sâmbătă, 9 ianuarie 2021

Povestea Lui Yamada Tarou - ep.01

Ohayo!!

Daca ati stii voi de cand astept eu momentul acesta (din 2014 primavara!). Pentru mine, ecranizarea acestei povesti are o insemnatate aparte. Marti veti afla mai multe despre acest subiect!

Sa revenim la primul episod din Povestea lui Taro (sau Tarou - se citeste un oo, adica o lung). Inainte sa va las sa urmariti episodul (cu subtitrare in engleza), am cateva precizari de facut. Asadar:

  • pe parcursul episodului, va incurajez sa opriti din cand in cand, acolo unde se ofera explicatii suplimentare - acestea va vor ajuta sa intelegeti mult mai bine despre ce este vorba, sa va familirizati cu felul lor de a fi si... sa intelegeti unele chestii amuzante, pe care altfel le-ati trece cu vederea
  • imediat dupa film aveti un rezumat facut de mine - sper sa fie de folos, voi face cate unul pentru fiecare episod [ cu ocazia aceasta voi revedea alaturi de voi serialul, am pierdut sirul, dar e un motiv bun sa il revad, asa ca profit 😏]
  • daca vi se pare ca sonorul e cumva ciudat, nu va inselati - mare parte din coloana sonora lipseste, pentru a nu putea fi sanctionat si ... sa ne putem bucura de el online.
  • nu va luati dupa ce scrie pe imaginea reprezentativa a episodului - sunt denumite "ciudat", dar eu voi prezenta serialul asa cum trebuie :D 

Si deocamdata atat. Vai ce emotii am!! Sper sincer sa va placa si voua cel putin la fel de mult pe cat imi place mie!

Ah... stiti ce mi-ar placea sa stiu? In afara de parerea voastra, desigur. Care este momentul (sau poate fi si la plural, de ce nu) care v-a captivat si v-a facut sa intrati in atmosfera serialului? - eu il voi mentiona in "rezumat", care promite a deveni roman...

Sa incepem:


Rezumat:

Episodul incepe cu imaginea unui hamburger urias, proiectata pe cer. Tarou se afla pe un acoperis.... si ii e foame. Este vorba chiar de acoperisul casutei familiei Yamada. Iar hamburgerul, ei bine, e un nor. Se aud voci de copii, care anunta ca sunt gata de plecare. Si iata-i pe fratii Yamada, in numar de 7, condusi de mama lor, in timp ce pleaca la gradinita, scoala si liceu.

Actiunea se muta la liceul Ichinomiya. Ne aflam in aprilie, 2007 (anul scolar incepe in aprilie, in Japonia). Takako verifica lista cu elevii din clasa speciala. Primii pe lista sunt Yamada Tarou si Mimura Takuya. Pe lista se afla atat ea, cat si prietena ei.

Takako este o persoana 'obisnuita" (cum sa traduc aici oare? lol). Nu face parte din "elita" - liceul se adresa elitelor. Takako incepe un discurs foarte serios, la al carui deznodamant, probabil, nu ar trebui sa ne asteptam (dar este o practica des intalnita, generatoare de amuzament - umor ii zice-  japonez): pentru un elev "normal", provenit dintr-o familie obisnuita, este greu sa ajungi intr-o clasa speciala (si foarte scump), asa ca ea isi doreste sa isi gaseasca un prieten si viseaza la "tama no koshi" - adica sa se marite cu cineva bogat. Luata de val, se bucura de una singura, atragand atentia tuturor, dar, din fericire, momentul nu se transforma intr-unul penibil, pentru ca este salvata de aparitia celor doua vedete ale clasei: primii clasati, anuntati cu turle si cu trambite si intampinati cu urale.

Este interesant de observat comportamentul lui Takuya (atat va zic, sunt curioasa ce si daca veti observa ceva legat de el pe parcursul serialului si chiar al primului episod). Acesta vine cu limuzina, insotit de simpaticul Isogai. Tarou i se alatura pe parcurs si intra amandoi pe poarta liceului (cel din  urma, intrebandu-se naiv, daca cumva toata atentia este datorata vreunei gauri aparute in uniforma lui prea purtata).

Evident, desi se stie ca Yamada este scutit de taxa, beneficiind de bursa de merit, nimeni nu banuieste ca el este, de fapt, foarte sarac... In timp ce cei doi sunt descrisi ca fiind un fel de aristocrati din Europa (lol), isi face aparitia si un personaj destul de nesuferit: Sugiura.

Cei doi baieti se uita pe lista ( nu se stiau - explicatie: in Japonia se fac clasele anual si este posibil sa nimeresti cu fost colegi sau nu) Tarou se prezinta si nu are parte de un raspuns prea simpatic (recunosc, cam pe aici ma gandeam sa renunt la serial... ce bine ca nu am facut-o, lol). Apoi... se intampla ceva. Si, pentru ca nu merge sonorul, va spun eu ce. Un miros ii atrage atentia lui Tarou (vesnic flamand). Mirosul venea dinspre pachetul lui Takako (bento sunt pachetele cu mancare pregatite de acasa - la ei este traditie sa mergi cu pachetel de acasa). Si evident... ii zambeste galant. Moment in care fata se gandeste ca si-a gasit printul.

Actiunea se muta in liceu, in amfiteatru, unde are loc ceremonia de inceput de an. O putem vedea pe scena ciar pe profesoara lor. Apoi vine profesorul de sport si dupa ceva exercitiu ce multi ar considera de domeniul trecutului (lol), il vom cunoaste pe directorul pus pe sotii (aici sunt cateva jocuri de cuvinte explicate in traducere - subtil). Urmeaza cantecul si cei doi baieti din clasa speciala vor avea un rol in interpretarea lui (NU canta... unul dirijeaza si altul interpreteaza la pian si totul se desfasoara pe BUNE, ei chiar dirijeaza si canta la pian). Si, din fericire, se aude muzica (:D).

Ajunsi in clasa, profesoara incearca sa numeasca reprezentatii clasei. Nakai se ofera (prietena lui Takako). Ea propune ca celalalt reprezentant sa fie unul dintre cei doi baieti (planul era sa se poata apropia de ei). Din pacate planul ei esueaza, cei doi refuzand si ea fiind nevoita sa faca echipa tocmai cu Sugiura :))). Prima sarcina este sa imparta niste chestionare. 

Si.... aici vine momentul cand la mine serialul a facut acel "click" care m-a facut sa ma lipesc efeciv de serial (si care mi-a creionat din nou un zambet larg pe fata, in timp ce scriu ceea ce ar vrea sa fie un rezumat si promite a fi un text mai lung decat o nuvela :) ).

In timp ce ii da chestionarul, Mimura observa cutia de bomboane cu resturi de creioane a colegului sau. Se uita spre acesta, care, crezand ca i-a auzit matele ghiortaie matele de foame, isi cere scuze.

Si incepand de acum chiar voi face rezumat, la liniuta:
- in sera liceului, Tarou primeste o rosie cultivata chiar de director, care ii povesteste despre biotehnologie;
- Takako nu reuseste sa-i vorbeasca, el fiind prea rapid in drumul spre casa;
- Mimura...il urmareste ;)) pana ii pierde urma (chiar in dreptul casei acestuia);
- ajuns acasa, Tarou se ocupa de gospodarie si aflam care este "regulamentul de ordine interioara al familiei":

  • rad cand vad zece yen
  • nu imprumuta bani, pentru ca nu au cum ii restitui
  • chiar daca e sa piarda bani, nu isi vor pierde speranta
  • mereu poarta in suflet zambetele celor dragi din familie

