duminică, 6 august 2023

#01 Atunci cand doua colectionare atipice se intalnesc. LMA 🎂🤗! Si o „dorinta” japoneza.. deosebita 😅. (Jurnal de Colectionar)


Buna!

Ma gandea eu cum sa organizez rubrica aceasta care tine de colectii in general, dar care a pornit de la colectia mea de papusi. Si ziceam sa o iau cronologic (zi de vara pana in seara si nu ne-ar ajunge timpul - nu de alta, dar stiti ca imi plaaace sa povestesc si fac o gramada de paranteze, de parca am fi fata in fata...). Dar... ce sa vezi, astazi este o zi speciala. Asa ca,  am sa sar cumva peste inceputuri si voi ajunge la momentul in care colectia a inceput sa ia avant si eu sa imi permit sa ma bucur de ea, sa o „cresc” si sa o integrez cat mai firesc in.. cotindian.

Inainte sa continui, eu, mini-me Rukkusu si Minnie Khurn (plus restul gastii) vrem sa ii uram Micaelei, din tot sufletul:

La multi ani, frumosi si sanatosi!!!! 🎉🎂💟🤗
Si, cu aceasta ocazie, minunata mea Kurhn Minnie, Roz si diafana, a pasit bucuroasa in afara cutiei si a poposit in curte, la iarba verde, la un pahar de vorba cu Rukkusu:


Cand am vazut prima papusa Kurhn (pe care am confundat-o cu Licca Chan - le aveti una langa cealalta acum, ca idee.. dar eu le-am confundat, pentru ca la acel moment se stiau foarte putine informatii spre deloc despre Kurhn), mi-am salvat o poza si am pus-o la profilul meu de facebook. Poza  este urmatoarea (cu mentiunea ca habar nu am de unde este - doar ca o gasisem pe google):


Mi se parea mie ca seamana cu mine - si mi-as fi dorit o astfel de papusa. Pe vremea aceea, eram oarecum in „pauza” de colectionat. Ca idee. In sensul ca, dupa ce mi-am luat papusile  Barbie de colectie (si voi povesti data viitoare despre acest episod) si i-am taiat lui Mami avantul (acum mai ca imi pare si rau un pic.. haha) de a imi cumpara ea diverse (dar a ramas ideea ca prefer un asemenea suvenir de prin calatoriile lor), m-am „potolit” ca sa zic asa - in plus, ce imi doream eu - altde kurhn, licca si papusi inspirate de anime-uri ( inca imi doresc.. hahaha) ori nu se gaseau deloc pe piata accesibila, ori erau la niste preturi astronomice. Asa ca... amiguream - adica, incercam sa imi creez papusi amigurumi (vezi Sandy Bell sau Lidia).

Apoi... s-a intamplat. Mi-a scris Micaela sa imi spuna ca mi-a trimis ceva... si bine a facut, cu Posta (nu mai intru in detalii, ca de cate ori e vorba de Posta Vamala se lasa cu indispozitie totala si.. oricum ma doare un ochi drept de aproape ca nu va vad....). Am povestit despre acest episod aici: Cand se intampla magie! - unde am facut si un unboxing, ca sa zic asa (deci puteti vedea si cutia). 

Odata cu cutia ei, am deschis cumva si... cutia pandorei papusaresti :))). In sensul in care, afland eu de Aliexpress si prinzand putin (mai mult) curaj, am inceput sa imi cresc colectia cu papusele Kurhn, Licca, Blythe, dar si cu alte papusi mai rare - atat cat mi-a permis bugetul, cat nu m-a limitat transportul (pentru ca pe majoritatea le-am trimis la Ralu) si pana cand nu a stricat Pandemia, mersul (ce devenise) firesc al lucrurilor. Pentru ca mi-a stricat toate planurile mele marete, legate de partea de creatie si mai ales de premii simpatice. Pf... nici nu vreau sa imi amintesc - desi poate, in timp, cand s-or aseza lucrurile, poate va voi povesti si despre aceste amanunte.



