duminică, 19 mai 2024

#12 Asha si lotul norocos (Jurnal de colectionar).


Buna!
Azi va invit sa facem o calatorie in timp, in 2020, pe cand am salvat ... papusi :)))). V-am mai povestit eu ca in pandemie, pentru a pastra un echilibru in toata nebunia creata (si pe mine m-a afectat mai mult lipsa hranei decat faptul ca nu puteam iesi afara - cu aia m-am impacat, pentru ca in perioada 2009-2014 am avut luni intregi cand nu am putut iesi din cauza cuiva care folosea uleiuri esentiale in bloc...) am salvat papusi. 

Ei bine, pentru ca tot am dat intamplator peste poze facute in perioada aceea unuia dintre loturile salvate, am zos ca ar fi amuzant, sa povestesc, sa va arat comorile si...  cu ocazia aceasta sa le revad si eu. Doar pe Asha (asa se numeste mulajul fetei, hahaha) o am la indemana, ea insotind-o pe Risu in poza zilie si tot ea fiind unul dintre cele doua motive pentru care m-am lipit de acest lot de papusi. Adica ea:


Urmeaza un articol destul de lung (am poze destul de multe ... haha) asa ca luati si voi ceva de rontait si sa ii dam drumul.

Ne intoarcem in timp asadar, prin septembrie 2020, cand, pe ebay plimbandu-ma, am dat peste urmatoarele poze:


Pe atunci, eu eram cumva setata pe papusi mai vechi (Barbie eventual, dar si alte marci interesante, sau chiar clone) asa ca in primul moment am vrut sa trec peste ... dar mi-au atras atentia doua papusi? cea cu coc  in mov si cea in alb. De cea in mov eram sigura ca este o Asha - ii recunosc mulajul destul de usor... asa ca m-am uitat si la celelalte doua imagini si ... le-am luat 😅😂.



La acel moment nu stiam care Asha este - ma gandeam ca e poate vreo printesa, nu aveam eu idee ca este FIX papusa made to move pe care mi-o doream de ceva vreme si care imi era total inaccesibila (ca pret si nu numai). Nu va spun ce bucuroasa am fost ceva mai tarziu, cand a ajuns in cele din urma la mine si am putut sa ii vad desenul ult mai bine si astfel am identificat-o.

Papusile au ajuns deci la Ralu prin toamna lui 2020 si am primit bonus, pe langa ce vedeti mai sus si doua seturi superdragute, pe care le-am pus foarte bine - atat de bine, incat acum ca aveam chef sa le studiez cel putin (pentru model), nu am acces la ele. Inca sunt la capitolul mersul melcului la organizare, dar stiti voi, incetul cu incetul... am rabdare. Oricum, am pozele de la Ralu asa ca vi le arat:



Pentru mine a fost o surpriza tare placuta si chiar m-am bucurat - la vremea cand ele au aparut, la noi nu se gaseau asa ca habar nu am avut. Cu timpul, calitatea accesoriilor a cam scazut. In momentul de fata plasticul de la seturi este lipicios si are si un miros destul de neplacut. Prefer lucrurile facute inainte.... dar stau si ma intreb, sa le desfac, sa nu le desfac :))).

Tot de atunci, am si urmatoarele trei poze facute de Ralu si... cu asta am stat eu in asteptare, pana au ajuns mandrele la mine...un an si o luna mai tarziu :))))) Da... da... un an si o luna. Dar au ajuns si asta conteaza.




