marți, 7 noiembrie 2023

Una dulce - una sarata.


Buna!

Pentru azi aveam in plan una dintre transformarile creative - o incepusem ieri seara si sondandu-se cu un fiasco total (datorat unei benzi dublu-adezive  buretata expirata - zic asta pentru ca lipea aproximativ si mai mult facea mizerie) m-am reorientat catre ceva care, spre marea mea bucurie, mi-a iesit foooooarte bine.

Aveam de mult timp in plan placinte (cred ca de cand au plecat micii tot incerc sa ajung sa placintesc) - dupa esecul cu proiectul programat si esuat, a fost chiar binevenit timpul petrecut in compania aluatului framantat, a umpluturilor pregatite si mai ales a rezultatului.

Am facut si cateva poze (inspirata miscare... altfel trebuia sa ma credeti doar pe cuvant ca am facut asa ceva .. :)))). 

Placinta cu branza, sarata:



Placinta cu mar, dulce:



Aluatul este ca un fel de foieaj. Cateva date, ca poate (imi) vor fi utile, candva: 
Pentru maia - 25 grame drojdie proaspata (pakmaya), 2 linguri cu faina alba, 2 polonice cu lapte caldut
Intr-un bol de framantat: 3 linguri cu varf de faina intermediara (moara cu pietre), vreo 8 cu spelta  ... 1 cana mare cu smantana (adunata dupa laptele pus la prins), 2 oua si 4 polonice cu lapte caldut... Se amesteca, se adauga maiaua si apoi se completeaza cu faina spelta pana cand se formeaza un aluat ce poate fi usor pud pe masa de lucru infainata (cu faina alba). Am framantat adaugand putina faina alba, pana am obtinut un aluat elastic (nu se framanta mult - fiind un aluat fraged). Am dat la frigider pana cand am pregatit prima umplutura.Apoi am scos aluatul am taiat in doua - o parte am bagat la loc in frigider pentru urmatoarea tura si cealalta am impartit-o in doua. Am intind foaie, pus in tava.. adaugat umplutura (prima a fost marul) am mai facut o foaie, pus deasupra, intepat cu furculita si dat la cuptor preincalzit 15 minute la 5 si 15 la 4.(cuptor obisnuit) Am repetat operatiunea la umplutura de branza.


Umplutura de branza: branza din lapte de vaca facuta in casa (eu fac branza din lapte prins, de pe care intai strang smantana), smantana, un ou si sare. 


Umplutura de mar: mere curatat de coaja si cotor, date- prin razatoare, amestecate cu zahar brun (cred ca vreo 2 linguri) si stors bine sucul.


Inca doua poze facute cu alt telefon :))). Am taiat prajitura in 8la fiecare. Si au iesit de poveste (abia astept sa pot sa mananc si eu... :D - sigur voi mai face, asa ca am rabdare).



Ja ne!

2 comments :

MNiko spunea... [Raspunde]

Se zice că frământatul aluatului are un fel de actiune terapeutică, de calmare, linistire prin miscările repetitive pe care le facem în această operațiune.
Îmi pare rău că nu ți-a ieșit proiectul programat. Dar măcar te-ai bucurat de două plăcințele delicioase!

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko da, chiar are. Funny fact (acum ca a trecut): acum ceva timp am avut o zi plina: prune, apoi am taiat niste ardei pt pus la punga si am strans seminte si apoi am zis sa framant... cand am pus insa mana in aluat si am adaugat faina, s-a declansat o sesiune de arsura... de nu mi-am simtit vreo 3 sau patru degete vreo cateva ore bune si nu mai stiam ce sa fac de durere :)))) - acum rad, dar atunci eram numai dupa apa. Adica sa tin detegele respective in apa.

Nu mi-au iesit, dar nu ma las, candva pana la sfarsitul lunii, tot fac eu ceva :)). Adica sper.

Asa este - s-a compensat destul de bine pentru ca le-am facut ceva bun celor dragi :D. Mereu incerc sa echilibrez balanta, altfel... nu ar fi prea bine :).
Pupici!!

Trimiteți un comentariu