dea imboldul hotărâtor care să învârtă în broască cheia potrivită, deschizându-ne ușa spre lume. Și atunci, aflați pe prag, în cadrul ușii, proiectat de zâmbetele clienților mulțumiți, să ni se deruleze, în sens invers, filmul devenirii noastre.


Ne revedem semnând contractul de franciză, apoi retrăim emoțiile și frământările alcătuirii planului de lansare în afacere. Dintr-odată ne întoarcem și mai mult în timp, pe vremea când stabileam care sunt așteptările noastre ca viitori parteneri: investitor și francizor. Apoi ne amintim de etapa due diligence: întâlnirea cu Mihai (care investise deja de trei ani în respectiva franciză), întâlnirea cu francizorul și echipa sa. Înainte de aceasta se află etapa în care ne-am documentat, analizând cu atenție toate cele trei francize selectate inițial. Și, în sfârșit, ajungem și la primul pas făcut în această aventură frumoasă - cercetarea preliminară; acele zile petrecute studiind catalogul francizelor din Romania. Creionul care deselectează acum  francizele profitabile se ridică pentru ultima dată de pe hârtie și își reia locul în trusă. Totul se derulează din ce în ce mai repede și......

-.... o merdenea, vă rog! Mulțumesc... Glasul tânărului aflat în fața geamului de servire ne trezește. Ne privim zâmbind și ne reamintim acea merdenea - acel moment emoționant și hotărâtor care ne-a motivat, ne-a dat curajul, imboldul de a încerca (și reuși) să ne îndeplinim un vis.


Era seara și frig când ne îndreptam spre metrou. Eram amândouă obosite de atâta alergătură prin oraș, înfometate și înghețate. În ziua aceea fusese prima dată când ne gândidem să luăm în considerare câteva idei de afaceri. Așa, vag, o părere despre lumea aceasta fascinantă a antreprenorilor aveam, dar insuficientă pentru a putea să ne descurcăm fără ajutor. Ne programasem pentru a doua zi o întâlnire cu un bun prieten care ne povestise în mai multe rânduri despre succesul francizelor în Romania, pentru cei care își doresc să devină antreprenori.


Un buchet de mirosuri apetisante ne-a făcut să ne oprim pe loc. În stânga noastră se afla o patiserie cochetă, cu bunătăți ce aminteau de acasă, de copilărie, de gust bun și sărbătoare. Ne-am luat câte o merdenea cu zâmbet la pachet -oameni care de dincolo de geam ne-au luminat parcă ziua, și un răsfăț sărat și cald care să ne trezească din amorțeală.
- Ce buuuun!  Ne-am zis. Dacă am deschide și noi o patiserie? Acela a fost momentul în care ne-am hotărât ce ne-ar plăcea să facem. A fost acea emoție decisivă care ne-a trasat drumul. Odată ce veți găsi ceea ce vi se potrivește, ce v-ar plăcea să faceți, sau cum să aduceți celorlalți bucurie, atunci calea este deschisă.



A doua zi am trecut din nou prin fața patiseriei. Am luat croissante și ne-am îndreptat spre întâlnirea în care urma să decidem ce ni se potrivește: o afacere pornită de la zero, sau o franciză, cum ne sugerase prietenul nostru.

- Voi aveți capital, eu am informațiile de care aveți nevoie. Sau cel puțin o parte din ele. Ne-a spus râzând. Franciza vi se potrivește pentru că plecați din start cu un pachet de avantaje, pachet care vă asigură reușita. 

Apoi a făcut un tabel și ne-a explicat punctual ce înseamnă și cu ce se ”mănâncă”. Am luat notițe, am pus întrebări - a fost ca o pregătire pentru toată perioada care a urmat. După ce am pus în balanță cele două alternative la care ne gândisem (afacere de la zero și franciză), am reușit să ne hotărâm.


Până să semnăm actele pentru Franciza Patiseria Tineretului am parcurs pașii despre care vă povesteam mai devreme că alcătuiau filmul devenirii noastre. Iar motivele care au cântărit favorabil acestei alegeri au fost următoarele: siguranța ( franciza vine cu un model testat, de succes și cu un brand care este înregistrat și protejat), asistența ( practic afli ce și cum ai de făcut - Know How - de la francizor și, deasemenea, ca într-o familie mare și unită, beneficiezi de ajutor în toate domeniile ce țin de activitatea pe care o vei desfășura - pentru că se urmărește perfecționarea și un nivel optim de funcționare în toate unitățile respectivei francize).



Climatul de siguranță este foarte important. Faptul că ești susținut și ajutat într-un domeniu în care ești începător este, aș putea spune, chiar vital supraviețuirii investiției făcute. Iar alegerea unei francize românești are și un strop (mai mare) de implicare afectivă. Să susții astfel și să faci parte dintr-o idee și afacere autohtonă prin care reușești să aduci bucurie celor din jur.  Practic este o alegere din care toți avem de profitat - pe toate planurile.

Se-apropie sărbătorile... și am descoperit gustul desăvârșit al unei francize de top. Într-o....

-.... o felie de cozonac, vă rog!


https://blog.super-blog.eu/proba-17-tanar-investitor-caut-franciza/

2 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Faina "inventie" franciza! Pentru investitori si pentru clientii pofticiosi! :)
Fara legatura cu franciza: :) Avem in apropiere o patiserie... Pfuuu! Aduce vantul, uneori, niste arome de-mi vine sa cobor in pijama si sa cumpar cornuri calde! :) Noroc ca nu se intampla foarte des! :)
Succes la concurs, rux! Pupici!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana este, asa-i? Vorba aceea ai capital, poti investi in ceva in care stii sigur ca vei avea succes. Si inveti pe parcurs o multime de lucruri utile. Apoi candva cand vei ajunge intr-un punct in care sa cunosti suficiente lucruri si sa ai suficienta "forta", poti porni in paralel si o afacere proprie ... :D
Sa fie :* multumesc mult.

Trimiteți un comentariu