Asa ca acum vom calatori in 2021, cand au sosit, evident, la mine.  Si bineinteles, Asha MTM (made to move) a fost prima care a fost luata la rost:



Rochita m-a indus in eroare, nu era a ei (ci a unui persoanj Disney, ce se afla si el in lot). Apropo de mulaj, iat-o alaturi de o alta papusa (din seria... Cali, de la California.. cred - nu stiu prea multe, recunosc, chiar daca imi place sa caut informatii despre ele), cu acelasi mulaj, dar realizata cu ... cred mai bine de 10 ani in urma, pe la inceputul anilor 2000:


Cea cu coc este recenta (adica vreau sa zic dupa 2015...). Se vad schimbarile la machiaj si chiar si materiale. Cea din dreapta am luat-o din alta parte, dar, am pastrat si poza aceasta, pentru ca cea din dreapta face parte din aceeasi colectie ca si cea de mai jos (a doua papusa care mi-a atras atentia cand am luat lotul acesta):


Mie mi se pare tare frumoasa. Am cautat pe net si am gasit-o. Am gasit si a cui este rochita. A fost foarte amuzant sa fac „sapaturi”. Am poze (nu sunt ale mele) si vi le arat si voua:

credit to the owner

credit to the owner

Amuzandu-ma copios in timp ce cautam informatii, am continuat jocul si cu celelalte papusi. Urmatoarea a fost una cu picioare articulate si niste cizme interesante. Rochia nu este a ei (este ca cea din setul meu nou):




Banuiesc ca are legatura cu domnisoara din imaginea de mai jos - mi-ar fi placut setul. Chiar dragalas. Dar ma bucur ca o am pe ea. Apropo - per total papusile erau ca noi, ca sa zic asa - singura problema la ele era parul. problema care cred ca este comuna la papusile de pe la sfarsitul anilor 2000 si care continua cu cele din 2010.. sau cele foarte recente: se naclaieste probabil de la produsele folosite sau/si lipici.


Trecem la urmatoarea - foarte interesanta!! Pentru ca isi poate schimba culoarea parului. Ca tot ziceam de par. Se pare ca face parte dintr-un film - este un personaj care se transforma si canta (chiar canta!). Cizmele insa nu sunt ale ei, ci ale altui personaj din acelasi film - ceea  ce ma face sa cred ca au fost amandoua la un moment dat in colectie:





Din cautari reiese ca este vorba despre urmatorul pesronaj si voi pune si poza cu posesoarea cizmelor (pozele sunt salvate de pe google images... prin 2021, deci habar nu am de pe unde sunt exact):

credit to the owner

Urmeaza printesele Disney: o Belle adorabila (care mi-a dat de furca la capitolul par.. haha), o Cenusareasa minunata (inteleg ca ar fi amandoua editii speciale) si o Rapunzel care insa nu apare prin poze decat in cele de la inceput, pentru ca la ea am un folder special, de cand am reabilitat-o:



Si cateva papusele Barbie de prin anii 2000 (pe care reusisem chiar sa le identific - o printesa care tinea o ceasca de ceai (parca prima, rochia roz apartinand unei alte papusi - nu o am, o papusa in tinuta ei, de Craciun,  o balerina si o surioara mai mica al carei nume il uit mereu (probabil Chelsea sau Stacy.. sau ceva de gen 😅) - imbracata cu un costum de patinatoare.





Dupa o baie buna au inceput sa isi arata stralucirea! Asa ca, in cele ce urmeaza, voi pune cateva poze de after spa. Sa incepem cu cea mai micuta din clan, care a revenit pana la urma la costumatia ei, dar cum nu era inca uscata, imprumutase o rochita:


Iata-le si pe domnisoara cantareata, alaturi de cenusareasa (oh.. si cu ea am avut ceva meciuri cu parul :))).  Dar a meritat:


La ea s-au cam dus buclele dar sincer, nu credeam ca voi reusi sa o descurc. Imi place mai mult cum ii sta cu parul blond, decat cu cel roz


Cele doua fete din California stau una langa cealalta (am pastrat rochita alba - nu am hainutele originale, dar cred ca i se potriveste:


Cu siguranta trebuie sa mai fie si alte poze cu ele dupa spa, dar nu le-am mai gasit eu pe toate si... si asa sunt multe. Mai am una cu papusa ce purta rochita roz - care rochita nu era uscata... si noroc ca am reusit acum sa improvizez ceva:


Se vede schimbarea la par, nu-i asa? Si ... o ultima poza in care mai apar alte doua papusi - o Barbie Extra de generatie noua (cea din stanga) si o Barbie Rapunzel de generatie veche (cea cu coroana si coada impletita  - care vine din alta poveste, una in care a trebuit sa platesc transport de 2 ori 😅).