Pentru mine, acest al doilea val de colectionat, a insemnat, de fapt, o acceptare a statutului meu de colectionar (desi atat eu, cat si Micaela, cred ca suntem niste colectionari atipici - incepand initial din dorinta de a recupera, sau gasi inlocuitor pentru anumite obiecte - papusi din copilarie, pana la a ne inconjura de frumos si bucurie). Dar, despre ce inteleg eu prin colectionar atipic, voi povesti data viitoare, cand voi incerca sa va povestesc despre cum si de ce am inceput eu sa imi cumpar papusi.

Imi lipseste acea „libertate” si sursa ofertanta pentru proiecte creative legate de papusi - as putea incerca sa comand din nou, dar lucrurile nu mai stau ca inainte. Desi au bagat taxe si teoretic noi ar trebui sa primim din nou acasa produsele sub 10 dolari, mai nou se plateste o taxa de 7 ron (parca) si trebuie sa mergi la Posta Vamala - ceea ce pentru mine iese total din discutie. Ca sa nu mai vorbim ca nu ajungs comenzile (la destinatie, ca de ajuns... ajung ele pe undeva). Inca nu m-am lamurit daca as putea trimite din nou la Ralu (ar fi o solutie, dar vom vedea ce ne mai rezerva viitorul - nu imi mai fac planuri).

Am zis ca, daca tot am vorbit despre inceputul etapei doi de colectionat, care mi-a deschis usa spre papusi din zona asiatica, sa inchei cu ceva de pe lista mea de dorinte ... care este destul de putin probabil sa ajunga vreodata sa se materializeze. Desi nu se stie niciodata cine merge prin Japonia (sau mai stiu eu pe unde) si gaseste una accesibila ca pret si care sa arate si decent( haha, am si pretentii)si se gandeste si la mine :))).

Inainte sa o prezint, mai precizez ca Kurhn sunt papusi chinezesti, despre care citisem eu acum multi ani, ca ar fi fost realizate la fabricile unde se faceau si Barbie, in China. Nu stiu cate este de adevarat, dar stiu ca ele ar fi un echivalent al papusii Barbie, acolo la ei, la fel cum Licca Chan, este in Japonia.

Si acum, dati-mi voie sa va prezint cea mai frumoasa Midge (prietena, uneori insarcinata, a lui Barbie) din lume:

Credit foto

Midge aparuta prin 1962/1963, cu un mulaj diferit fata de modelul obisnuit (promit sa va arat si un model obisnuit, cand voi ajunge la etapa urmatoare a colectionatului !) - exclusiv in Japonia (apropo, multe papusi au fost produse in perioada aceea in Japonia, cel putin corpuri...). Papusa are peruca (are s par turnat, deci poate sta si fara peruca, pentru ca pare pieptanata cu parul strans) si niste trasaturi absolut superbe. Ah, mi-am amintit ca am salvata o varianta de Midge obisnuita, pe care cineva a incercat sa o restaureze (sa ii refaca pictura fetei) ca sa semene cu cea japoneza:

Credit foto 

Asta ca sa va puteti face o idee. Daca veti da o cautare pe google dupa Japanese Midge Exclusive Doll, veti vedea mai multe versiuni ale papusii - in general s-a pastrat bine, dar uneori s-a mai intamplat sa se pateze in zona urechilor, cand au oxidat cerceii. Ca sa va dati seama de ce am zis ca e destul de putin probabil sa reusesc sa imi iau si eu una, candva, va las aici un link (cat va mai fi valabil) ca sa vedeti cam cat costa una care arata foarte bine. De aceea am zis eu, ca singura mea sansa ar fi sa o gaseasca cineva pe undeva, pentru ca altfel, la vanzare, se speculeaza foarte mult pretul (cred ca cel mai ieftin am auzit sa se vanda cu 600 de euro... hahahaha 🤦‍♀️😅). Dar eu, pe Ebay, sub 1000 de dolari nu am vazut-o 😂🤣😅.

(cred ca, pana la urma, o DIY de genul celei in bleu, pornind de la versiunea comuna, gasita la un pret decent, ar fi mai posibila...)

Ja ne!!

