duminică, 29 ianuarie 2012

Tom Sawyer

Aventurile lui Tom Sawyer este un roman scris de Mark Twain in 1876. Astazi vom urmari o ecranizare animata a aventurilor lui Tom alcatuita din 4 parti - la finalul articolului veti gasi si rezumatul:)!




via youtube


Rezumat:

prima parte:
Pe malul raului Mississippi, intr-un orasel micut, locuiesc Tom Sawyer si fratele sau, Sid, acasa la matusa lor  la mama. 
Tom este un nazdravan si pentru ca deja o cunoaste foarte bine pe matusa sa, face numai prostiute: mananca marmelada proaspat facuta desi matusa sa ii spusese sa nu faca acest lucru, chiuleste de la scoala pentru a merge la rau desi matusa sa ii cususe pana si camasa ca sa nu mai faca asa ceva, se intalneste cu Huckleberry Finn, prietenul sau -un baiat orfan care se descurca singur...
Dat de gol de catre Sid ca mancase marmelada, Tom scapa  pedeapsa pe care matusa sa voia sa i-o dea speriind-o pe aceasta cu ajutorul unui soricel. Dupa ce fuge pe geam, acesta nu se indreapta catre scoala ci, fiind o zi frumoasa si calduroasa de vara - numai buna  de scaldat- alearga spre rau. Acolo se intalneste cu prietenul sau Huckleberry Finn si dupa ce isi taie cusaturile de la camasa se scalda amandoi in apele fluviului.
In drum spre casa, Tom stabileste sa se vada a doua zi cu prietenul sau. Zarind-o pe Becky - o fetita care venise de curand in orasel, vrea sa o impresioneza cu tumbele facute, dar, cum nu reuseste, isi propune pe viitor sa ii vorbeasca.
Ajuns acasa, matusa lui il crede ca a fost la scoala, dar, fiind desconspirat de Sid care ii spune matusii ca ea a folosit ata neagra si acum ata era alba, este pedepsit a doua zi sa vopseasca gardul in alb.
Cum abia astepta sa mearga la intalnirea cu Huck si nici nu era prea bucuros de faptul ca toata lumea il va vedea vopsind gardul sambata, Tom se gandeste cum ar putea scapa. Vazandu-l pe unul dintre colegi il pacaleste ca se distreaza pictand artistic gardul si mai mult il face pe acesta sa il roage si chiar sa ii dea cadouri pentru ca sa poata participa la vopsitul gardului. in curand toti colegii il cadorisesc si inarmati cu pensule vopsesc gardul in locul sau.
Cand matusa lui vine si vede gardul alb, proaspat vopsit il lauda si il trimite la joaca, ceea ce Tom si face, dar nu inainte de a arunca doua oua in Sid - care era preocupat sa il parasca mereu.
Pe drum se intalneste cu profesorul sau care ii spune ca vrea sa il vada a doua zi dupa scoala.

a doua parte :
A doua zi dimineata, duminica, Tom era cam demoralizat... Pe langa faptul ca se gandea la pedeapsa pe care urma sa o primeasca la scoala de la profesor, mai trebuia sa invete pe de rost cateva versuri din Biblie pe care matusa sa incerca sa il faca sa le memoreze. Daca el in mai bine de o ora abia retinuse primele trei cuvinte, Sid stia totul pe de rost si in plus stransese destule cartonase pentru a primi cadou o Biblie. Tom nu este insa interesat de asa ceva si isi mananca pranzul. Matusa ii spune ca nu pentru premiu trebuie sa invete pe dinafara, ci pentru el. Vazand ca matusa sa plange, baiatul, care nu era rau la suflet isi cere iertare si ii promite acesteia ca va deveni un baiat cuminte. Faptul ca matusa ii reaminti ca nu isi tinea promisiunile il ambitiona pe Tom.
Ajuns la scoala de duminica Tom este hotarat sa fie cuminte si sa scape si de pedeapsa pe care urma sa o primeasca. Ii spune prietenului sau Huck ca nu va putea merge cu el in ziua respectiva si se aseaza frumos in banca in biserica. Planul sau este spulberat insa de aparitia lui Becky pe care Tom incearca sa o impresioneze si reuseste sa ii atraga atentia aratandu-i un scarabeu mare. Ea devine interesata de acesta si ii promite lui Tom ca se vor juca impreuna daca acesta ii face cadou scarabeul. Jucandu-se cu insecta, Tom este muscat de deget si o scapa pe jos... Un catel ajunge inaintea lui la acesta si piscat de nas incepe si alearga prin biserica, urmarit de Tom. Cand sa iasa afara dupa catel, Tom da peste directorul scolii care era insotit de o persoana importanta: judecatorul.
In pauza Tom o intreaba pe Becky daca vrea sa se joace impreuna, dar aceasta il refuza pentru ca nu mai avea scarabeul. Atunci lui Tom ii vine o idee si da la schimb tot felul de nimicuri pe cartonasele celorlalti baieti. Cand directorul intreaba cine a strand 100 de cartonase pentru a-i da Biblia, Tom se prezinta triumfator... Din pacate acel moment de glorie dureaza pana cand judecatorul il intreaba unde s-a nascut Isus iar Tom evident nu stie sa raspunda corect.
Acasa  matusa sa ii spune ca pentru ea este o mare rusine sa aiba un nepot care sa nu stie unde s-a nascut Isus, iar Tom pleaca de acasa sa se intalneasca cu Huck, urmand ca seara sa plece cu pluta construita de prietenul sau, pentru a se juca de-a piratii.
Tom renuntase sa mai fie un copil cuminte si se simtea liber....