Si... cam atat - ca deja am scris mult, pus multe poze... Ca o concluzie - acesta a fost unul dintre cele mai dragute momente din episodul de salvat papusi din 2020. Exluzand parul care tine strict de ceea ce ziceam mai sus (produse stylling plus lipici), papusile superbe - cu si de poveste. Momentan, sunt in cutii.Si pentru ca ma intrebati - am luat cutii de la Pepco, de fapt mi-au luat parintii, cutii tip A4 - trei cutii incap in etajera pe rotile, luate de la Jumbo. Bune, ca se potrivesc cutiile cu ele si intra perfect, dar cu probleme la roti - adica vreo 3 au plesnit la imbinarea de jos (probabil ca au fost manipulate defectuos). Insa pentru ce imi trebuie mie merg. Intr-o cutie se pot pune papusi pe trei randuri (eu le-am asezat cu hartie alba intre ele (prosop de bucatarie - neparfumat, evident, simt nevoia sa precizez pentru ca sunt unele absolut horror). Partea buna este ca respectivele etajere le pot misca foarte usor si repozitiona ... partea proasta e ca momentan le-am blocat din motivele de accidentul de anul trecut - dar se va rezolva si acest amanunt, noi  sa fim sanatosi. Cu rabdare.

Si acum va las... multumesc pentru ca m-ati insotit in calatoria prin timp. A fost simpatic sa imi amintesc, sa revad poze... si sa impart cu voi o particica dintr-o aventura. Am transformarea lui rapunzel cea mica - de indata ce ajung la ea o sa va arat procesul :D.

Ne vedem maine, cu o noua provocare verde! Ah da.. si apropo de provocari - ideea mea era sa folosesc o parte din papusile salvate fix la provocari pentru a le transforma :)))). Sa vedem cand voi si reusi sa fac acest lucru. Momentan, ne jucam cu ce am la indemana :D.

10 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

nu ma pricep de loc la acest gen de papusi, doar fetele mele au trait in "epoca Barbie". Eu nici macar nu le cumparam papusi, fetele mele primeau foarte multe cadouri de la rude. Deci chiar nu am habar de Cali, MTM sau clone... Nici macar filme Disney nu am mai vazut in ultimii 10-15 ani. De aceea te admir pentru cercetarile pe care le-ai facu si petru minutiozitatea cu care cauti sa identifici provenienta garderobelor! Esti ca un cercetator de arta si galerist! Felicitari!
Un weekend minunat! pupici si îmbratisari 😘🤗

Mor Düşler Kitaplığı spunea... [Raspunde]

Hello my friend :)
Your barbies look so cool and stylish :))
I also keep a few of my Barbies as souvenirs. ♥

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Un lot generos de papusi, chiar dac a ai avut foarte mult de asteptat dupa ele, a meritat asteptarea! Cea mai micuta are o rochita foarte frumoasa, cred ca rochita imi place cel mai mult din ce am vazut aici. Si eu am pus papusile in cutii, ca altfel nu am loc pentru ele, dar ma deranjeaza ca li se deformeaza parul, tu cum te descurci cu aspectul acesta?

Marisa Cavaleiro spunea... [Raspunde]

Hello!!
I love travelling back in time, I even have a diabolical machine to make these journeys, but it seems that you have already copied this machine for me hahhaha!!! I loved this journey through the world of your vintage dolls, when I was a child I had a collection of dolls that my father bought in Luxembourg that I loved! I think you looked after them very well, but waiting more than a year for a doll was quite a challenge! Keep making these journeys that do us so much good! To remember is to relive! Hugs!

