duminică, 27 martie 2011

La nonna e l'orso bianco

Va era dor de zapada?:) - va intreb pentru ca astazi calatorim la Polul Nord si aflam povestea unei bunicute eschimoase:



10. La nonna e l'orso bianco

via youtube

Rezumat
Eheeee... e o poveste cam trista si foarte emotionanta (cel putin din punctul meu de vedere). Intr-o zi un tanar vanator aduse o ursoaica pe care o ucisese si ii ceru bunicutei (care era singura pe lume si iubita de toti pentru intelepciunea si priceperea sa) sa ii faca din blana ceva. Tanarul se lauda la toti cat curaj avusese, mai ales ca ursoaica avea pui, pui care, speriat de zgomotul pustii sarise in apa. Bunica accepta sa ii lucreze tanarului blana, dar, seara, la usa sa se auzi un zgomot si, cand se duse sa vada cine e, in igluu isi facu aparitia puiul de urs care isi urmase mama si tot incerca sa o trezeasca. Bunica hotari sa il pastreze pe micut si ii spuse ca va trebui sa traiasca in armonie cu oamenii daca vrea sa ramana cu ei si exact acest lucru s-a si intamplat. Ursuletul a crescut si din prietenul de joaca al copiilor a devenit ajutor de nadejde pentru vanatori, ajutandu-i la pescuit - pentru ca era foarte puternic.

Intr-o zi vanatorii ii cerura bunicii sa il lase sa mearga cu ei la vanatoare de focii si batrana desi cu inima stransa, incuviinta pana la urma.



Zis si facut... totul a mers ca pe roate si oamenii au hotarat sa il ia mereu cu ei la vanatoare. Insa, in timpul unei furtuni naprasnice, ursul se perdu de ceilalti. Bunica pentru care el era ca un fiu era foarte ingrijorata. Intre timp ursul cauta drumul spre casa dar, in calea lui aparu tanarul vanator care ii ucisese mama si, nerecunoscandu-l il impusca. Durere cumplita si mirosul pustii ii reaminti ursului de imprejurarile mortii mamei sale si instinctual il ataca pe vanator.
A doua zi locuitorii gasira trupul vanatorului si pe urs langa acesta foarte trist. Ei uitara tot ce facuse ursul pentru ei si se hotarara sa il ucida. Atunci bunica, dupa ce ii pansa rana ii spuse sa plece cat mai departe de acel loc, undeva unde sa nu fie oameni. Ursul, dupa ce isi lua ramas bun plin de recunostinta se pierdu in tinutul inzapezit.
Dupa cativa ani bunica auzi copiii strigand afara si pustile vanatorilor descarcandu-se. Nemaivazand bine, ea ii intreba ce se intampla si afla ca 4 ursi se aflau pe un deal in apropiere. Cand intreba cum aratau un barbat ii spuse ca doi sunt inca pui si doi sunt mari, unul dintre cei mari avand un fel de fasa pe spate. Atunci bunica intelese ca este ursul ei care venise special pentru ea ca sa ii arate familia lui. Asa si era caci, dupa ce o vazu pe bunica, ursul isi lua familia si pleca inapoi spre locuri sigure. Bunica ramase mult timp in acel loc, desi vederea nu o mai ajuta, sub frumosul cer al polului nord.

0 comments :

Trimiteți un comentariu