a treia parte :
Dupa ce s-a despartit de Huck, Tom se intalneste cu Becky care era foarte trista. Mama ei o acuzase ca ar fi furat o paine si ea era nevinovata. Tom ii propune sa vina cu el si Huck si sa devina pirat. Aceasta ii raspunse ca ar veni cu ei daca ar putea sa fie o printesa, printesa Persiei chiar. Zis si facut, cei trei se intalnira la 12 noapte pe malul fluviului unde se afla ancorata pluta. Impreuna pornira spre insula Jackson - 2 pirati si o printesa.
Insula nu se afla departe de oras, era micuta si nelocuita, acoperita de paduri - potrivita pentru ascunzatoarea unor pirati. In timp ce mananca in jurul unui mic foc de tabara cei trei fac planuri si povestesc. Viseaza la viata lor de pirati si printesa si la faptul ca pe acea insula au tot ce isi pot dori si pot dormi cat vor, fara a se trezi dis de dimineata pentru a merge la scoala. Huck povesteste despre casa abandonata in care se povestea ca a fost savarsita candva o crima si Tom se hotaraste sa mearga impreuna sa vada daca sub podea se afla ascunsa vreo comoara.
Huck adusese cu el o pisica moarta ca sa ii fereasca de fantome - se spunea ca e de ajuns sa arunci pisica pentru a scapa de ele. Ajunsi in casa care era pe jumatate daramata incep sa sape peste tot pentru a gasi ceva...Cand se pregateau sa plece au auzit doua voci si urcandu-se in pod aud conversatia a doi hoti care furasera de la domnul Douglas o gramada de bani. Cei mici ii vad pe raufacatori si schimband pareri intre ei atrag atentia acelora. Cand hotii vad lopata cu pamant proaspat pe ea, se gandesc ca mai este cineva si se pregatesc sa scape de persoana respectiva. Atunci copiii ii sperie cu ajutorul pisicii moarte, iar hotii o iau la sanatoasa.

a patra si ultima parte :
Prima noapte de 'libertate" le adusese celor trei aventurile visate si un sac de bani pe care ii luasera de la hoti. Se gandeau acum sa ii duca domnului Douglas si pe toti ii incerca dorul de orasul lor si la familii, cand auzira niste zgomote venind din acea parte. Curiosi acestia se apropiara de mal si atunci vazura cum oamenii foloseau tunul pentru a vedea daca s-a inecat cineva - era un tun amplasat pe un vas si cand trageau cu el apa, puteau vedea daca este cineva inecat. Cei trei isi dau seama ca ei sunt cautati si se gandesc ca in sfarsit erau celebri si atrasesera atentia asupra lor. Plecara in cealalta parte a insulei ca sa inoate si sa isi sarbatoreasca "celebritatea" jucandu-se.
Spre seara insa toti fura cuprinsi de dorul de casa si dorinta de a se intoarce in oras.. Chiar daca aveau libertatea de a se juca si pescui si a dormi cat doreau, erau singuri pe insula si le lipseau ceilalti. Chiar si Tom se gandea la matusa sa Molly si se hotari sa scrie un bilet pentru a o linisti pe aceasta. In timp ce ceilalti dormeau, el lua pluta si merge pana acasa ca sa lase biletul.
O vazu pe geam pe matusa sa vorbind cu mama lui Becky si le auzi vorbind despre ei...despre faptul ca el nu era un baiat rau, doar prea vioi si intamplarea cu Becky care nu fusese vinovata pentru disparitia painii, chiar mama ei aruncand-o pentru ca era prea veche. Se bucura ca Sid a fost certat de matusa sa si afla ca a doua zi in oras erau programate funerariile lor.. Atunci se hotari sa se intoarca pe insula, dar inainte, ca un pirat ce era, lua noua clanta cu care se jucase Sid mai devreme drept comoara.
A doua zi, in timp ce toti regretau ca au fost prea aspri cu cei mici si isi doreau ca ei sa fie acolo, sanatosi si in siguranta. Tocmai atunci si-au facut aparitia si cei trei mici pirati, aducand cu ei averea domnul Douglas si devenind mici eroi.
Ajuns acasa Tom ii povesteste matusii cu lux de amanunte ce visase cu o seara inainte (exact ceea ce se intamplase cand fusese acasa). cand intoarse sacul in care ii adusese amintiri matusii, pe langa scoici, cazu pe jos si clanta cu care se jucase cu o seara inainte Sid  care il dadu de gol... Sid se bucura si matusa sa se supara ca a vrut sa o pacaleasca spunandu-i ca s-a preocupat pentru ea iar Tom incearca sa scape spunandu-i aceasteia ca venise cu o seara inainte ca sa ii lase mesajul. Dupa ce il ciufuleste pe Sid cel paracios, Tom sare pe geam si inainte de a sari gardul arunca un mar care continea mesajul scris cu o seara inainte. Matusa sa il gaseste si il iarta, iar Tom pleaca si se intalneste cu Huck punand la cale noi aventuri:).

0 comments :

Trimiteți un comentariu