6 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Alte papusi deosebite! M-ai cam pierdut cu postarea asta.
Sper ca tu sigur stii mai bine cum gestionezi trupa papusareasca!
Pupici, draga Rux! O saptamana faina!❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana vai de mine :O. Nu asta a fost intentia 😅. incerc sa povestesc cum de am ajuns sa colectionez - voiam sa incep cu inceputul, dar am inceput cu „valul 2”, pentru ca era legat de Micaela :).
O gestionez ... in cutii, in cea mai mare parte :)))). Si in asteptare, la cele care au nevoie de salvare (sper sa reusesc pentru Sezonul 3 de salvam papusi sa gasesc cateva domnisoare care nu necesita interventii majore... ca asa... nu mai ajung niciodata sa ma ocup de ele :()

Ultima si penultima nu sunt ale mele. :) As vrea eu sa am o Midge Japoneza - sau macar o Midge obisnuita, pe care sa o repictez.. :))))

Pupici cu drag :)

CARMEN spunea... [Raspunde]

da, nu e un hobby ieftin! Ma bucur ca ni le prezinti aici, pentru ca nu as fi avut ocazia sa vad asa papusi niciodata!
Eu nu prea m-am jucat cu papusile... nici nu am avut vreodata o Barbie. Fetele mele au avut diverse papusi, Barbie au avut peste 20 de feluri diferite... acum sunt intr-un sac în pivnita. Le pastrez pentru cand vor avea ele copii... insa noi nu le avem in cutii, originale.
De aceea te admir, mai ales ca stiu ca si tu ai o surioara si totusi, ati avut asa mare grija de papusi, ca le-ati pastrat in stare perfecta! a rog, cele din vremea copilariei. Ca mai apoi am inteles ca ai inceput sa colectionezi... Felicitari!
Pupici si imbratisari ♥

Micaela Gh spunea... [Raspunde]

Mulțumesc pentru urare dragă Rux 🤗🤗
Pupici 🤗

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN oh, nu. Chiar nu este. Si am pe lista aceea de „uita-te tu mult si bine ca doar o minune va face sa ai asa ceva in colectia ta” cateva papusi. Le-am adaugat pentru ca mi-au placut. Nu stiu cum de s-a nimerit sa fie printre cele rare si scumpe :))).
Sa stii ca pe la pietele din Germania se mai gasesc din cand in cand papusi rare la preturi foarte bune. Voiam eu sa o rog pe Ralu daca cumva merge sa se uite de cateva...

Sa stii ca nici eu. Am avut cateva papusi pe care imi placea sa le tin imbracate ca scoase din cutie (mi le-a aranjat surioara mea... hahaha). Singura cu care ma mai jucam era o ... Nu stiu cum se numea Geta sau Ligia ... o papusa micuta cu picioarele drepte imobile (Doar mainile i se miscau) a mea era blodnuta si avea un machiaj cu alb la ochi. CRd ca initial avusesem un halat de sora medicala.. dar nu sunt foarte sigura. M-am jucat cand eram deja la scoala - am avut atunci de facut cu petice tablou si ne-a luat mami de la croitorie resturi de material.. asa ca ma mai jucam cu Ralu. faceam tinute - fara sa le coasem.

Nici eu nu am avut Barbie. Ralu a primit una cand avea 8 ani... :)
prima Barbie mi-am luat-o acum 13 ani :), dupa ce ii luasem si ei - o sa povestesc duminica.

Ce fain ca le pastrezi!! Mi se pare super tare! :).

Nu ma admira - cu greu am pastrat cate ceva intact :)))))). Cred ca osingura papusa Aradeanca, un baietel, e intreg si cu costumatia neatinsa (celalalt are o bucatica decupata din caciulita).
Am insa doua papusi pe care i le-am facut cadou lui Ralu si pecare chiar le-a pastrat in cutii. Dar era deja mare :).

Am inceput sa colectionez acum 13 ani. Am si papusi in cutii (cumparate sau primite noi) ar si salvate.

Ma bucur enorm sa pot imparti cu voi poze cu ce am, cu ce mi-ar placea. Probabil ca din cauza anumitor norme impuse de societate poate parea ciudata alegerea mea (sincer nu mi-as fi imaginat ca voi face vreodata asa ceva) dar... sunt alte alegeri mult mai ciudate pe lume (care trec drept ceva normal.. haha)

Puuuup

copilarim spunea... [Raspunde]

@Micaela Gh cu draaaaag!!!!! :* :* 💌

Trimiteți un comentariu