-inainte sa se apuce sa manance, Tarou aduce vorba chiar despre bani (muncise part-time in vacanta ca sa stranga banii necesari pentru scoala) dar.. surpriza, mama gasise banii si cumparase un tablou (funny moment, in care aflam cate ceva despre mama lor, si tatal lor - oh da, stiu, lol - totusi e ceva mai mult acolo decat pare).
- tarou are o tehnica formidabila de a manca - pastreaza mirosul a ceva ce ii place foarte mult si ... mananca  cu placere chiar si orez fert, simplu.
- pentru ca urmeaza ziua lui Itsuko (una dintre surori) se gandesc sa sarbatoreasca si sa se bucure de crochete, unele speciale, foarte bune, care urmau sa fie la reducere (si pe care urma sa fie batalie)
- la resedinta lui Takuya, acesta isi exerseaza talentul la aranjamente florale.
- dupa ce ii lasa pe cei mici acasa, alaturi de mama lor, Tarou pleaca la serviciu (tatal lor era plecat prin lume... artist); Tarou lucreaza in constructii (si cu felul lui fermecator ii vrajeste pe toti)
- a doua zi, la liceu.... Tarou adoarme. Toata lumea raspandeste tot felul de zvonuri, despre cat este el de bogat.
- apoi se pune problema bento-ului si colegele ii promit ca a doua zi sa ii pregateasca pachetele cu mancare special pentru el;
- urmeaza marea incercare: lupta pentru crochete, la care participa si mama lui Takako, detinatoarea a unei tehnici speciale de a ajunge in fata.
- Takuya ascultase o conversatie intre Takako si colega ei, despre Tarou - era ciudat cum un baiat asa de popular, nu participa in cluburi si mergea direct acasa...isi reaminteste discutia, in timp ce merge pe strada si este vazut si salutat de catre doi dintre fratii lui Tarou si de catre mama acestuia, care ii recunosc uniforma (:P)
- din pacate, petrecerea indelung asteptata nu incepe prea bine, pentru ca Tarou nu a reusit sa cumpere crochetele speciala , dar avem parte de ... o alta lectie frumoasa.
- intre timp, in familia lui Takako, parintii se bucura de crochetele pe care mama le cumparase.
- in timp ce iese afara sa isi limpezeasca gandurile, Takako se opreste in apropierea locului unde lucra Tarou, il intalneste si este impresionata cum un tanar asa de bogat, un print, lucreaza si ii promite sa nu spuna nimanui... :))
-ajuns acasa Tarou o aude pe sora lui care visa la crochete si ... cand mege la baie, realizeaza ca lucrurile nu stau foarte bine nici acolo (au ramas si fara hartie)
- la liceu isi face aparutia Nagahara, fost elev eminent, care acum lucreaza in domeniul biotehnologiei
- Tarou primeste un munte de bento-uri de la colegele lui, iar Sugiura este mai mult decat gelos.
- Takako se uita disperata la bento-ul ei, in care avea crochete... si se stramba, gandindu-se ca sunt ramasite de cu seara, dar mirosul lui Tarou nu il inseala si.... recunoaste crochetele si, cu gandul la sora lui, se bucura sa le primeasca in dar
- urmeaza un episod amuzant in biroul directorului
- in timp ce era la baie, Tarou se hotaraste sa imprumute un sul de hartie, hotarat sa il returneze insa pe drum spre clasa, se izbeste de profesoara lui (inca tulburata de conversatia din biroul directorului) si sulul de hartie ii scapa, cazand pe scari, pana este oprit de Takuya, care salveaza situatia... 😌
- Sugiura nu renunta sa se razbune si fura unul dintre bento-uri, din pacate exact pe cel cu crochete.
- pe cand vorbea cu Takuya, Tarou il vede pe Sugiura care iese din clasa cu pachetul si porneste in urmarirea lui, urmat de Takako.
- ajunsi pe acoperis, Sugiura vrea sa arunce pachetul, dar acesta este prins de catre Takuya, care ii urmarise, deasemenea.
- ajuns acasa, Tarou le face cea mai mare bucurie celor mici, aducandu-le o multime de pachete - totusi... si pentru noi o noua lectie?
- in timp ce ei ii canta la multi ani lui Itsuko, Takuya descopera unde locuieste colegul lui si se intalneste cu mama acestuia care il intreaba daca sunt prieteni, raspunsul fiind afirmativ (tomodachi... inseamna prieten )
- cei mici mananca bunatatile aduse de fratele lor, cand revine si mama lor acasa, cu un cadou pentru cea mica - si uite asa, Tarou va trebui sa lucreze din nou cu jumatate de norma!

Ne vedem maine, cu un nou episod :D

_______

Nota: 
Veti putea gasi toarte episoadele stranse la un loc, in articolul sursa  (disponibil din 12 februarie 2021).

4 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Pare interesant serialul. Am citit rezumatul, episodul, insa, l-am vizionat "pe sarite", dar am "nimerit" mai toate scenele "accentuate" de tine.

Weekend frumos iti doresc, cu drag! ❤️

Suzana spunea... [Raspunde]

Recunosc ca acum nu ma pot concentra. O sa revin!
Oricum, este o lume deosebita de noi in multe feluri.
Interesant serialul tau, draga Rux!
Pupici si noapte buna!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana :* Ma bucur ca ti-a placut. Pare usurel, dar e doar o aparenta. De fapt... este un serial foarte profund. In esenta lui. Insa pe mine ma amuza atat de tare unele scene .. si figurile pe care le fac. Asa.. firesti sunt unele :)).

Imbratisari cu mult drag :*!!! Si multumesc mult :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana este cel mai bine asa! :) Trebuie sa intri in atmosfera ca sa te bucuri cu adevarat de serial.
Este o lume diferita - dar nu chiar atat de diferita. Este un paradox. Stii, la ei coexista vechiul cu noul. La noi se resping. Ei isi respecta traditiile, la noi sunt cam.... pe cale de disparitie.
Totusi. Ne asemanam foarte tare. Daca si noi am stii sa punem pret pe noi, ca natiune, si sa nu mai stam cu ochii dupa "tari ca in afara".. atunci am descoperi cu uimire ca suntem cam japonezi la origini :))). Doar ca, la un moment dat, la o bifurcatie, am gresit drumul.
Si desigur ca, ar trebui lucrat mult la maniere (ca ne-am cam neanderlizat de cand cu influenta occidentala haha, confundam disciplina si bunul simt cu altceva, sau suntem facuti sa credem acest lucru, ca e mai convenabil).

Pupici cu drag :).. Sper sa iti placa atunci cand vei gasi momentul sa il vezi :D.

Trimiteți un comentariu