duminică, 6 martie 2011

La piccola fiammiferaia (Fetita cu chibrituri)

Desi este oficial (calendaristic) primavara, iarna ne mai trimite cateva semnale, cativa fulgisori... mai rau e cand arunca niste frig catre noi.. dar o intelegem, ne mai vedem abia peste 9 luni cu ea. Voi stiti povestea Fetitei cu chibrituri scrisa de Hans Christian Andersen?



6. La piccola fiammiferaia

via youtube

Rezumat
Povestea Fetitei cu chibrituri este una trista, mi-o amintesc povestita de mami si buni - cand eram mica, si mai tarziu de "vocea" de le discul de vinil cu povesti de Andersen. Anime-ul de mai sus incepe prezentandu-ne lumea in toiul pregatirilor pentru sarbatoarea Craciunului.
Ne aflam in seara de Ajun si toata lumea se grabeste spre casa... Printre acestia se afla o fetita mica, imbracata saracacios, incercand din rasputeri sa vanda chibrituri. Dar nimeni, nimeni nu voia sa cumpere si, sarmana fetita nu putea sa se intoarca acasa fara sa fi vandut nimic. Cu picioarele goale si inghetate, micuta se gandeste ca ar putea sa se intoarca totusi putin acasa - atat cat sa se incalzeasca putin, caci ii era tare frig si foame, era nemancata de mai mult de o zi. Dar ajunsa acasa nu gaseste intelegere si este trimisa inapoi in frig, ca sa vanda chibrituri si sa ii aduca bani "betivanului" de acasa. Afara insa nu mai era nimeni, toata lumea era acasa, in jurul mesei, sarbatorind.
Obosita si inghetata, fetita se opri langa zidul unei case si aprinse un chibrit ca sa se incalzeasca putin. Imediat se simti mai bine, doar ca acesta se stinse mult prea repede pentru ca a-i incalzi cat de putin si picioarele. Asa ca ma aprinse unul... in jurul ei totul parea diferit, de parca ar fi fost intr-o camera mare in care pe masa asezata frumos se afla cina de Craciun. Degeaba incerca micuta sa ajunga la masa, caci si al doilea chibrit se stinse. Cel de-al treilea aprinse si beculetele unui brad minunat, asa cum nu mai vazusem fetita niciodata. Dar si acesta se stinse inainte ca micuta sa-l poata atinge. Atunci, parca luminile acestuia se asezara pe cer sub forma de stele, iar cand o stea cazu, fetita isi aduse aminte de bunica ei, care ii spusese ca acest lucru se intampla atunci cand un suflet se inalta la cer. Si.. mai aprinse un chibrit, nu pentru ca ii era frig, ci pentru ca voia sa mai visese. Bunica sa ii aparu atunci in vis si fetita fericita o ruga sa o ia cu ea si sa fie nedespartite si pentru ca visul sa nu se termine aprinse toate chibriturile... Atunci bunica ei, singura care o iubise pe micuta, o lua in brate si plutira amandoua spre cer...
A doua zi de dimineata, lumina soarelui cadea peste trupusorul inghetat al micutei si lumea adunata in jurul ei murmura.. saracuta aprinsese toate chibriturile pentru a se incalzi. Dar nimeni nu stia ce viziuni minunate avusese micuta cand zburase in bratele bunicii, fericita, spre Paradis..

0 comments :

Trimiteți un comentariu