A trecut ceva vreme de cand am cumparat si citit cartea. Abia asteptam sa ajunga, fericita ca voi avea noi povesti cu Miss Marple sa ii citesc lui Buni - o perioada cu mult nesomn, de unde si (cel mai probabil) mica mea scapare.
Dar sa incerc sa reconstitui evenimentele (vorba vine). Ideea este urmatoarea. Intram din cand in cand pe site la editura, urmarind noi aparitii, sau reeditari ale operei Agathei Christie, pentru a ne intregi / mari colectia. Pe langa Afacerea de la Styles (pe care, culmea, inca nu am citit-o - poate si pentru ca vazusem episodul tv), am zarit ceva ce m-a bucurat si mai mult: 12 povestiri noi cu Miss Marple, Si numele Agathei scris maaaaare pe coperta. Fiind vorba de povestiri - deci mai putin de citit per aventura, mie imi convenea de minune - in ideea ca o voi distra putin pe Buni, fara a o obosi prea tare.
Cumva, nu mi-a picat fisa, nu s-a aprins beculetul nici cand a ajuns cartea la mine si i-am plasat strategic semnul de carte improvizat undeva la inceput... Uitasem de poza de mai sus, drept dovada....
.... am mai facut una ulterior, acum, cand incerc sa scriu cateva cuvinte despre ea. :)). NU sunt povestiri scrise de Agatha - desi, dupa cum se prezinta coperta, asa ar parea. NU. Sunt 12 povestiri scrise de alte autoare, dupa cum urmeaza:
Acum... daca ma intrebati dupa ce am citit prima povestire (sau in timp ce o citeam, hahaha), parerea mea despre carte, odata si cu izbitoarea trezire la realitate, nu ar fi fost nici pe departe una prea.. buna 😅. Nu am pretentia sa gasesc povesti copiate, adica stilul Agathei copiat la indigo. Dar sa fie credibile, vorba aceea, nu mi-o pot imagina deloc pe Miss Marple, vorbind de asa maniera:
Pentru cei obisnuiti cu stilul de a vorbi al lui Miss Marple, cu siguranta va suna strident cumva aceasta exprimare. 😅 Nenatural (ca sa fac o gluma, o Miss Marple 2.0).
Nu stiu care a fost strategia cu aceasta poveste. Sincer... de ce a fost pusa prima? Habar nu am. Dar mi-a luat cateva zile ca sa pun iar mana pe carte sa incerc o a doua 😂🤣😅.
Ei bine, celelalte povesti sunt toate, dar absolut toate niste copodopere comparativ cu prima. Bine, nici ea nu e neaparat rea - dar stilul in care este scrisa, nu are a face cu Miss Marple. Ideea e simplisoara, dar, stiu ca ma repet, desi a trecut deja multa vreme de cand am citit-, stilul in care este scrisa.... inca ma face sa stramb automat din nas..
Acum, depasind pragul (haha) si „socul”... Cand iesim din „padurea primei povesti”, pasim in tot felul de aventuri propuse de celelalte autoare (la finalul cartii exista o mica sectiune dedicata acestora, unde putem afla in cateva randuri, cate ceva, despre fiecare).
Nu le voi lua la rand (intentionam, dar caldurile si nu numai impun economie de timp petrecut la laptop si concentrarea mea este ... molesita). Voi spune doar ca in celelalte povesti autoarele si-au facut „simtit” stilul propriu intr-un mod elegant. Sunt unele care poti chiar credeca sunt scrise de Agatha si nu pentru ca ii copiaza stilul, ci pentru ca au stiut atat de bine sa redea culoarea epocii, sa prezinte natural evenimentele si sa ii ofere lui miss Marple acel strop de autenticitate atat de necesar. Fie se leaga de anumite evenimente prezentate in povestile Agathei (A doua crima de la Vicariat), sau imagineaza calatorii fantastice (ca aceea la New York), sau pur si simplu gasesc modalitati fericire de a aduce ceva specific creattilor sau intereselor lor in luma lui Miss Marple (Imparateasa de Jad). Unele povestiri sunt din alt „registru”- dar integrate atat de bine, incat par foarte firesti (Crima la Villa Rosa) si ce mi-a placut foarte mult, este ca multe autoare au stiut sa introduca in poveste, prin intermediul personajelor, anumite lucruri care e bine sa fie spuse, fix asa cum obisnuia si Agatha sa faca in cartile sale (care sper sa nu ajunga sa fie cenzurate, desi nu stiu ce sa spun, mai ales dupa ce au schimbat titlul de la „10 negri mititei”. Eu chiar cred ca Aghata Christie a ales cu grija titlurile si mesajele pe care si-a dorit sa le transmita. Mai degraba ar trebui sa se educe oamenii... cred ca uneori cei care acuza de rasism, sunt de fapt rasistii... Atentie, uneori = mai ales atunci cand nu poti spune un cuvant, ca automat il asociaza rasismului. Mintea lor numai la asta se gandeste. Si punand automat etichete, cum sunt, de fapt?
In fine... mi-a placut cartea. Chiar mi-a placut. In cazul in care o cumparati, sau primiti, sau va decideti sa o cititi, nu va luati dupa prima poveste. Probabil pe cineva neobisnuit cu stilul si scrierile Aghatei Christie sau cu personajele ei, sau un consumator de literatura americana cu scriitura aceea mai din topor, usor bombastica dar nu neaparat cea mai fericita, in marea literaturii, nu va avea cine stie ce problema cu povestea. Mie in schimb mi-a dat senzatia aia neplacuta de strapezit dintii, sau scrasnitura :))). Hai ca v-am facut curiosi sa o cititi, nu? :))) Mai mult despre ea am vorbit decat despre restul. Si chiar ar fi fost de spus la celelalte - dar probabil, repet, ar fi insemnat sa scriu cate un articol despre fiecare in parte si nu este cazul.
In cele din urma, mai ramane sa precizez faptul ca aceasta carte a aparut in anul 2022 la editura Litera. Este brosata, are aproape 370 de pagini si am cumparat-o de aici.
Pentru ca este vineri, ar fi cazul sa adaug si un citat - de dragul jocului. Initial ma gandeam sa mai extrag din carte cateva - dar mi-am amintit de o vorba care s-ar potrivi de minune in acest caz:
”Nu judecat o carte, dupa copertile sale.”
... sau poate ca este dupa copertele sale (care forma de plural se pare ca ar fi cea corecta, coform unor cursuri parcurse de mine pe cand revizuiam gramatica inainte de un examen de admitere la facultate - nu am facut pregatire si practic am citit inainte cateva chestiuni care tratau pluralul sau alte exceptii, chestii legate de greseli frecvente, facute de multe ori din cauza vorbirii obisnuite - de exemplu cires - ciresi / cireasa - cirese... la fel cu capsun - capsuni / capsuna - capsune .. adica planta/ copac versus fruct). Dar eu asa imi amintesc „vorba”. Asa ca o sa folosesc pluralul acela.
Si apropo de forme corecte... haideti sa va zic ce cuvant folosesc eu gresit, pentru ca asa imi place 😂🤣😅. Efectiv nu imi place cum suna forma cealalta ... dar deloc. 🥁🥁🥁🥁: topogan. Nu pot si nu vreau sa il folosesc cu b.
Voi aveti astfel de cuvinte?
Pe curand!
12 comments :
Daaaa, se intampla deseori ca unei carti sa i fie copera mai prețioasă ca si conținutul 🫣😉 mi s a intamplat si mie. Dar... Ma bucur ca doar prima din cele 12 povestiri a fost asa simpluta.
Iti doresc un weekend placut, cu activități relaxante. Pupici si imbratisari 🤗😘
Iti admir pasiunea pentru Agatha Christie, am citit si eu cateva carti de-ale ei dar pur si simplu nu m-au prins. Nu ca nu mi-au placut, dar nici nu m-a pasionat. Insa nu sunt de acord nici eu cu schimbarea titlurilor, si nici cu toate porcariile de corectitudine politica. Este un mod de a baga pumnul in gura, de "cine nu este de acord cu noi este impotriva noastra". Daca eu nu mi am dreptul sa imi exprim opinia pentru ca unii sunt deranjati, nu este aceasta o incalcare a libertatii de exprimare?
Ahhh, forme gresite... eu zic muschetar si sprei cu sh (nu am diacritice, stii tu ce vreau sa zic.
Absolut, nu voi citi această carte. 😊 Mulțumesc că ai scris despre. Era inerentă apariția unei Miss Marple 2.0, precum și a romanelor/ecranizărilor; s-a întâmplat cu Poirot, cu S.Holmes s.a.... Personal, prefer ca în un personaj din 1937, sa zicem, să rămână în epoca lui - adaptandu-l "la modernism" ( cică, sa îi atragă pe "cei de azi") e ca și cum s-ar șterge epoci trecute și personaje de atunci. Unele ecranizări mă enervează 😁 de-a binelea! E ca și cum ar fi ecranizata piesa Hamlet cu personaje și recuzita din mileniul 3. Părerea mea. 😊
Nu judec o carte după coperta 😊 dar îmi dau repede seama dacă mă atrage sau ba, răsfoind-o foarte puțin. Mă "enervează" când cărțile sunt in țiplă și nu le pot răsfoi - pe acestea le cumpăr destul de rar daca nu am mai citit nimic de autorul respectiv.
Pupici cu drag! 💞
@CARMEN coperta iti da senzatia efectiv ca sunt 12 povestiri scrise de Agatha Christie, care abia acum au fost publicate :))) sau traduse la noi. (Vrabia malai viseaza).
Efectiv, de bucurie ca o sa am inca o carte pe care sa o citesc cu Buni (era fix cand cazuse) m-a facut sa ignor toate semnele ca ar fi altceva :))).
Cartea merita citita - chiar merita. Prima poveste nu este neaparat rea, ca idee. Dar felul in care este scrisa....
Multumesc mult!! Imbratisari cu drag :*
@fiordaliso ah da... si eu zic mușchetar :)))))) chiar. Hahahaha.
Sa stii ca A C are carti ce se citesc usor - asta a fost un lucru bun, pentru ca puteam citi cu usurinta lui Buni. Dar poate ca am avut noroc, sunt intr-adevar cateva carti care nu pot spune ca m-au impresionat, insa eu am inceput cu zece negrii mititei - care e fabuloasa :D. Apoi mai este o carte a carei actiune se intampla in trecut, in Egipt - mi-a placut mult de tot. Si ce mi-a placut este ca in carti am gasit aproape mereu inserate catea chestii foarte destepte (si chiar ma amuzam cum ii atingea pe cei care faceau magarii inca de pe atunci - din diferite domenii, medicina, de exemplu).
Asta cu libertatea... oh, ai vazut ce porcarie au facut in legatura cu fiasco de la Coldplay? i s-a parut absolut penibil sa bage acolo ideea de rasism... sau incluziune. poate intruziune.
Pup cu drag!
@Diana ah.. nu, nu ma intelege gresit, celelate 11 povesti sunt chiar reusite - unele zici ca sunt scrise de Agatha, adica foarte bine surprinsa personalitatea si modul de a fi al lui Miss Marple, fara insa a fi copiat. Chiar merita. Dupa ce trece socul pricinuita de prima :)). Poate sunt eu... dar, daca te uiti cum se exprima Miss Marple, mai avea putin si ii tragea si una tipei. :))))
Are Poirot asa ceva ? :O. Hmm stiu ca e ceva cu Enola Holmes ... sunt cam pe dinafara. La Poirot stiu insa ca au modificat prin serial (si cateva chestii m-au enervat - si la Miss Marple am vazut cred un episod... si ala modificat intr-un mod absolut politic corect si ... cum sa zic, cu diversitate.)
Si da - ai dretate, exact la limbaj si felul in care se purta ma refeream. Celelalte autoare au pastrat totusi aerul vremii. Mici scapari pe ici pe colo (ceva legat de un copil al nepotului, parca). dar nederanjante.
Mie imi place cand primesc cartea in tipla, dar inteleg perfect la ce te referi, dar preer tipla cand le primesc in colet, nu de alta dar ultima data mi-a gaurit pachetul si era totul plin de praf ... lol
Voiam sa mai zic ceva, dar nu mai stiu ce... :)) Ah da - am vazut o ecranizare a Crimei dinO Orient Express facuta de japonezi - fabuloasa. Ei au facut o partea a doua in care imagineaza ce s-a intamplat cu cei implicati in actiune si cum s-au pregatit pentru actiune. A fost exceptia, cautam partea asta in carte :))). Am citit ulterior cartea si chiar mi-a lipsit partea aceea. Dar tare filmul japonez.
