luni, 13 martie 2017

#06 Agentul „Certificat Energetic” și căsuța dintre blocuri


7.30 a.m.
Vântul bate puternic, răscolind în jur praful. Pe străzile dintre blocuri se strecoară un personaj grăbit, privind atent împrejurimile și inspectându-le din mers.
- Ahhh. Acesta este blocul C5! murmură el oprindu-se pret de o secundă.  

-Salut, prietene! Mă bucur să te regăsesc în formă! păru să spună personajul nostru, în timp ce fața i se lumină de un zâmbet.
- Si eu mă bucur să te revăd, Agent Certificat Energetic! Iar dacă arăt și mă simt alt bloc, atunci totul ți se datorează ție! veni răspunsul imaginar, în timp ce soarele se reflectă în geamul ușii de la intrare și călătorul își continuă drumul, către misiunea pe care o avea de îndeplinit.
La capătul străzii se făcea un drum la dreapta - o fundătură. Acolo, între blocuri înalte din prefabricate, se afla o căsuță cochetă, parcă desprinsă din povești. Terenul pe care se ridica era împrejmuit cu un gard cu stâlpi metalici, ancorați pe o bază îmbrăcată în piatră, susținând între ei un fel de plasă cu model des, pe care creștea iederă. În curte creșteau câțiva copaci majestuoși, sub care erau un leagăn din lemn și o mică gradiniță de flori. Casa avea beci, primul nivel și o mică mansardă.

8:00 a.m.
Soneria de la poartă se auzi discret în casă, în timp ce personajul nostru apăsase butonul instalat lângă cutia de scrisori. La fereastra de langă ușa de la intrare se mișcă aproape imperceptibil perdeluța și apoi o doamnă în vârstă, cochetă și zâmbitoare, ieși din casă și se îndreptă spre Agentul Certificat Energetic .
-Vă rog, poftiți! Vă mulțumesc că ați venit ! îl întâmpina Doamna și, după ce închise portița în urma acestuia, îl însoți pe poteca pietruită până la intrarea în casă. Este din ce în ce mai grav mă tem... șopti ea. Atât de frig.... și umezeala aceea ciudată!
Aflat în pragul ușii, pe punctul de a o urma pe stăpâna casei înăuntru, agentul privi brusc peste umăr, spre blocurile ce se înălțau de jur împrejur. O rază de soare se reflectă într-unul din geamuri....
- O cocioabă!!! păru să se audă dinspre blocul din stânga un șuierat. Cu siguranță a venit să o cumpere!
- O va demola și va construi pe locul ei un bloc mare și frumos - așa ca noi.
Bătu vântul dinspre blocul din dreapta.
- Era și timpul...... se pierdu într-un nor de praf răscolit, un gând venit de la blocul din spate.
Agentul intră, cu un zâmbet imperceptibil, închizând ușa în urma sa.



8.15 a.m.
Ușa casei se deschise. Vântul bătea în continuare. Un aer rece amintea mai degrabă de zilele de iarnă în care Soarele ne zâmbește cu toți dinții, decât de primăvara ce abia își intrase în drepturi.
- Căsuțo, ești norocoasă, șopti Agentul, în timp ce înconjura imobilul, ținând un obiect ce semăna cu un fel de cameră video.... Vremea aceasta rece este ideală pentru a face termografia unei clădiri. În acel moment Doamna ieși la rândul ei din casă și se îndreptă spre nucul cel bătrân, lângă care se afla Agentul Certificat Energetic.
Părea ușor emoționată și neliniștită, iar dinspre blocurile vecine se auziră din nou șoapte purtate de o rafală de  vânt:
- Uite.... o ultimă filmare, așa, ca pentru posteritate.
- Ce bine!! Ne vom oglindi în curând în geamurile unui bloc turn!

- Priviți!! Ce imagini ciudate pe aparat - parcă e un curcubeu... Nici nu arată a casă - se dezintegrează....

Doamnă, risipi Agentul șoaptele răutăcioase. Acest aparat este o camera de termoviziune. Cu ajutorul ei vom identifica zonele cu pierderi de caldură. Vremea aceasta rece este ideală pentru o termoviziune in infrarosu. Analizând informațiile obținute, vom putea identifca sursa, sau sursele problemelor dumneavoastră din ultima perioadă. Nu vă temeți! Sunt specialist în termoviziune clădiri
Doamna încuviință, iar Agentul îndreptă aparatul spre căsuță. Aceasta se înfățisă pe ecran ca într-un fel de radiografie colorată. Unele părți era roșii, altele portocalii... Câteva verzi sau albastre. Într-o parte, aparea ceva ciudat pe ecran și agentul păru să se încrunte ușor. Apoi i se adresă Doamnei:
- Așa cum mă așteptam sunt suficient de multe pierderi de energie termică. Observați porțiunile colorate în nuanțe calde? Acolo timpul și-a spus cuvântul! Dar, cu o izolație corespunzătoare se va rezolva problema. Apoi indică punctul ciudat de pe ecran. Aici avem o instalație înfundată - aceasta este sursa multelor probleme pe care le-ați avut cu umezeala și, implicit, cu igrasia. 
- Oh... exclamă Doamna. Cine ar fi crezut că se putea ascunde așa ceva tocmai acolo! Și m-au asigurat că țevile sunt perfect funcționale.... 
- Acum avem dovada. Odată reparată țeava veți scăpa de problemele respetive! continuă Agentul. Am terminat aici - este timpul să ne întoarcem în casă.
10:00 a.m.
Vremea este la fel de vântoasă... Agentul se îndreaptă spre Birou. Are de pregătit raportul de analiză, de întocmit auditul energetic și de finalizat încă o misiune aparent imposibilă. În timp ce evaluează în gând planul salvator, își reamintește căsuța din care a ieșit de curând. Și-o imaginează călduroasă și energică, ca în vremurile ei bune și se gândește la acel moment din viitor când, fiind în apropiere, îi va face o vizită scurtă și, privind-o din poartă aceasta îl va întâmpina spunandu-i:
- Domnule Agent Certificat Economic! Vă mulțumesc! Datorită dumneavoastră nu mai risipesc pic de enrgie! Sunt... cum s-ar spune verde, din nou!
 


Apoi intră pe ușă biroului zâmbind, imaginându-și reacția celor trei blocuri turn când vor vedea căsuța cea mică renovată. Curând le va și lor rândul să facă o termografie - le-a zărit bujorii din obraji pe aparat, în treacăt.. Dar acelea vor fi deja alte misiuni.

http://super-blog.eu/2017/03/13/proba-6-agentul-certificat-energetic/

0 comments :

Trimiteți un comentariu