marți, 7 noiembrie 2017

Capitolul 19. Când Muzica prinde viață în Sistem.

Click!!
Zgomotul scurt al telefonului. Semn că o nouă zi se așterne în fața mea, gata să fie trăită, construită pas cu pas. Viața este asemenea muzicii - un buchet de compoziții strânse la un loc.
Întind mâna și iau telecomanda de pe noptieră. Pornesc sistemul și activez funcția Bluetooth. Se conectează automat la telefon. Ce minunată este tehnologia! Este timpul ca sunetul să pătrundă încet cu încetul în filmul zilei.

Bolero - Maurice Ravel

În ritmul impus de Bolero-ul lui Ravel, totul se animă în jurul meu. Este ca și cum te-ai trezi treptat și nivelul de energie ar crește în intensitate odată cu muzica. Claritatea sunetului îmi dă senzația că muzica a prins viață. Curge ca un izvor de munte, în cascadă. Se revarsă din difuzoare cu o putere de 130 watt și îmi ridică nivelul de energie necesar zilei, încărcându-mă cu optimismul atât de necesar. O experiență acustică de calitate.



Dacă nu ar fi un sistem de boxe pentru înregistrare și mixare la domiciliu, l-aș purta cu mine pe parcursul întregii zile. I-aș schimba cele patru presetări în funcție de muzică și moment. Și m-ar însoți peste tot.

Cu acest gând în minte am intrat în magazin. Știam că există unul expus și m-am îndreptat spre el. M-a întâmpinat cu o eleganță demnă de designul său clasic, cu finisaj de lemn.

Doi tineri ascultă prezentarea făcută produsului de către unul dintre angajați. Prind câteva frânturi:


”.... bass de 5.5” cu diafragma din aluminiu și un set de înalte de ultimă tehnologie ....”.

Mă întreb dacă tinerii sunt familiarizați cu detaliile acestea sau au nevoie de explicații. Îmi amintesc cum ascultam și eu încercând să îmi amintesc din ce citisem când m-am documentat despre sisteme de boxe. 



Privindu-i și ascultând fac o conexiune. Mă apropii de grup și îi întreb:
- Știți ce înseamnă în limba franceză Édifier? Toți mă privesc surprinși. Înseamnă a construi, a compune, a lămuri. 
  • A construi - un sistem complex capabil să dea sunetului viață.  
  • A compune - un cadru de prezentare al acestui sistem, deopotrivă luxos, clasic și practic alegând design-ul potrivit.
  • A lămuri - de ce atributul calitate este cel care face diferența între un produs slăbut, unul bun și cel care poate da viață Muzicii.
Simțeam cum toate privirile se pironiseră asupra mea. M-am uitat din nou spre boxele aflate în fața mea, căutând din priviri ceva... Era în priză. La fel mă simțeam și eu.

- Explicațiile de ordin tehnic primite, am continuat privind spre angajat, construiesc o imagine de ansamblu asupra produsului. Calitățile pe care acesta se presupune că le deține compun motivația de a-l achiziționa. Dar factorul hotărâtor se află la o telecomandă distanță.  Spunând acest lucru, m-am îndreptat spre telecomandă. Am pornit sistemul și l-am conectat la telefon prin Bluetooth.

- Iată ce poate face sistemul de boxe S2000Pro produs de Edifier. Voi folosi una dintre multiple conexiuni , alegând una dintre intrările de care dispune: optic, coaxial, aux, balance și Bluetooth. Mai precis pe ultima. Vom testa cele patru presetări - vocal, monitor, clasic  și dinamic.
Liniștea a fost ”spartă” pe rând de o tentativă de karaoke, care a destins atmosfera. După presetarea vocal, a urmat un moment de respiro, cu o piesă digitală ascultată pe ”monitor”. Apoi a urmat ceva dinamic și am încheiat clasic, cu piesa pe care o ascult în fiecare seară, pregătindu-mă de somn.

Coro a bocca chiusa ("Humming Chorus"), Madama Bufferfly - Giacomo Puccini

- Ce părere aveți? i-am întrebat în timp ce opream sistemul.
- Vă mulțumim - așa am putut înțelege perfect despre ce este vorba. Am putut auzi cum Muzica prinde viață.

https://blog.super-blog.eu/proba-19-edifier-hai-sa-facem-schimb-de-roluri/

0 comments :

Trimiteți un comentariu