duminică, 8 octombrie 2023

Cea mai faina prajitura cu mere...


 ... pe care am facut-o 😲.

De cateva zile ma tot gandesc cum sa fac - reteta lui Buni cu unt pica pentru ca nu am unr, cea cu otet pica... evident pentru ca nu am otet (am dar din cel pentru limpezit rufe.. 😅). 
Asa ca... am improvizat iar. Si a iesit... ca inca nu imi vine sa cred. Deobicei imi iesea aluat foarte mult, dar acum... uitati-va si voi. Sunt atat de entuziasmata, ca am si uitat de oboseala.




Notez cum am facut, ca idee:
  • in bol am cernut 6 linguri cu varf de faina de grau spelta bio (agranoland)
  • in bolisor am pus 12,5 gr drojdie proaspata pakmaya (1/2 cub de 25 grame), 2 linguri de faina alba si 2 polonice de lapte cu caimac (caldut) = maia
  • in bolul mare am pus peste faina spelta 2 oua, o cana de smantana si un polonic de lapte caldut... am amestecat bine si am pus maiaua.
  • apoi faina alba cat cere pana s-a facut un aluat elastic (mai putin de 1/2 kg)
  • am lasat la frigider (nu am framantat mult, doar pana s-a format aluatul) pana am dat merele pe razatoare (aici a pus Mami 2 linguri de zahar brut brun si a stors merele, in timp ce eu am intins prima foaie si am asezat-o in tava)
  • pus marul in tava peste foaia asezata cu margini ridicate, intins a doua foaie pud pe deasupra lipit pe margini, intepat cu furculita si bagat la cuptor 15 min la trapta 5, 15 la treapta 4.



M-am bucurat ca amancat si Buni doua catanute mici-mici. Deobicei blenduiesc totul ca sa fie mai usor si sigur (azi i-am facut mamaliguta cremoasa - dar nu am apucat sa fac poze... mai fac!). Am sarbatorit iar... :D,cum s-ar spune....

Eu sunt cam zob... zilele acestea au fost tur de forta. Si mai am o gramada de facut! Va povestesc eu! Ja ne!!


Multumim mult 💗🙏🤗


8 comments :

MNiko spunea... [Raspunde]

Arata atât de apetisant că mi s-a făcut foame. Mă duc să caut ceva prin frigider pentru micul dejun.
PS: la mulți ani lui Buni!

CARMEN spunea... [Raspunde]

Multumim penzru reteta. Intr adevar ti a iesit minunat!
Un start bun in noua saptamana 😘🤗💞

Suzana spunea... [Raspunde]

Si eu sunt cam zob, insa mi-a placut prajiturica! Sa o mancati sanatoase, ca arata minunat!
Pupici! ❤️😘

Diana spunea... [Raspunde]

Arata foarte bine si sunt convinsa ca a fost foarte buna! Imi imaginez si parfumul din bucatarie! 😊
Sanatate!
Iti doresc sa ai timp de odihna, Rux! Pupici! 💗

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko multumim tare mult!!
Sa stii ca si eu am fost cat pe ce sa atac o bucatica. Problema e ca eu am ceva meciuri cu marul pregatit asa - imi place enorm, dar nu prea imi prieste si ... avand in cedere ca nu ma simt nemaipomenit, nu e o idee stralucita sa fac vitejisme.. Dar pe cuvand ca am avut nevoie de vointa .. haha.
Pup

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN cu mare drag! Imi pare rau ca nu am notat mai des cand am facut anumite preparate, e uimitor cum uitam (si culmea e ca pe unele le faceam frecvent... :O).
Niciodata nu mi-a iesit (de cand fac eu cu smantana foaie) asa de bine si de egal. Chiar am fost extrem de bucuroasa.
Pup cu drag!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana s-a mancat :D. Eu am ramas cu mirositul, dar nu e bai... mananc des asa :))). Mai ales cand se fac prin vecini chestii gen gogosi, peste prajit, snitele sau cremwursti :)))))). Atunci cand miroase si frumos.. ma satur :)))). Mirosind. Ma si amuz, chiar era uns erial despre care am si povestit pe blog, Yamada Tarou. Personajul principal facea treaba asta cu mirosul :)))).
Pup si multa putere si energie :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana a fost chiar bine. Mere de la teren - nestropite, deci cu oaspeti :))). numai bune de curatat si transformat in prajitura si .. bonus, putin suc proaspat.
Multumim mult pentru urare - sanatate sa avem din belsug. Ca e tare bine cand suntem in forma.
Iti multumesc tare mult!!

Trimiteți un comentariu