vineri, 15 septembrie 2023

Un pic de scoala...


Pentru mine, scoala incepe mereu pe 15 septembrie :). E ceva nostalgic - de fapt, imi placea sa mergem sa luam rechizite, carti... O fila noua.

Zilele trecute candva, am primit pe mail de la Litera un anunt care mi-a trezit interesul. Am crezut ca au publicat ceva nou, de la Agatha Christie:


Dar nu.. Se intampla. Chiar au schimbat denumirea cartii Zece Negrii Mititei... Eu cred ca aceasta cenzura in umele corectitudinii politice (or whatever) nu prea ajuta. Mai bine se invata, se documenteaza ce a insemnat si de ce, decat sa stergi si sa schimbi lucruri pentru ca .. ar deranja. De fapt, deranjeaza pentru ca inca mai exista. Altfel, ar fi doar o lectie valoroasa, din care sa invatam si sa nu mai repetam anumite lucruri. 
Mi-am amintit de Orwell.. De curand se incerca discreditarea lui, sub pretextul ca bunicul lui ar fi avut sclavi. Un citat:

 

” Cine controlează trecutul, controlează viitorul. Cine controlează prezentul, controlează trecutul” G. Orwell 1984


Bonus, o poza frumoasa, care mi-a inseninat ziua de 5 septembriw, si care a surprins o atitudine potrivita pentru a trata anumite chestiuni de fatada si fanfaronada:

Kouki - 5 septembrie 2023



📚📚

Acest articol este inscris si in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite” 

Ja ne!!

Va multumesc 🙏

8 comments :

J. S. Vila spunea... [Raspunde]

Un bellísimo artículo, con una bella postal, la recomendación de este buen libro, de una linda y hermosa fotografía de este precioso perrito que tan graciosamente posa en la imagen. Un saludo desde Mallorca.

Suzana spunea... [Raspunde]

Parca am vazut un film cu un astfel de subiect, doar ca nu stiu sigur daca era dupa cartea asta.
Kouki este un scump! Iar cartea am vazut-o recent in librarii. Nu o am si nici nu am citit-o. Doar recenziile ei...
Sa fiti bine, draga Rux! Pupici! ❤️😘

Diana spunea... [Raspunde]

Sa stii ca am scos si eu varful limbii catre Kouki! 💕 In sensul: "ai dreptate - unele chestiuni merita tratate fix asa!" 😃 O dulceata, Kouki! Pupici intre ochisori! 😘
(cat m-am chinuit s-o surprind pe Miki astfel! dupa ce papase nu mai stiu ce si se lingea de zor pe botic - n-am reusit!) 😊

Am aflat de "colectia" care urmeaza a se vinde "in toate chioscurile de ziare", incepand cu 8 septembrie, din doua in doua saptamani - parca! 😊 Primul roman a fost "Crima din Orient Expres", si-am luat-o cu 9,99 lei (celelalte - 30 si ceva de carti - vor fi 39,99 - cu abonament e mai ieftin, dar nu ma intereseaza, pentru ca unele le am) 😃 Mda. Cu aceasta ocazie am aflat ca au schimbat titlul romanului... Vorba ta: e ca si cum cei care "nu zic" nici n-o gandesc... Ipocrizie civica as zice...

Sa fiti sanatosi, Rux! Pupici cu drag! 💗

MNiko spunea... [Raspunde]

Și mie mi-e dor de zilele alea fixe de inceput și final de an școlar. NU conta cand picau, toată lumea știa cand începe. Anul acesta școlar a început pe 11 sept și se termină în 21 iunie. Anul viitor școlar începe pe 8 septembrie.Când s-o termina nu se știe încă. Mi se pare de noaptea minții.
Iar cu titlul modificat, nu comentez că n-o fi și ceva gen „politacaly corect”. Dar am văzut mulți autori cu apariții chipurile noi, dar de fapt erau reeditări cu alte titluri.

copilarim spunea... [Raspunde]

@J. S. Vila Gracias por la visita y las amables palabras. Me alegro de que te guste la foto con mi perrito. ¡¡¡Abrazos!!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana este foarte posibil sa fi fost - daca era cu Richard Burton. Este o ecranizare. Ma refer la 1984

Cat despre relansarea la Zece nergi mititei sub alta denumire, nu mi se pare ok. Agatha Christie si-a ales foarte bine titlurile si tot. Erau cu un scop acolo, ca sa invatam din greselile trecutului si sa reparam ce e de reparat. Schimband un titlu, in loc sa sa faca educatie .. nu se rezolva problema, din contra.

Cartea este superba. Chiar merita citita (a fost prima pe care am citit-o si a deschis un sir lungi de alte lecturi..).

Doamne Ajuta!! Iti multumim mult!! Pupici cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana foarte bine ai facut :)))).
Nu ai idee cat de tare ma bucura poza aceasta. Rar ii surprinzi cu asemenea dragalasenii :)). Am avut super noroc.

Cred ca in seria aceasta e cel putin un titlu pe care nu il am (asta daca nu le-o fi trecut prin cap sa mai modifice ceva, dar nu cred ca este cazul...). Da... chestia asta nu se face. Am mai citit ca au vrut sau chiar i-au luat premiul Nobel unei scriitoare din cazua limbajului folosit in care, limbaj conform vremurilor.. totusi, era o carte scrisa conform acelei epoci.. ca doar nu sa spui cool dude, cum s-o spune acum, intr-o carte ilustrand oameni si locuri din nu stiu ce secol trecut. Dar in fine.. ipocrizie, da.

Sa fim sanatosi.. ca in rest... nici nu conteaza, multe curente si curenti se lanseaza ca sa ia ochii, mintile si alte chestiuni :).

Pupici cu mult drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko da da.. si ce bine era!! :) Chiar este de noaptea mintii (si cred ca era mai bine si cu trimestre decat cu semestre - desi la semestreze avantajul e ca sunt mai putine teze hahahahaha).

Ei asa au justificat ca ar fi corectitudine politica. Mie mi se pare aiurea, mai ales ca vorbim de Agatha christie - si e recunoscuta pentru ca si-a ales si titluri si citate si referinte cu un scop anume... Cu asa ceva nu trebuiau sa se joace. Ca nu aveau efectiv de ce.
Mai bine ii educa pe cei din generatia noua si se educa si ei in a nu mai pune stampile si etichete .. ca aici e buba, Cum spunea si Diana mai sus..
Ca si miscarile cu black live sau asian live matters. Live matters. Viata conteaza in orice forma a ei. Deja cand baga cele doua de mai sus creaza niste etichete si mie personal miscarile alea mi s-au parut rasiste... intr-un fel. Dar in fine.. eu am un mod diferit de a vedea viata si asa am fost mereu. Nu m-a afectat chestia asta cu clase sociale, sex, varsta statut etc... sau culoarea a pielii. Pentru mine oamenii trebuie sa fie oameni. Aia conteaza ... :)

Pupici cu drag :)

Trimiteți un comentariu