sâmbătă, 10 februarie 2024

Caruselul de poveste si coloana sonora a animatiei Laputa: Castle in the Sky.


Buna :)

Poate va amintiti ca va povesteam luna trecuta despre Carusel  (Reflexii in Oglinda 46). Intre timp, mi-am facut cadou si varianta cu alb si auriu (celalalt a ramas la Buni in camera) - eram curioasa si daca e alta melodie, dar imi si ramasese gandul la el. 

Melodia, este FIX aceeasi (daca sunteti curiosi, o gasiti in celalalt articol). Caruselul tot din material plastic - dar calutii stau mai fixi la acesta. Il ador, pur si simplu. E fermecator.

Ramasesem insa datoare cu piesa din care a imprumutat o bucatica. Nu voi scrie foarte multe despre film azi, dar va promit ca voi reveni si cu articole despre desene animate sau anime-uri. Chiar imi este dor sa ma uit iar la asa ceva. Pentru mine sunt ca un balsam. :)

Laputa: Castle in the Sky (天空の城ラピュタ / Tenkū no Shiro Rapyuta) este o animatie a Studio Ghibli, aparuta in 1986. Eu am descoperit aceste animatii abia prin 2008, odata cu Nausicaä of the Valley of the Wind - Kaze no Tani no Naushika. Am vizionat in perioada aceea cam tot ceea ce am gasit disponibil online - Laputa l-am vazut in japoneza, cu subtitrare in... portugheza :)))). Scria spaniola, in descriere si era singura varianta. Culmea e ca, desi nu stiu deloc portugheza, am inteles. 
Povestea este superba. E greu de descris in cuvinte, desigur ca pot incerca (nu acum, as vrea sa mai revad filmele inainte sa scriu despre ele), asa cum am facut si la Nausicaa.. dar, in general, animatiile japoneze sunt ceva care se simte, se traieste. Trebuie cumva, daca vreti sa revedeti animatii dupa mult timp, sa scapati de zgomotul cotidian (care ne cam indeparteaza de noi), sa va reconectati la voi si cand veti putea trai respectivul filmlet va veti putea bucura cu adevarat de el. Cam asa sunt.. si merita. Oh da, merita. Apoi viata o vezi altfel. 

Astazi insa, as vrea sa impart cu voi bucuria de a asculta o parte din coloana sonora a filmului. Muzica pentru animatii este o capodopera. Se fac concerte - adevarate spectacole. Cel care este responsabil cu soundtrack-ul acestui anime (si nu numai al lui) este Joe Hisaishi. Cautand pe youtube bucata cu pricina, am gasit o bijuterie - pe canalul Studioului Ghibli (la care m-am si abonat, va trebui sa ma uit sa vad ce mai au pe acolo - au aparut in ultima vreme multe filme pe care nu am reusit sa le vad :O).


Aproape o ora de poezie muzicala... daca veti dori vreodata sa va bucurati sufletul. Dar pentru fragmentul din carusel, am gasit si versiunea din concert a piesei din care face parte :


Apropo va .. indemn, pe cat posibil, sa vizionati aceste animatii in japoneza, cu subtitrare - e drept ca versiunile recente de dublaj sunt, ceva mai apropiate de original (la Nausicaa au facut niste chestii nasoale americanii cand a aparut, am vazut din curiozitate si versiunea aceea, ca sa vad daca chiar asa a fost si... pur si simplu au scos esentialul si au transformat totul intr-un sf.... discutabil) dar nu se compara cu originalul. De fapt, am vazut Laputa si in engleza si mi se pare ca a avut chiar o distributie buna, dar nu... Isi pierde mult din farmec. Nu pot reda emotia si trairea.. 

Si cam atat. Ma intorc si eu la magia mea - mi se pare atat de frumos sa pot avea asa ceva, ceva la care  visam candva si nu credeam ca voi avea. Pentru ca... e cam greu sa iti iei din Japonia lucruri si mai ales cele de gen sunt foarte scumpe. 


Sper sa va placa sa ascultati coloana sonora - mie imi placea sa citesc ascultand fragmente din diversele soundtrack-uri de la filmele Ghibli (care se gaseau in perioada respectiva pe net, acum vad ca pe canalul lor de youtube au urcat concerte.... si nu numai - abia astept sa le descopar!)

Ja ne!!

11 comments :

Rajani Rehana spunea... [Raspunde]

Beautiful blog

Marisa Cavaleiro spunea... [Raspunde]

Hello!
I'm glad you understood the Portuguese subtitles, it's just that I didn't realize at first that your language was Romanian, sorry! They are similar languages because they both derive from Latin! I don't know those Japanese anime cartoons that make you so happy or the music! But your Japanese carousel is beautiful!
Have a nice weekend!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Rajani Rehana thank you :). Have a great weekend!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Marisa Cavaleiro hello :). It was a surprise, At first I found „the spanish subtitles/„ a little weird :))). But after a few minutes I have moticed that I could understant a lot...
Yes our languages are related 💗!
The cartoons are so special! Ghibli Studio has some masterpieces. Really. And the music is ... how can I descrive it? It is like a living thing. pure emotion...

I really love the carousel :D. I am glad you like it,
Hugs!! :*

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Este chiar elegant caruselul așa, in două culori. Și muzica este frumoasă, am ascultat-o ieri la serviciu 😀

Suzana spunea... [Raspunde]

Imi place mult caruselul in varianta cu alb. Si multumesc mult pentru linkuri. Imi voi face timp sa le ascult si eu!
Pupici draga Rux! O saptamana bucuroasa!😘❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso ma bucur ca ti-a placut muzica. Mi se pare atat de vie...plina de sentimente..
Carouselul ma intampina in fiecare seara / dimineata cand intru in camera :D
Pup

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana si mie - si celalalt e super dragalas.. dar acesta are ceva special :).
Cu mare drag! Sper sa iti placa :*
Pupici!!

CARMEN spunea... [Raspunde]

Da, este intr adevar dragut caruselul alb auriu. E elegant 🤗
Si melodia e draguta.
Filme de animatie nu mai am rabdare sa vad... Si sunt de fapt foarte moderne... Tot mai multe filme noi pentru adulti sunt produse! Eu insa ies din "moda"... Nu mai am rabdare nici cu filmele artistice... Am inebunit! 😵😜😬🧐🙄
Te pup 😘💞

CARMEN spunea... [Raspunde]

Da, este intr adevar dragut caruselul alb auriu. E elegant 🤗
Si melodia e draguta.
Filme de animatie nu mai am rabdare sa vad... Si sunt de fapt foarte moderne... Tot mai multe filme noi pentru adulti sunt produse! Eu insa ies din "moda"... Nu mai am rabdare nici cu filmele artistice... Am inebunit! 😵😜😬🧐🙄
Te pup 😘💞

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN ma bucur mult ca iti place.
Hmm sa stii ca Ghibli nu au varsta. Sunt altceva. Le-ai putea da o sansa. :)
Eu am inceput cu Nausicaa - efectiv m-a captivat cu totul.
Pup

Trimiteți un comentariu