miercuri, 12 decembrie 2018

#12. Miercurea fara cuvinte " Dulce-amarui. 3 torturi."









Episodul 207 de la Miercurea fara cuvinte. Joc de imagini, initiat si gazduit de Carmen. Devenit si "tematic" in timpul celor doi ani cand Calin i-a purtat de grija.
Tema: Dulce-amarui.
📷  13-03-2014
📷  13-03-2014 
📷  14-03-2014
📷  16-03-2014 
 
Ziua 12 in Calendarele Advent 2010-2018 💗:





16 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

Ups! Daca mama nu facea (ieri) tort de mere plecam si de aici inghitind in sec! :)) Arata deeeeliiiicioooos! :) Si este delicios!
Pupici cu drag! <3
Happy WW!
P.S. Ce mai face boticut?!

Suzana Miu spunea... [Raspunde]

Multumesc pentru tratatie, draga Rux!
Happy WW! Pupici!

ps.https://suzanamiu.blogspot.com/2018/12/citate-favorite-77-lecuirea-naravurilor.html

DIMI spunea... [Raspunde]

Good morning dear Rux!
Your fruit cake looks absolutely delicious!!!
Love chocolate and apples!!!
Have a lovely day!! Hugs!
Dimi...

Maria spunea... [Raspunde]

Poftă bună!
Happy WW!

CARMEN spunea... [Raspunde]

hmmmm ce bunatati aici la tine! Rux draga, ce ispite dulci 😍
Soer ca maine, ne vei prezenta si retetele 😊 mie deja imi ploza in gura. Tirt de cacao si ciocolata cu mere coapte sau asa ceva. . nu? Abia astept sa ne povestesti pe larg.
pupici. Happy WW

.✿*E LENA*✿. spunea... [Raspunde]

Wow,ce bine artă..îmi plouă în gură de poftă,pune și rețeta!
O ziminunată îți doresc,dragă Rux!
Pupici cu drag și îmbrățișări!

Poteci de dor spunea... [Raspunde]

Arată extrem de bine şi cred că e delicios!

Ciprian Enciu spunea... [Raspunde]

hmmmm, ce bine arata ...super :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana Botic le doarme si ma alearga.... cica sa fiu fit. A inceput sa ma bata vantu :))). Si ninsoarea dupa caz. De unde si absenta... dar incerc sa revin :).
Cele trei (sunt chiar trei) facute la cateva zile distanta in 2014 - atat de delicios tort. Si se poate manca si caldut (ba... chiar asa l-as recomanda, e mai bun!).
Pupici cu drag si happy WW <3!!
Muuuah

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Miu cu mult drag! Si eu m-am tratat tot virtual cu ele. Dar sper sa pot face de sarbatori unul ;).
pupici cu drag <3 si happy ww!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

Dear @DIMI I've actually made 3 cakes in a very short period of time (13-14 and 16th of march 2014). It was so delicious <3. Sweet memories.
Hugs from snowy Pitesti :*!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Maria este si Pofta si Buna :D.
Pupici si happy ww!! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN hahaha - stii cum m-au servit? Ca ma tot intrebam dulce si amar .. pana la urma am intrebat pe Buni daca merge (si a zis ca zaharul ars e usor amarui, deci da ....am primit ok-ul am scos artileria grea :P).
Da - sunt mere coapte si blat de cioco... o nebunie. E o varianta la tortul de mere - doar ca eu am folosit blatul de la tortul casei.
Nu ma stiu (desigur a trecut ceva timp) exact reteta pe de rost, dar am sa incerc sa fac acum de Craciun. Eu il prefer facut atunci canldut (nu fierbinte) - este genial, mult mai bun decat atunci cand se raceste).
dar iti spun baza:
1. se face zahar ars pe fundul (si putin din peretii) unui vas emailat. Zahar brun preferabil.
2. se curata merele de coaja si de cotor (dar nu cu aparatul acela minune care scoate tot interiorul pentru ca avem nevoie ca la un capat sa nu fie gaurit )
3. se umplu cu gem de prune (de aici nevoia sa nu fie gaurit total marul) sau cu gem de visine (am facut si cu asa ceva) sau caise...
se pun merele in cratita "tapetata" cu zahar ars. Partea cu gemul in sus orientata. printre mere 2-3 cubulete mici de unt (cat un deget) si apa (dar nu mai stiu exact cat, parca jumatate de pahar.
4. se baga la cuptor (la nivelul 4 deci cam mediu 150 grade)
5. cat ele se fac (cam 20-25 min) facem blat de cacao - eu am facut din 4 oua medii sau 5 mai micute pentru craticuta acea si imi amintesc ca odata am avut niste emotii ca da pe dinafara... hahah. Si 4 linguri de zahar brun (rase), 3 de faina si una de cacao. (optional un prafulet de sare de himalaya.)
Se cern faina si cacao si se omogenizeaza. Se bat creama galbenusurile cu zaharul. Se bate apoi super bine albusul (cu praful de sare care e optional) sa stea fara sa vada din vas. Se incorporeaza in crema de galbenusuri cu zahar faina alternand cantitate de faina cu cea de albus si cu miscari circulare. Pana se obtine compozitia pentru blat (atentie sa se faca cu miscari ample ca sa nu se lase "magia" din albusurile batute :D.
6. se pune compozitia peste merele (care, apropo, sunt in apa!!) si se baga la cuptor si aici nu imi mai amintesc exact cum faceam... parca 20 min sau 25 la 4, apoi mutam la 3 vreo 10 si inca 5 minute la 2 - deci scadeam usor temperatura....
Sper ca am notat.

In fine se incearca si cu scobitoarea si apoi scoti vasul pe un fund de lemn (sau alt suport si se lasa sa se racoreasca putin... apoi se desprinde de pe margini si se rastoarna (se pune farfuria peste si se intoarce cu grija ca el mai poate avea sirop...).

Mie, dupa cum ziceam, imi place caldut nu rece. E genial.

pup! happy WW <3

copilarim spunea... [Raspunde]

@.✿*E LENA*✿. am scris-o atat cat imi amintesc putin mai sus in comentariu :). Sper sa reusesc sa fac si o documenntez (poate gasesc si insemnarile :P.
Multumesc mult pentru urari!! Happy WW si pupici cu drag :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Poteci de dor yup a fost - motiv pentru care in cateva zile am facut vreo 3 torturi atunci!! :D si nu este foarte foarte dificil, mai ales dupa ce ii prinzi "ritmul"!
Acum eu si zaharul nu prea ne-am mai inteles... dar de facut tot o sa il fac pentru sarbatori (sper :P).
Happy WW :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ciprian Enciu multumesc mult - e doar meritul lui :)). S-a nascut dintr-un experiment. Am incercat sa combin vreo trei torturi: doua de mere despre care citisem cu blatul de la "tortul casei". :P.

Trimiteți un comentariu