vineri, 20 octombrie 2023

#30 Muncile lui Hercule - Agatha Christie (CDL)


In asteptarea celor doua carti pe care i le-am luat de ziua ei, m-am gandit sa reiuau una deja citita, dar mai usor de parcurs, ca sa ii tnem companie lui Buni. Mie imi place tare mult cum scrie Agatha Christie si.. mai ales, faptul ca introduce subtil prin replicile personajelor sale, anumite idei, precum cea de mai jos: 

Foarte ... actal inca, nu? Poate de aceea nu mi-a placut deloc faptulca i-a fost schimbat titlul cartii cu 10 negrii mititei. Nu il alesese ea... degeaba. Daca tot recitim cartea, am zis sa o aduc putin la coltul de lectura - mi-e destul de greu sa ma concentrez si sa scriu recenzii in perioada aceasta. Dar macar asa...


Puteti vedea lista povestilor - cea de mai sus. Titlurile au legatura cu muncile lui Hercule, eroul mitologic. Cazurile pe care Poirot le rezolva au legatura cu acele munci- ceea ce face ca totul sa fie foarte interesant si subtil. Dar ... deloc obositor. 


As fi facut ceva mai multe poze - cu siguranta atunci cand citesti o carte scrisa de aceasta autoare ai multa materie prima pentru citate si nu numai :). Dar ideea recunosc ca mi-a venit atunci cand am citit pasajul de mai jos:


Bunul Dumnezeu nu intentionase ca omul sa traiasca din mancarea la cutie.

Ehe.... :) 

Cartea a fost publicata la noi la editura Litera, in 2022 si eu am cumparat-o de aici. Este tiparita in format mic, brosata, are 416 pagini si contine 12 povestiri - cate munci ale lui Hercule a realizat Poirot.

Voua va plac cartile Agathei Christie? :)

📚📚

Acest articol este inscris si in tabelul gazduit de Suzana la rubrica Jocul de luni, facand parte din Serialul ”Citate favorite”

Inainte sa inchei, as vrea sa ii urez Laaaaa muuuuulti ani frumosi si sanatosi lui Carmen!!! 🎉🎉🤗💗si sa ii trimit din partea noastra un buchet imens de imbratisari (asa virtuale, dar pline de caldura sufleteasca). Am ales o plansa colorata in ton cu vremea de afara si cu trimitere la vremuri care mie personal mi se par fascinante:


Sper sa iti placa - sunt si niste trandafiri superbi pe acolo... ca sa nu mai zic de umbreluta. Hehe!! Pupici cu drag!

Ja ne!


later edit:  Un proiect in lucru si un citat marca Agatha Christie.

6 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Imi place Agatha, doar ca aceasta carte nu am citit-o.
Asa ca e foarte bine ca ai adus-o in tabel.
Cu siguranta ii va place, ca este deosebita cu adevarat!
Multumesc draga Rux. Pupici si un weekend linistit! ❤️😘

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Am citit cateva cărți scrise de Agatha. Însă nu toate mi s-au părut wow. O seară frumoasă să ai!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana este interesanta - toata simbolistica, dar nu greoi... Paralelele intre mitologie si cazuri actuale arata inca o data ce frumos a jonglat aceasta scriitoare cu informatiile si nu numai :).
Ma bucur ca ti-a placut!
Si eu sper :)
Pupici cu mult drag!!! Si din partea mea numai ganduri bune :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă Exista un top zece, facut de un fan japonez (de fapt primele 10 carti asa le-am luat - era o serie facuta fi dupa acea lista).
Nici mie nu i-au placut toate cartile la fel de mult. Unele sunt geniale pur si simplu, altele sunt faine si atat :).
Pupici :*

Diana spunea... [Raspunde]

Am recitit de curand "Muncile lui Hercule", dupa multi ani. 😊 Cel mai mult imi plac romanele cu Poirot. Cu Miss Marple cred ca am citit numai una; una fara Poirot sau fara Miss... (Casa stramba, parca) si cam atat. Am vazut serialele cu Poirot si Miss Marple - nu se respecta intocmai cartea asa ca nu am vazut ceva care stiam cum se termina, in multe cazuri, si sunt si alte diferente care sa nu "plictiseasca" pe cei care au citit romanele.
Noh! Am scris ca cel mai mult imi plac... dar n-am citit si altele. 😂 Cele cu Miss... sigur mi-ar placea; Casa stramba stiu ca nu mi-a placut in mod deosebit.
Ai dreptate: strecoara idei foarte interesante. 😊 Cateva "fragmente" am mai postat din cand in cand...
Nu prea inteleg de ce modifica titlurile unor romane, de ce e obligtoriu sa fie prin filme anumite chestii (pentru "corectitudine politica" intr-o lume in care politicienii sunt ipocriti!! - bine! 😊 "politician ipocrit" pare a fi pleonasm)... Oare chiar isi imagineaza ca vor schimba mentalitati?!

Pupici cu drag! 💗 Sanatate!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Dianacred ca in Casa stramba totusi apare si Poirot, dar mai putin ... Intr-adevar o carte interesanta dar nah ... e si putin cam trista (mai ales ca o fetita asa de mica e capabla de asa ceva).

Serialele. Aproape am terminat de vizionat episoadele cu Poirot - chiar va trebui sa le reluam cand va putea si Buni sa se uite...
Nu prea mi-au placut unele schimbari (chiar deloc unele si nu le-am vazut rostul lol), dar actorii au fost faorte reusiti - in general. Cel puin David Suchard.... Poirot. Ce mai.

La Miss Marple am vazut doar putin dintr-un episod cu o actrita mai slabuta si inalta .. nu pot spune ca mi-a placut prea mult (cred ca era Cadavrul din biblioteca si au schimbat pe acolo intr-un mod care nu se justifica). Mai este si o alta actrita - care mi se pare si mai potrivita, dar am vazut doar secvente cu ea.

As fi vrut sa vad ceva cu Tommy si Tuppance. Din cartile fara Poirot as vrea sa vad daca e vreo ecranizare facuta dupa Moartea vine ca un sfarsit (actiunea are loc in Egipt, dar nu in zilele noastre).

Cand citesc vad tot felul de fragmente si chestiuni interesante, actuale si nah, de multe ori nu tocmai de bine :D - cred ca de aceea imi si face placere sa citesc scrierile autoarei - are talent, cartile au subiecte interesante, dar are si foarte multe chestiuni importante presarate in ele. Cu siguranta titlul alea la cei zece mititel de exemplu, nu era pus acolo de flori de mar.... dar nah:).

Pupici cu drag si Doamne ajuta - sa fim sanatosi :*









Trimiteți un comentariu