duminică, 11 februarie 2024

#06 Anii 90 - 3 x Barbie si inceputul colectiilor. (Jurnal de colectionar)




In aceeasi cutie din care v-am aratat saptamana trecuta Barbies de la „Mac”, colectia cu Sailor Moon si un Panda de plus. am asezat si trei dintre papusile pe care i le-am luat lui Ralu in 2010 - acesta fiind anul in care am inceput eu sa colectionez (fara sa imi propun acest lucru). 

Am mai povestit.. am vrut sa ii fac un dar, intamplator am gasit papusi de colectie pe ...okazii (din colectia unei colectionare impatimite 😅) si i-am luat trei papusi de ziua ei. Doua i le-am ales eu... din seria Hallmark si pe a treia si-a ales-o ea:

Fara nicio discutie... ce se facea in anii aceia.. era arta! calitatea hainelor... detaliile, accesoriile.. nu suera comparatie cu ceea ce e acum pe piata. Poate in timp voi reusi sa le iau la mana si sa vi le arat - nu are acelasi farmec ca atunci cand esti fata in fata cu asa ceva, dar macar asa le mai vad si eu - am motiv ca sa scot cutiile si sa le admir. Evening Majesty Barbie  vine din 1996 - si este ea insasi o bijuterie.

In aceeasi cutie se mai aflau inca doua papusi, luate din aceeasi sursa, dar ulterior. Dupa ce au ajuns cele trei de ziua ei.. si efectiv am ramas fara glas, nu doar cu o mica gaura in buget.. hahaha, pur si simplu nu am rezistat sa nu ii maresc colectia (asta din doua motive... 1 - nu voiam sa atenteze la cele din colectia Hallmark, mai ales ca era sa sufar un mic soc cand a desfacut-o pe cea cu patine.. dar despre acel moment, va voi povesti cand voi ajunge la ea sa ii fac poze.. haha si 2- nu m-am putut abtine, in sfarsit puteam sa ii indeplinesc visul 😅).

Norocul meu e ca au urmat niste lot-uri. Si ca lot-urile cu licitatie erau foarte faine si am prins cateva la un pret decent. Papusile de azi insa, au fost luate insa ca atare - totusi, am mentionat de loturi, pentru ca intr-un dintre ele, am avut o dublura (iat-o si pe a mea: Participare la concurs foto - de Paste.) Cea a papusii de mai jos:



Babie Style Collector Doll din 1990, este practic singura papusa pe care o avem amandoua. Eu i-am luat-o lui Ralu strategic :)). Dupa cum se poate observa, poate fi scoasa foarte usor din cutie si este si foarte draguta. M-am gandit ca daca are chef sa se joace cumva, atunci aceasta ar fi o alegere potrivita.. ca sa lase in pace papusile care merg pastrate ca atare :)))). Culmea e ca Ralu m-a anuntat ca nu mai vrea colectie (nu mai stiu exact care a fost motivul, pentru ca initial era entuziasmata ... nu cred ca s-a preocupat prea tare de gaura din bugetul meu, mai degraba ... si-a facut bucuria.. sau poate ca lipsa spatiului, oricum la scurt timp s-a si mutat.... ).



Dar cand a mai venit singura (cel putin in ultimele doua dati...) mi-a coafat aproape toate papusile pe care le aveam la indemana - au scapat doar vreo doua la care tineam eu sa ramana parul... ca atare.. hahaha. Si de bucurie nu le-am mai schimbat pieptanatura. 

Adevarul este ca e terapetic... si asta e chiar dovedit. Dar recunosc ca mi-ar placea sa facem impreuna hainute si personaje - un fel de custom ... de aceea mi-am si luat niste papusi special pentru acest proiect.. candva.

Revenind insa.. ultima papusa din cutia aceasta a fost cea de mai jos. Si cred ca a fost  si cea care a incheiat achizitiile pentru colectia ei (care se afla inca in grija mea... dar la ea in camera pusa frumos in cutii).

Dintre toate papusile cumparate, aceasta are o insemnatate aparte. Este singura pe care chiar ne-o doream in copilarie (adica singura  dintre cele pe care le vedeam noi prin reclame pe italieni si care ne-a si placut tare mult):


Inca imi amintesc reclama... era una dintre preferatele noastre (asta se intampla prin 94... si eu am reusit sa i-o iau in 2010... :D). Butterfly Princess vine din 1994 si ... e superba. Am vazut insa prin cautarile mele ulterioare, ca exista si o variata AA (adica negresa - apropo, nu inteleg de ce e un teremen ofensator acesta... pe cuvant de inteleg - eu asa am invatat si la scoala cand eram mica si niciodata nu am avut probleme legate de culoarea pielii cuiva.. pfff; intr-un fel mi se pare mai rasist sa nu folosesti termeni uzuali, parca ar atrage si mai mult atentia aceasta ... „cenzura politicoasa”). De ce am amintit insa de acea papusa... pentru ca pe aceea mi-as dori-o eu :)))))).

Nu va zic ca atunci cand a ajuns ne uitam la ea amandoua de parca redevenisem cele de odinioara... avea pana si inelul.. inelul cu fluture si bagheta la care ne uitam noi fascinate :))))).

Mi-am luat prima mea papusa Barbie tot in perioada aceea, la scurt timp dupa ce am stat si m-am uitat luuung si fascinata la ale lui Ra. Aceatsa a fost Spring Tea Party, din colectia de la Avon (alta serie absolut minnunata). Din aceeasi sursa am mai luat/ sau primit si urmatoarele papusi, despre care am scris la un moment dat cateva vorbe: 
My Barbie Valentine Dolls (seria Hallmark, ale mele), 
Ballet Recital - Barbie and Kelly (primita in dar de ziua mea), 
Barbie and The Tale Of Peter Rabbit (o mica poveste - mi-am facut-o singura cadou, haha), 
Easter Style Barbie - mie imi plac negresele asa ca a fost o bucurie cand am gasit-o pe aceasta
Dolls of the World: Mexican Barbie 1988 - din seria Papusile lumii, tocmai din 1988 :D
Avon Spring Blossom Barbie (Special Edition) AA 1995 - din coletia lui Ralu.. si efectiv uitasem ca am luat-o tot de ziua ei, credeam ca am luat-o ulterior (odata cu Spring Tea Party) - bine ca am scris atunci :D.
Barbie Winter Fantasy - una dintre papusile mele de sarbatori (din seria Avon)
Winters' Eve Barbie - cea de-a doua, in costumatie cu cromatica clasica.
Winter Renaissance Barbie - a treia, care e pur si simplu un fulgusor :))
DOW: Barbie Eskimo 1989 - tot din seria papusile lumii vine si aceasta prima Kira (nume generic pentru mulajul fetei) a mea. Mai este o eschimoasa ceva mai veche (cred ca 81, dar nu mai stiu sigur) pe care mi-as dori-o.... 

Daca tot m-am bagat pe pagina cu papusi de colectie, mai am cateva din zona Barbie ( de colectie), despre care am amintit, dar sunt primite / cumparate la distanta de vreo 10 ani, de primele :).
De exemplu
- prima mea papusa din linia „de joaca” castigat in urma unui concurs de creatie: Barbie Flower Fun - premiu concurs Doll Fanatic.
Calendarul Advent: Mos Nicolae si Cola - una dintre papusile pe care mi le-am luat in 2020, chiar, acum realizez ca mi-am luat papusi Barbie de colectie FIX la zece ani dupa ce mi-am luat prima data :)))).
Dor de zapada. - in care se poate zari pe langa Barbie Cola si cea imbracata in chimono Oshogatsu 1996 (Happy New Year) 

Si cam atat - au mai fost pe ici pe colo strecurate poze (pe la MFC, cand v-am aratat acele portrete), dar nu a fost u articol dedicat... ca sa zic asa. Si desigur, sunt si papusile care nu mai au cutiile / costumatiile originale, papusile salvate, pe care mi le-am luat in ideea de a le restaura, sau transforma, dupa caz (tot in 2020, desi au ajuns la mine dupa un an, sau chiar doi... si acest lucru practic le-a facut sa cam ramana prin cutii, lucrurile preipitandu-se si strcandu-mi mie planurile initiale.. dar, o veni si vremea lor, incet incet si sper sa putem sta anul acesta la povesti si la acest capitol.

Si acum inchei aceasta incursiune cu poza zilei (in care invitata e prima papusa a lui Ralu) si ... ne vedem data viitoare, cu o sora de-a lui Risu :))).

Ja ne!



14 comments :

camdandusler spunea... [Raspunde]

So cute details, thanks for your sharing

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Foarte tare îmi plac fețele acestor păpuși din anii 80 și 90. Mi se par cele mai frumoase. Recunosc că nu sunt atrasă de fețele actuale, nu îmi place cum țin buzele 🤣🤣🤣 și mi se par arogante. Am in cap o serie anume când zic asta, de fapt, dar sunt printre cele mai celebre.

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce colectie papuseasca ai aici! Te admir pentru acest hobby. Eu nu l-am avut. De cand cu nepotica m-am mai apropiat de subiect, chiar daca nu atat de entuziast ca tine!🙂
Pupici, draga Rux! O saptamana usoara!😘❤️


copilarim spunea... [Raspunde]

@camdandusler I am happy you like this.
Hgs!

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso Asa-i? Cred ca au fost din multe puncte de vedere cele mai reusite. Si mulaj, si expresii si tinute...
Mie imi place ca este ceva diversitate de mulaje.Dar calitativ virbind... scartaie :))). Rau rau.. iar Barbie culmea, are unele dintre cele mai nasoale acceosiri.se foloseste asa un plastic puturas si lipicios chiar.. Blaeh .. iti piere tot cheful si mai sunt si foarte scumpe.
:)))
Ma intreb la ce serie te gandesti.. :)
Puuup

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana nici eu pana la un moment dat. Prima Barbie mi-am luat-o eu, in 2010. Am cateva luate atunci penru Ralu initial dar si pentru mine.. Apoi am facut o pauza pana prin 2018 cred.. sau chiar 2019. Cand am luat / primit din seria fashionistas cateva - mi se pare f interesant ca au mulaje diferite.
Din cele mai vechi mi-am mai luat eu prin pandemie. in 2020 m-a ajutat mult acesta activitate :)))))) Desi au ajuns la mine dupa vreo 2 ani...unele. Am si o papusa din anii 50 sau ceva de genul. va trebui sa v-o arat - e super dragalasa.

pup

CARMEN spunea... [Raspunde]

vaaaai ce frumuseti! Au primit invitatie pe Covorul Rosu la decernarile Oscar?! Asemenea toalete, pot fi etalate doar acolo sau la un bal de printese!
Pupici si imbratisari ♥

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Rux dragă, nu cred că nu te-ai gândit și tu, dar aveam in minte Integrity. Nu zic că sunt urâte, vai ce admirate sunt, dar mie chiar nu îmi plac. Adică fața lor nu îmi place.

J. S. Vila spunea... [Raspunde]

This is a part of a great Barbie collection!! Are a very nice Barbie's.

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN Chiar... :). Cea cu toaleta speciala, cu manson negru a fost aleasa de Ralu. :D Costumatiile si detaliile sunt fantastice. Si materialele...

Cea cu fluturasi chiar e printesa - pe ea o tot vedeam prin 93 pe italieni (Italia 1, sau Canale 5 mai ales, dar si RT4 - cand ne uitam la desene animate).

Ce mi-ar fi placut atunci una (dar daca sta sa ma gandesc bine, ar fi trebuit sa o tin ascunsa, hahahahahahaha ca sa ramana asa, neatinsa).

Pupici cu drag :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso aaaaah .. da, da. Stii care e faza, eu am cateva Integrity si de cand le-am luat pe acelea, am si uitat ca sunt o gramada care nu au o fizioomie prea ... placuta :))).
O sa povestesc intr-un episod de jurnal cum a fost si cu ele. Am patit la fel ca si cu Blythe sau Monster High Never say never :)).

Dar da... :)))

Pupici

copilarim spunea... [Raspunde]

@J. S. Vila thank you :). It is part of my sister”s collection :).
HUgs :)

MNiko spunea... [Raspunde]

Interesante detaliile acestei colecții de păpuși. Recunosc că nu am fost pasionată de așa ceva, dar avem oareceum o colecție ...păpușile disnei de prin 2006-2009, au fost și frumoase, calitateve si relativ acceptabile la preț. Câțiva ani mai traziu, același păpuși era enorm de scumpe și abia mi le-am mai permis să i le cumpăr și celei mici, mai ales că ea nu prea le pastra intregi. Fie rodea mainile ( motivul pt care îi trebuie colecția ei sepatată) dar le si imbrăcadezbrăca constant si ajungea să le rupă rochițele. De asta am preferat la ea să cumpăr imitații, variantele mai ieftine. Culmea că unele din ele au fost mult mai frumoase sau rezistente decât așa zilele originale apărute după 2010. Mesagera mea Monica, este o astfel de „imitație”

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko ce tare! Si la no a fost la fel. eu am avut jucariile si papusile intacte. Pana a venit Praslea :)))).

Si eu am avut aceeasi problema cu Praslea. Din fericire nu a ros maini - dar a dezbracat tot ce se putea, jucurile, seurile mele care pana atunci erau mereu in cutii ordonat au fost ravasite :))).

Pana in 2010 cand am luat eu aceste papusi de colectie, si noi am avut, de fapt ea, clone (cele pe care vi le-am mai aratat) - multe sunt extrem de dragute si ok, din punct de vedere al calitatii - mie imi plac clonele :), sunt cateva foarte interesante.

Stiu ca papusile Disney (diferiti producatori) au avut si unele inca mai au niste preturi foarte mari - am si eu 2 salvate si cand m-am uitat pe net cat e una noua nu mi-a venit sa cred. Poate povestesti odata despre ele. Eu am o Ariel, o Rapunzel... si o hmmm cred ca Frumoasa din padurea adormita, dar nu mai stiu sigur. :))) Erau intr-un lot cu o Barbie articulata pe care o voiam.

Monica are un mulaj al fetei tare dragut!! :)

Pup!!

Trimiteți un comentariu