luni, 6 noiembrie 2017

Capitolul 18. În care descoperi ”Visul American” într-o vacanță specială.

Când eram mică, însemna o evadare în lumea de basm a DisneyLand-ului din Anaheim, California. Priveam cu uimire un pliant ce prezenta planul desenat al parcului de distracții, imaginându-mi cum voi merge și eu cândva acolo, când voi fi.. mare. De atunci am început să fac economii, să pun în pușculiță ori de câte ori aveam ocazia, câte un bănuț pentru când va veni vremea să plec la drum.

Apoi, când am mai crescut, mă gândeam că poate că este ca în filmul Singur Acasă - mai ales partea a doua a cărui acțiune se petrece în New York. Lumea jucăriilor se afla încă acolo, orașul părea desprins din poveste - cu parcuri minunate și clădiri impunătoare, mai vechi, sau mai noi. Un loc în care poți în același timp face o plimbare cu trăsura - ca pe vremuri și să vezi cele mai moderne mașini la doi pași. Vechi și nou la un loc... ”orașul care nu doarme niciodată”.



Dar descoperind din ce în ce mai mult lumea filmelor, m-am gândit că poate îl voi întâlni și trăi undeva pe o colină... La Hollywood. Așa că am mai adăugat pe lista mea cu destinații speciale  încă un loc. Visam să mă plimb pe străduțele din Los Angeles, să vizitez studiourile de film, să ajung să am cândva chiar o ... stea.

Istoria (știți voi, materia aceea interesantă pe care o studiem la școală) m-a adus însă mai aproape de o ”definiție” a lui și mi-a influențat decizia care urma să mă facă să-l descopăr și să trăiesc pe propria-mi piele visul american - căci despre el este vorba. Este vorba despre faptul ca toți oamenii au drepuri egale de a trăi, a se bucura de libertate și a-și urma calea către o viață fericită.  Și, deși probabil ar fi fost normal să vreau să vizitez în primul rând Washington-ul ( unde se află expusă Declarația de Independență care proclamă cele enumerate mai sus), în fruntea listei mele, cu o Statuie a Libertății schițată lângă nume, se afla The Big Apple.


Trecut-au anii ca în poezia lui Eminescu, și, pe lângă noi obiective turistice adăgate pe listă, s-a îmbogățit și pușculița. Încă din primul an de liceu, inspirată și încurajată fiind de tineri americani veniți la noi în țară prin Peace Corps, am început să particip la orele de limbă engleză susinute de acești  și să imi iau mici job-uri sezoniere. Auzisem de la prieteni mai mari decât mine despre vacantele speciale pentru studenti organizate prin programul work and travel, de care poti beneficia atunci când urmezi cursurile de zi ale unei facultăți acreditate   Îmi doream din ce în ce mai mult să descopăr singură ce înseamnă până la urmă acest vis și nu puteam face acest lucru decât.... trăindu-l.




Și iată-mă studentă. Privesc albumul în care am adunat harta cea veche, fotografii din orasele pe care îmi doresc să le vizitez și în care sper să pot scrie curând răspunsul la întrebarea Ce este the American Dream? O mulțime de alte pagini goale vor găzui amintiri de acolo... Iar prima dintre aceste pagini o voi completa acum, cu punctul de pornire al aventurii în care urmează să pornesc: Work and Travel Vacante Speciale .

Visul meu începe la sediul CND Vacanțe Speciale unde aflu toate informațiile necesare despre programul work and travel in America. Fiind prima dată când particip, voi alege varianta Direct Placement. Parcurgem împreună oferta de job-uri și aleg ceea ce mi se potrivește cel mai bine - ceva care să îmi placă, o experiență din care să am ce învăța și care să mă ajute pe viitor. Aflu tot felul de informații utile și interesante, întâlnesc foști participanți în acest program și toate pregătirile se derulează parcă mai ușor - acte, credit, interviul pentru viză...

Nici nu știu cum a trecut timpul și mă aflu în avion, alături de alți doi tineri care vor merge tot la New York. Cu Maria voi fi colegă de cameră și de job - amândouă am ales Luna Park - un parc de distracții renumit. Visele din copilărie prind ușor contur. Vă mai amintiți? Totul a început cu un parc de distracții. Mi-am ales un job care mi se potrivește - voi interacționa cu clienții, îmbunătățindu-mi cunoștințele de limbă engleză, dar și cele care țin de domeniul în care lucrez. Visez cândva să am acasă un magazin cu suveniruri tradiționale. Și învăț în fiecare zi câte ceva nou și folositor.
În zilele libere am ales să vizitez diferite obiective turistice. Pe paginile de jurnal apar pe rând bilete, sau fotografii de la Ellis Island și Statuia Libertății, Empire State Building, Central Park, The Metropolitan Museum of Art. Cel mai mult mi-a plăcut turul organizat împreună cu un grup de studenți în care vizitam mai multe locuri unde s-a filmat Singur Acasă. Un alt vis din copilărie împlinit.


La finalul celor trei luni de work m-am ales cu o mulțime de prieteni noi (atât dintre cei participanți la program, veniți de prin toate colțurile lumii, cât și americani). Devenisem fata care vrea să ajungă la Hollywood și în Hawaii - HH Girl. Și știți ceva? Am ajuns. Cu ajutorul lor. În ultima luna - cea de travel - am traversat spre Sud-Vest cu destinația Los Angeles. Și a fost foarte ușor cu atâția prieteni care s-au mobilizat și m-au ajutat să ajung la destinație într-un timp scurt și cu cheltuieli minime. Și după ce am salutat în trecere semnul de pe ”deal” și m-am plimbat puțin pe străzile Orașului Îngerilor mi-am continuat vacanța specială în Hawaii, unde mi-ar plăcea să revin pe viitor.
Pentru mine visul american înseamnă curaj - putere - libertate - prietenie - dorințe devenite realitate - bucurie.

Caietul are încă multe file goale. Și multe aventuri așteaptă să fie trăite și să umple acele goluri.

https://blog.super-blog.eu/proba-18-o-lume-intreaga-intr-o-destinatie-work-travel-usa-cu-vacante-speciale/

0 comments :

Trimiteți un comentariu