duminică, 7 aprilie 2024

O prajitura cu prune (amintiri din sertar).


Buna! 

Azi calatorim in 2021. In octombrie, mai precis pe 2! In sertar ma astepau frumusel poze cu una dintre incercarile mele -  ce vremuri, toata ziua eram in bucatarie pe atunci 😅. 

M-am gandit sa le acord totusi atentia cuvenita si sa va povestesc si voua, poate va inspira, de ce nu! Si.. daca nu aveti prune la congelator, ma gandesc ca puteti inlocui cu alte fructe, ori congelate, ori de sezon!


In afara de minunatiile acelea de prune dulci si delicioase (am gustat si eu pruna si ce bine a fost!), am folosit doar faina, cacao, oua si putin zahar. Atat!

Ca sa fiu complet sincera, habar nu am care au fost cantitatile folosite atunci (pentru ca am facut mai multe ture si chiar cred ca mai am o serie de poze de la ziua lui Buni). Dar! Stiu despre ce este vorba - aici chiar e mult prea usor ca sa .. uit.
Se merge pe principiul pandispan. Cate oua, atatea linguri de faina si de zahar. Ce am modificat eu. a fost ca am scos din faina vreo doua linguri si am pus cacao in loc. Ah, da ... si am injumatatit cantitatea de zahar (sau mai bine zis am pus cam 1/3 dintr-o lingura in loc de o lingura). Ah da.. si am mai pus un pic de sare. Si a iesit perfect.

Cum am procedat. Am separat in doua boluri albusurile de galbenusuri (in tava de mai jos am folosit intre 10 si 8 oua).
In bolul cu albusuri, am pus un praf mic de sare roz de himalaya, neiodata.  Am batut spuma bine de tot, cu telul, pana cand albusul statea bine de tot, sustinea si tel si isi pastra si forma. Daca aveti mixer, e si mai simplu.
In cel cu galbenusurile, am adauat zaharul brun, raw, din trestie de zahar. Cate un varf de lingura (1/3) pentru fiecare galbenus. Buni a frecat bine galbenusurile, spuma, cat eu am batut albusurile - mi-e dor sa facem impreuna astfel de activitati :D.

Prunele erau taiate jumatati, cu samburele scos. Soi dulce, nu am mai adaugat deloc zahar la ele - efectiv nu era nevoie. Asteptau pe farfurii, sa levina randul.
Intr-un alt bol aveam cernute faina si cacao, amestecate frumos (la 8 sau 10 oua scad doua/trei daca vrem mai ciocolatis linguri de faina si adaug cacao in loc). Cand albusul si crema de galbenus au fost gata am inceput sa adaug peste galbenusuri faina si albus spuma, amestecand cu miscari ample, cu ajutorul telului, pana am incorporat toate ingredintele.  Mie imi place sa las la final o portie buna de albus si sa o adaug ultima, neomogenizand chiar complet - e un truc ca sa creasca frumos pandispanul / checul sau blatul la tort, fara alte „ajutoare”.

Am pus in tava, am adaugat prunele si la cuptor pentru 30 de minute, la foc potrivit :


Deobicei faceam genul acesta de prejitura cu fructe fara cacao, asa ca a fost o premiera (deasemenea mai exista si varianta cu ulei, si la chec, si la prajiturile cu fructe, dar mie mi se par usor inecacioase si nu numai mie - pesemne nici uleiul nu mai e chiar ce a fost candva, asa ca am inlocuit cu varianta cea mai simpla):


Noroc ca mi-am educat foarte mult poftele :))). Altfel as fi topit platoul. Nici nu prea am de ales, asta e. Dar imi voi lua revansa candva :))). Doar am admirat rezultatul!

A avut insa cine sa o termine rapid. Buni si parintii au fost incantati, astfel incat am mai repetat. Cred ca voi face curand o tava - poate si de Paste. Vom vedea. Mai am puse prune la congelator.

M-am gandit sa scriu despre o prajitura si pentru ca azi era ziua Ancutei. Si cumva, am vrut sa ii trimit un gand bun... acolo unde este.

Azi am pregatit pagina cu pagini de jurnal de colectionar. Asa ca.. ne vedem mai tarziu.


0 comments :

Trimiteți un comentariu