duminică, 8 ianuarie 2012

Cuore

Dupa o vacanta mai luna revine si povestea de duminica:)! Reluam seria cu o ecranizare a romanului Cuore, scris de  Edmondo De Amicis. Filmuletul are patru parti si la final veti gasi si rezumatul. Si acum... sa ne uitam impreuna :










video via youtube
Rezumat:
prima parte:
Intr-un orasel din Italia toamna este prilej de bucurie pentru copiii care incep scoala pe 17 octombrie. Enrico merge la scoala si este foarte bucuros dorindu-si ca si anul acesta sa nu absenteze si sa ia premiul la final.
Acompaniat de mana sa ajunge la intrarea in curtea scolii unde o intalneste pe profesoara de anul trecut de care se atasase. In clasa a 4a urma insa sa aiba un alt profesor si paseste cu emotie in noua sala unde se aflau mai multi elevi cautandu-si colegii din clasa a 3a.
Noul profesor era un omulet mic si indesat si Enrico nu fu foarte impresionat. Profesorul Berboni este un om calm si cu un suflet mare. Singur pe lume, pentru ca mama lui murise anul trecut, el ii considera pe elevi familia lui. Toti elevii fura miscati de discursul de inceput de an.
Ajuns acasa, Enrico povesteste parintilor prima zi de scoala si tatal sau ii spune ca nu este bine sa judeci o persoana dupa cum arata, sau sa te pripesti.
A doua zi. Enrico mergea spre scoala impreuna cu un coleg cand unui baiatel  ii lua vantul sapca. Un alt coleg, Robeti il salveaza in ultimul moment din calea unei carute, dar etse lovit de o roata. Julio, baietelul cu sapca, ii spuse mamei sale ca a fost salvat de Robeti, iar profesorul il duce pe ranit in brate la spital, promitandu-i ca se va face bine repede si va putea sa revina la scoala. Enrico se convinse din nou de bunatatea profesorului.
O alta intamplare avu loc in clasa de curs. Doi baieti radeau de un al treilea imbracat ponosit - mama acestuia nu avea bani si tatal plecase in America. Garone in schimb ii ia apararea lui Grossi, baiatul nevoias. Umilit si pierzandu-si cumpatul, Grossi lua calimarasi arunca in usa cu aceasta. Invatatorul intreba cine a facut acest lucru iar Garone incerca sa ii ia apararea. Grossi recunoscu pana la urma si isi ceru iertare - spunand ca a fost insultat. Invatatorul ii cearta pe cei doi pentru ca au fost atat de josnici si le spune sa se rusineze. Profesorul le ceru sa ii promita celor doi ca nu se vor mai comporta astfel
Enrico invata astfel lectia: curajului. 

a doua parte:
Trecuse o luna de la inceputul anului scolar. Enrico s-a trezit de dimineata si dupa un mic dejun copios pregatit de mama sa a mers cam preocupat sa il roage pe tatal sau sa ii dea bani sa isi cumpere un penar nou. Acesta ii spuse ca ar fi bine sa pastreze lucrurile si sa nu cheltuies bani in fiecare an, dar dupa ce vazu penarul pe care fiul sau  il avea de doi ani, ii dadu bani sa isi cumpere unul nou- chiar doi arginti, pentru ca Enrico sa isi cumpere un penar bun care sa tina pana la terminarea scolii. Baiatul este foarte fericit si vrea sa mearga sa ii cumpere, cand la usa bate un baietel care venise sa curete cosul casei. Acesta fusese coleg de clasa cu Enrico, dar cum tatal sau murise trebuia sa isi intretina familia si sa munceasca si se facuse cosar. Mama lui era bolnava - avea febra asa ca Palicarde venise singur la munca. Enrico promite ca o va ajuta pe mama sa, urmand exemplul bun al baietului care nu renuntase nici la scoala, unde mergea la seral.
Enrico se grabeste spre scoala ca sa nu intarzie. Un alt baiat se grabea sa nu intarzie -Robeti cel care il salvase pe micul Julio din calea unei carute. Dupa o lunga convalescenta cu mari temeri ca isi va pierde piciorul, acesta reusise in sfarsit cu ajutorul carjelor sa se ridice si sa mearga. Toti il aplauda si il intampina cu multa caldura la intrarea in scoala.
Palicarde curata frumos cosul casei, dand totusi ceva emotii parintilor lui Enrico. Cand orele de curs se termina, Enrico si trei buni prieteni merg spre casa. Grossi e fericit ca se intoarce tatal lui din America. Cei patru baieti se hotarasc sa mearga sa il viziteze pe Palicarde. Il vazura insa plangand langa un pod. Castigase 30 de banuti si ii pierduse pentru ca avea o gaura in buzunarul de la pantalon. Enrico isi aminti vorbele tatalui si de bani. Si se gandi sa il  ajute pe Palicarde. Tocmai atunci un grup de fete se apropiara si dandu-si seama ce s-a intamplat ii dadura ce banuti aveau si flori si il inveselira pe Palicarde. Si ceilalti baieti ii daruira la randul lor banuti, ultimul fiind Enrico. El se gandi fericit ca Palicarde va avea cu ce sa isi cumpere de mancare si ca el mai poate folosi penarul vechi inca un an, iar tatal sau va fi mandru de alegerea pe care a facut-o asa ca alerga fericit spre casa pentru a-i povesti.