Pe de alta parte, am vazut ca exista o ecranizare cu nume mari, dar mie mi se pare ca ... nu prea se „pupa/„ cu personajele, vizual cel putin.
pupici
Am vazut si nu mi-a placut, oare la fel reactionau si daca ar fi cantat individul la opera? Ca este tot muzica.
@fiordaliso Nu cred. parerea mea personala este ca a fost faptul ca a fost prezentat ca reprezentativ pentru Romania, de un talent extraordinar si o piesa fantastica. Sa ma ierte Dumenezeu.. dar cand „muzica„ asta te agaseaza si asalteaza peste tot... ii inteleg. Eu as fi cantat o piesa de la Coldplay ca sa le reamintesc de ce am dat bani ca sa merg acolo.
Pe de alta parte, pe mine personal nu m-ar fi deranjat sa promoveze, sa integreze orice altceva - muzica lautareasca autentica / tiganeasca / folclor de la alte minoritati.. dar manea... nu pe bune. E singurul si ultimul lucru care NU are nevoie de promovare. Si cu care nu vreau sa fiu asociata. Cred ca toate care mi-au placut candva sunt furate. Uite dinata dinata = e vina ta vina ta.
Mie una nu imi place s afiu asociata cu asa ceva, ca sa nu mai zic ce spun versurile.Totusi, apropo de versuri. am si doua faze haioase:
1. prima manea auzita vreodata a fost una pe MJ. Efectiv piesa lui MJ cu ceva versuri in romana... Cred ca e posibil sa fi fost chiar Copilul Minune... Acum daca stau sa ma gandesc, comparativ cu ce e acum.aia macar era un pic amuzanta.
2.cand lucram eu la casa de discuri aveau si un label cu manele (care aducea bani.. multi ) si nu mai stiu cum de mi-a picat in mana un album al marii soliste... si avea o piesa ceva cu picioare epilate......
Chiar cred ca daca baiatul acela canta altceva (si chiar avea voce, nu se intampla ce s-a intamplat. Nu stiu insa care reactie m-a deranjat mai tare - huiduiala, sau behaiala de a doua zi. Din punctul meu de vedere ambele au fost meh. Iar sa fortezi nota, sub pretexte din astea ipocrite. Pai daca voia sa ajute lua un tanar care canta pe strada - sunt foarte multi talentati... dar na. Inteleg ca e vorba de o casa de discuri importanta. Jocuri de culise draga mea.. oho... daca ar fi corecitudine si s-ar promova chestii de valoare, altfel ar arata industria muzicala, Dar 90 la suta e pretext de muzica. probabil ca ne meritam soarta. manele, mancare proasta, aer poluat... si asa mai departe. :)
Ce bine ca nu mai pot merge la concerte :)))
ps: chiar in 90 ar fi trebyit sa merg la MJ la concert. Am avut bilet. :O
Si uite asa ne pacalesc folosind autori indragiti.
Tare ciudat! Oricum, am mai spus pe undeva. Coperta mi se pare ff importanta: titlul in armonia coloristica. Daca ma atrage, ma uit si pe spate la rezumat. Dupa care o rasfoiesc daca se poate. Abia apoi ma gandesc mai departe.
Multumesc mult Rux pentru consecventa. O saptamana cu bucurii!❤️😘
@Suzana sa stii.... Asa m-am simtit, putin trasa pesfoara.
Cand am vazut 12 povesti noi am fost super incantata - era imediat dupa ce cazuse Buni si aveam nevoie de povesti scurte ... Daca trecem cu vederea prima poveste, cartea nu e rea :D
Asa imi placea si mie... dar nici nu mai stiu de cand nu am mai intrat intr-o librarie fizica...
Pupici
Detest scrierile ”în stilul...”. Cât despre incorectitudinea unor edituri, nici nu mai spun...
@Zinaida Strinu probabil corect ar fi fost sa fie prezentate drept o culegere de scrieri - provocare. Mie ca si scrieri provocare mi se par chiar bune, unele dintre ele chiar foarte interesante. Cumva, autoarele au reusit sa nu o faca pe Miss Marle sa arate ca in prima poveste (aveam senzatia ca mai avea putin si se paruia cu cealalta sau o lua la bataie .. bine ca nu i-a zis si sac .. haha, acum ma amuz, dar atunci char nu intelegeam ce se intampla)
Imbratisari cu drag :)
Trimiteți un comentariu