Suzana spunea... [Raspunde]

Esti formidabila cu aceste colectii papusesti.
Recunosc ca avand prea putine jucarii - papusi cand eram mica, nu am avut vreo dorinta de acest fel. Si rochitele sunt deosebite. Ai organizat o adevarata parada...
Pupici, draga Rux! Sa te bucuri de minunile tale si sa te inspire! ❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN nici eu :))). Dar imi place sa mai aflu cate una, cate alta... si de cand imi iau papusi, am zis totusi sa am o oarecare idee. Ce m-a placut a fost jocul recunoasterii mulajelor fetei.

Si Ralu a primit tot de la prieteni prima ei Barbie. Si singura. I-am mai luat eu una prin 2006 si apoi cateva cand am inceput colectia ei in 2010 - ceea ce a declansat pana la urma inceputul colectiei mele terapeutice :)).

Cali vine cred (sper sa nu zic prostii) de la California Girls. Se pare (iar sper ca am retinut ideea) ca au fost pe la inceputul anilor 2000 cateva serii de papusi aparute sub denumirea asta. Foarte frumos realizate - ca si vestimentatie, dar si machiaj.
MTM= made to move, sunt destul de recent aparute. Probabil undeva dupa 2015 (iar nu stiu sigur) - ce e interesant la ele este ca au fosrte multe articulatii si pot fi asezate in pozitii cat mai firesti. Ceea ce le face foarte folositoare pentru cei care fac fotografii sau chiar seriale cu papusi. Unele sunt vanate exclusiv pentru corp. Adica se cumpara papusi in mai multe exemplare, se decapiteaza (lol) si in functie de skintone... (nuanta corpului) se poate aseza un cap mai interesant pe corpul respectiv. Cred ca mi-ar placea si mie niste corpuri (fara sa fiu nevoita sa decapitez eu .. haha) pentru cateva capete salvate.
Clone = denumire generica pentru papusi care nu sunt de brand (gen mattel), adica no name (cum mai sunt iar catalogate) sau copii ieftine. Categoria face nedreptate multor papusi care nu au un nume atat de cunoscut dar au potential.

Nici eu nu am mai vazut filem Disney. Cred ca am vazut Tiana.. sau cum se numeste. Poate Rapunzel (dar nu mai stiu daca nu doar secvente) si Cars... :))) primul film. Cam atat. Dar mai prind reclame uneori..

Mi s-a parut foarte interesant sa impart cu voi acest joc. In 2020 si in anii urmatori, acest joc de identificare m-a ajutat foarte mult sa echilibrez balanta. Eu aveam deja parte de o presiune, cand a venit nebunia a fost sporita pentru ca am avut mari meciuri cu alimentele si nu numai. Sa traiesti la limita este epuizant.
Un astfel de joc a fost superbinevenit - si, in plus, mie imi place sa observ lucruri.
Ma bucur mult daca ti s-a parut si tie interesant joculetul.

Pup cu drag 🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mor Düşler Kitaplığı hi!!
You do? That is so cool. :D I never had as a kid. I started my collection as an adult - as part of therapy :D. A few years ago (during the pandemy) I save some dolls and tried to restore them a little. Only it took some time before they arive :)).
Hugs!! 🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso in perioada 2020 au fost niste loturi fabuloase pe ebay. Uneori la preturi fantastice. Din pacate la multe trebuia sa platesti la banca (eu am luat mai mult pe Germania si trimiteam la Ralu 😅).

Nu aveam in intentie sa fac asta - inainte de pandemie mie imi placea sa imi iau diverse de pe Aliexpress. Mai ales Blythe, Kurhn si Licca.. dar nu numai. Aparusera si Mizzi sau chestii mai sofisticate. Practic asteptam 11.11 cand imi faceam eu o lista si atunci comandam si pentru mine si pentru baieti si pentru toti. Chiar inainte de 2020 se aranjasera lucrurile mai trimiteam si acasa (cu mari emotii ca am avut vreo doua surprize sa imi trimita la vama ceva ce era sub 10$ - nu luam niciodata ceva peste..).Si deja imi facusem eu planuri, ce evident au fost date peste cap.
Pe ebay am ajuns cautand o ASHA :))). Niciuna din cele doua prezente. O alta. Am dat destul de multicel pe ea pentru ca era noua in cutie... dar intrand am observat ca se puteau gasi multe chestii interesante simi s-a ppus pata sa imi caut si iau anumite papusi... o sa povestesc insa intr-un episod despre asta - cand voi avea acces la cutia cu Midge a mea din anii 50 :D.

Rochita albastra este de la un set cu patine. Set absolut fantastic, daca e nou. Si asa e draguta. Mi-ar fi placut sa aiba si patinele :)). Am o faza cu patinele si am si o poveste cu patine :))).

Parul.. La par e o chestie.... depinde foarte mult din ce perioada sunt papusile. Cele de dupa 2000 mai ales sunt horror :)))))). Am papusi NOI, noi noute fashioniste, scoase din cutie si puse la un loc intr-o cutie care prezinta simptoul „naclait”. Of... Eu le-am pus in cutii cu hartie alba de bucatarie neparfumata intre ele. vad ca sunt ok. Nu m-am mai uitat la cele din setul acesta cum s-a mai comportat parul - dupa ce l-am spalat era ok.. dar inainte erau 🙄. Si uite de exemplu ariel era doar scoasa din cutie sau cenusareasa. Avea si elasticele originale in par.Efectiv era lipicios si incurcat parul. papusi de colectie (ca sunt editii speciale din cate am gasit pe net.. cenusareasa noua costa undeva la 150$ ...).

Pupiici
🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@Marisa Cavaleiro I am happy ou liked this journey :D
I started collecting dolls recently - it is a sort of therapy for me. Asa a kid I had a few dolls, but bit Barbies ... The dolls were really cute and I still have a few (I would have had them all, but some other persons took decisions without asking).

Do you still have your collection? :).
Yes it took more than a year until I had the dolls - I sent them to my sister and since the covid era, my parents couldnțt go to her place to visit.. so I had to wait. But I had waited for some 2 years :))). So .. I think waiting for things happens a lot to me, because I sort of depend on others in some aspects.
I am really happy you liked this journey.
Hugs :* 🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana sa stii ca nici eu. :))) Cand eram mica aveam cateva papusi aradeanca = una mare, una micuta si blonda... si biba care era doar cu fata de cauciuc, ca un arlechin. Am șprimit apoi cateva aradence mai mititele gen fetite de la Bunica noastra Ligia. Mai am una dintre ele.. ah scuze am avut si un baietel si o negresa si inca o papusica creata. Dar papusile mele, in afara de cea mica blonda erau ca scoase din cutie, imbracate si tot. Dupa ce a aparut surioara mea in peisaj ... :)))) s-au intamplat chestii si cu ferma mea de animalute, cu jocurile pe care le aveam :)). Ea era cam opusul meu. Pana si bietul urs s-a trezit fara cap... si picior. vai cat am plans atunci. Il am, l-am reparat, Dar na :)).

imi placea cand intram in librarie sa ma uit la papusi.. dar aveam oalta tinta de fiecare data: masinute :)))))). Daca nu era dispozitie ma multumeam cu creioane colorate si caiet.

Ma bucur insa ca mi-am permis sa imi iau o papusa atunci in 2010.. si apoi sa pun bazele unei colectii. M-a ajutat foarte mult (ca un fel de terapie).

Am zis ca ar fi interesant sa va povestesc despre un lot de papusele salvate. Mai ales in 2020 am avut cateva episoade de gen - era interesant recunosc. Panda, emotia de a castiga... si mai ales cand reuseam sa gasesc cate o comoara la pret super bun :)))).
Pupici cu drag!! Iti multumesc - chiar mi-as dori sa se aseze lucrurile si sa ma pot bucura cu adevarat de ele.. sa am timp sa iau cate o cutie, sa ma uit prin ea si sa creez povesti pe care sa le impart cu voi. Momentan sunt in safe mode... dar o trece si perioada asta - banuiesc ca toate sunt cu un scop :)
🤗

Trimiteți un comentariu