joi, 5 noiembrie 2015

S.B. #14 "FSP – Fortron îți pune PC-ul în mișcare!"

http://super-blog.eu/proba-3-ce-fel-de-stampila-esti-tu/

Nu imi mai amintesc cand am vazut primul calculator. Eram mici oricum - in vizita la verii nostri. Un HC, pesemne. Noi amavut un HC 90. Prin clasa a saptea imi amintesc ca se introdusese informatica in orar si faceam o multime de "programari" avand ca rezultat tot felul de "ploi de stele" (pe ecranul calculatorului). Era foarte amuzant.
Primul pc era greu (la propriu) si destul de greoi. Cu timpul a fost depasit de situatie. Pentru scurt timp am avut un PC care avea ca sistem de operare windows 3.0 - modul 386 (bazat pe DOS). Stiu amanuntele acestea pentru ca avem inca manualul de folosire. Daca la HC lucram destul de mult, la acesta am cam somat - sore mea era insa as :)). Ma mai jucam cateodata si eu un "biliard", sau conduceam o masina de curse. Ce amintiri!
Acestea au fost inceputurile in aventura pc in ceea ce ne priveste.
Apoi au urmat lucruri mai serioase:


Domnul Windows 95. PC Senior. A deschis calea spre internet si spre webdesign si atat cat a putut si el la 16 si apoi 32 de RAM. Si vreo 2Giga in total - memoria fizica. Se zareste putin in poza de mai sus. Din pacate nu am gasit fotografii mai graitoare.
Apoi i-a urmat Juniorul. Sa-l numim generic Windows XP. Imbunatatit de la 256 la 512 in urma unui eveniment nefericit. Iata-l:



In acest moment someaza si ma asteapta sa il mai intreb de vorba. In seara asta i-am facut doua poze in mare graba. Am depanat amintiri si mi-a dat acordul sa va povestesc evenimentul despre care pomeneam mai sus.

*
Seara - sufragerie - masa de lucru. Monitorul si cu mine stam fata in fata - lucram intens la un proiect grafic. Intre noi, tastura si mouse-ul.
Sub masa, pe suport se afla unitatea. Acolo este forfota mare, ca in atelierul de la Pol, al Mosului Craciun. Boxele ne creaza atmosfera perfecta.
Dintr-odata BUUUUM! O mica flama lumineaza balconul de deasupra si ne cufundam in intuneric. Imi amintesc brusc de discutiile referitoare la cat de bun ar fi un UPS in aceste momente si astept sa revina lumina. Calculatorul meu insa ramane silentios, adancit intr-un somn adanc..
S-a ars sursa!

**
Placa de baza - Hei! Sunteti bine?
Placa de sunet - Shhhh.... am o migrena! Nu stiu ce m-a izbit! Tocmai acum cand urma piesa mea preferata din playlist.
Placa video - Eu nu mai vad nimic! 
Cooler-ul - Sa nu va plangeti ca este cald! Nu am ce va face!
Floppy-disk - Eu oricum somez. Sa vedeti si voi cum este. Cica nu mai este la moda sa se salveze datele pe dischete. 
Unitatea de CD - Frate intru suferinta incep sa inteleg ce vrei sa spui!
Unitatea de scriere/citire DVD - Nu va uitati la mine! 
Portul USB - Fara curent nici eu nu functionez!!
Hard-Disk-ul - Sunt in viata!!!! 
Toti in cor: Ce biiiine!
Memoria de RAM: Sursa! Sursa! Alo, ma auzi?
Sursa: Fratilor, nu pot sa va ajut. Astept si eu curentul. Stati sa intreb priza.

Brusc, lumina revine. Prelungitor normal. 

Toate componetele: Sursa! Porneste! Uite, primim informatii de la monitor ca Rux a apasat butonul de pe tastatura. 
Liniste.
Hard-ul: A apasat si butonul de pornire de pe unitate.
Liniste.
Cooler-ul: Sursa!! Sursa ce este cu tine?
Sursa: Sunt ranita. Chemati depanatorul! V-am spus ca am nevoie de un UPS! Sau macar de un prelugitor special, sa ma protejeze.

***

Sursa a fost internata de urgenta. Din fericire ranile suferite nu i-au pus viata in pericol si recuperarea s-a facut cu succes. Au trecut cativa ani buni de atunci. Garantia s-a dus de mult si nu stiu daca sursa va mai putea sa sustina activitatea din interiorul Unitatii. 
Inainte sa ii fac poze calculatorului si sa ii cer acordul pentru a va povesti ce a patit, i-am promis ca la iarna vom porni intr-o noua aventura. Pentru siguranta, ma voi interesa in magazinul MarketOnline.ro, unde, la oferte componente pot gasi informatii despre Sursa Fortron.



Vreau sa ii ofer Juniorului (care intre timp ar putea fi stra stra bunic) o noua sansa de a arata ce poate. In plus, lucrez mult mai bine la calculator - mai ales grafica. Mai am deci de ales cea mai buna sursa pentru el. Si ma documentez de pe acum de aici: surse FSP.

ps: Sa ii tineti pumnii. Inca mai poate si face treaba buna. Doar sursa sa aiba. :)

0 comments :

Trimiteți un comentariu