sâmbătă, 21 iulie 2018

#06 Cei trei regi - A Cheng


Buna! 😋 
Da, stiu - am zis ca las sambata pentru filme si animatii dar m-am sucit si coltul de lectura a revenit la locul lui. Acum o luna si o zi (hahahaha) am comandat ceva pentru pici, ceva pentru citit cu Buni si, desigur, mi-am facut si mie cadou cateva carti [😊], pe care vi le-am "fluturat" cu gratie (lol) prin fata camerei, in episodul trecut din Timp pentru Tine
Spuneam atunci chiar ca va voi povesti luni (de-aia am zis ca m-am sucit.. haha) despre Cei trei regi, scrisa de A. Cheng.... Si iata-ma! Sambata... lol.
Aparuta in colectia (mea preferata) Raftul Denisei, la Humanitas Fiction, cartea cuprinde "povestile" a trei regi. Vezi in descrierile de mai jos (coperta din fata interior si coperta din spate exterior).



Apropo... coperta cartii este suuuuuuuperba - Peisaj de Wang Hui.
Ca si in cazul celorlalte carti scrise de scriitori chinezi pe care le-am citit pana acum, am avut parte de o lectura foarte placuta si .. usoara (in sensul ca se citeste usor, nu ca subiectul ar fi ceva "usor", in niciun caz). Mi-a placut foarte mult - am putut "calatori" prin intermediul ei in locuri si timpuri altfel greu accesibile.
Mi-am reconfirmat faptul ca desi sunt tot asiatici, exista diferente de gandire, comportament, mod de a se raporta la lucruri etc. intre ei si japonezi (sau coreeni). Foarte interesant de altfel [ de sesizat asemanari si diferente ].


Din prima poveste am fotografiat fragmentul de mai sus. Mi s-a parut un fel de concluzie a intregii povesti... si mi-am dorit sa o pot revedea din cand in cand.
Din cea de-a doua poveste am fotografiat un paragraf ce prezinta sfarsitul cerbului galben si al padurii seculare [ evident ca am plans .... ], iar din a treia m-am gandit ca versurile compuse pentru cantecul copiilor, cantec ce nu a mai fost pana la urma cantat, imi va aminti de "profesorul" ce si-a dorit sa ii invete pe copii sa citeasca, sa scrie si sa gandeasca singuri.... Le puteti descoperi mai jos:


Cei trei regi este cu siguranta una dintre cartile pe care le-am citit cu mare placere in ultimul timp si ma bucur ca am putut sa va povestesc cate ceva despre ea.

Eu mi-am cumparat cartea de aici. Daca ati citit-o si voi [sau o veti citi ] si vreti sa povestim mai multe despre carte, pot crea si un tabel in care sa va inscrieti link-ul. 😌 Voi doar dati-mi de stire. Hihi!!
📚
La CDL am mai povestit despre:
- #00 Coltul de lectura
- #01 Regatul lui Kensuke - Michael Morpurgo (CDL)
- #02 Buddha din podul casei - Julie Otsuka (CDL)
- #03 Dansul privighetorii de primavara - Kyung-sook Shin (CDL)
- #04 Poveste Japoneza - Catinca Oprea (CDL) 
- #05 Intamplarile detectivului curios - Claudia Grozea (CDL)


4 comments :

Diana spunea... [Raspunde]

O carte interesanta. Nu am citit fragmentul cu cerbul - ai zis ca ai plans si... mi-au venit in minte "Moartea caprioarei", "Gandacelul"... si n-am vrut sa dau apa la soricei. :) In rest, am citit.
Singura carte pe care o am, scrisa de un autor chinez (o femeie), este "Lebedele salbatice", de Jung Chang, dar este o "carte-jurnal", despre viata in vremea lui Mao, despre viata sub regimul comunist in China.
Weekend minunat iti doresc! Pupici cu drag! :)
P.S. Trei mii de caractere?! Uau! :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana hmm nu am citit "lebedele" (nici nu o am, dar o sa o caut :D) - autobiografic am citit ceva de Mo Yan (si mi-a placut foarte mult, se numeste Schimbarea si la Libris era undeva la 9 ron redusa). Pana acum ce am citit mi-a placut. Au un stil de a scrie care "curge" cumva.
Eu am o putere de a-mi imagina si trai cartile foarte mare... si practic am vazut imaginea cerbului. Nu este ceva descris cu violenta, din contra... dar simbolistic si nu numai mi se pare foarte graitor. Plus ca eu sunt si mai sensibila decat eram inainte sa il pierd pe Dodo. Cred ca ti-am zis ca nu pot s ama uit la filme si chiar animatii cu animalute decat daca stiu cu siguranta ca nu pateste nimeni nimic :))))))).

Multumesc mult :*! La fel

ps: 3000 e ceva de baza. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca la ei caracterele astea (ideogramele) tin loc de cuvinte... deci :).
In Japonia scrisul e si mai si.. e o combinatie de caractere chinezesti (si sa stii ca daca stii ce inseamna caracterele din chineza nu corespund sensului din Japoneza :P) plus kana.. (care sunt de doua tipuri :P) plus ceva romaji (adica litere romane... ). Un deliciu. hahahahah :D

Pupic

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Lectură plăcută !
Pupic !

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza a fost si placuta si rapida ;). Pe cat de repede am citit si cu placere cartea asta, pe atat de mult ma poticnesc in cele "Sapte povesti de calatorie" - o carte pe care o luasem pt ca mi-a placut coperta si m-am gandit ca ii voi citi lui Buni din ea. Rea nu e... dar nu "curgeeeee". Pff
:P
Pupici

Trimiteți un comentariu