a treia parte:
La jumatatea anului, Enrico era prieten deja cu toti colegii. Coretti era un coleg de banca foarte linistit, dar avea un mare defect, adormea mereu la ore. Intr-o dupa-amiaza, Enrico il vazu pe Coretti vorbind cu un mic inventator care vroia sa ii vanda o masinarie care sa il tina treaz. Coretii plati pana la urma cei 5 banuti sperand ca astfel isi va rezolva problema si nu va mai adormi la ore... riscand sa ramana repetent.
La ora de istorie insa Coretti adoarme iar si inventia nu reuseste sa il tina treaz. Dupa ore,  Enrico il cheama la el si invata impreuna. A doua zi urmeaza sa se dea premiile si rezultatul la examene. Cel mai bun la toate materiile era DeRossi. Enrico astepta sa fie al doilea, dar de fapt al doileaera Coretti. Urmatorul era Robeti.... Al 5lea era Garone. Enrico este trist si furios. Dupa ce pleca profesorul Enrico l-a facut mincionos pe prietenul sau acuzandu-l ca i-a mazgalit intentionat caietul. Novis, un alt coleg, ii spune insa ca e invidios.
Cum mergea spre casa, Enrico isi dadu seama ca trebuia sa isi gaseasca curajul sa ii ceara iertare lui Coretti si sa fie din nou prieteni. Il vazu incarcand o remorca... pentru ca acesta lucra la magazia tatalui sau. Enrico il ruga sa il lase sa intre sa stea cu el. Coreti ii spune de ce era obosit: el lucra si ziua si uneori noaptea si de aceea adormea mereu in clasa. Enrico il ajuta la lemne si apoi mersera sa ii duca putina cafea mamei lui Coretti care era bolnava. Aceasta ii multumi lui Enrico pentru ca il ajuta pe Coretti si astfel nu pierduse anul, mai mult luase un premiu. Enrico isi cere scuze pentru ca a fost putin invidios si isi promise sa il ajute in continuare pe colegul sau. El continua sa spere ca in curand va castiga si el un premiu.

a patra si ultima parte :
In fiecare dimineata in sala de clasa era un fel de targusor de obiecte vechi organizat de Garofi. Acesta  investea toti banii pe care ii strangea in colectia sa de timbre care era minunata.
Colegul sau Novis se lauda cu timbrele pe care le are de la unchiul sau care era marinar. Garofi isi propuse sa stranga bani sa isi ia si el timbre din acelea. 
In timp ce se juca cu bulgari de zapada cu ceilalti colegi, Garofi il loveste pe un domn cu ochelari, ranindu-l la un ochi. Garone il ia pe Garofi care era impietrit de groaza si merse alaturi de el sa se scuze. Acesta ii ceru iertare domnului pe care lovise si de la acea intamplare deveni singur si trist, renuntand la micile sale afaceri.
Tatal lui Enrico il stia pe batranul care fusese ranit si care infiase un baietel dupa ce se pensionase. Enrico merse cu tatal sau sa il viziteze pe ranit pentru a vedea ce ii face ochiul. In timp ce batranul vorbea Enrico vazu camera care era modesta dar plina de caldura. Din fericire ochiul isi revenise..
La usa se auzi cineva batand. Era Garofi care veni timid sa isi ceara iertare. Ranitului ii pare rau ca l-a speriat iar Garofi se bucura ca auzi ca s-a facut bine. Dupa ce ii dadu ceva copilasului, baiatul pleca fara sa spuna nimic. El le daduse cel mai de pret lucru pe care il avea - colectia cu timbre pentru a-si cere iertare. O inima nobila, asa cum spuse domnul ranit.
La scoala Novis se lauda cu albumul sau, iar Garofi fugi sa nu il vada colegul sau suparat. La poarta scolii il intalni insa pe batran care venise si ii adusese inapoi albumul spunandu-i ca l-a iertat... Acesta ii darui timbre japoneze pe care le avea. El ii mai spuse ca a fost sincer si il apreciaza pentru acest lucru si il invita sa vina sa il viziteze cand vrea si sa se uite impreuna la colectie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu