duminică, 22 ianuarie 2012

La capanna dello zio Tom (Cabana unchiului Tom)

Beecher-Stowe Harriet a scris acum 160 de ani o carte care condamna legea sclaviei si milita pentru drepturile omului. O ecranizare a Colibei unchiului Tom vom urmari si noi astazi si, pentru ca este vorba despre istorie, va reamintesc de concursul nostru la care va puteti inscrie pana pe 30 ianuarie.




via youtube

Rezumat:

prima parte:
Pe proprietatea familiei Shellbee muncea Eliza, o sclava de culoare care avea un fiu Henry. Un vanzator de sclavi care ii daduse bani cu imprumut domnului Shellbee si pentru ca acesta nu avea cum sa ii inapoieze ii cere sa ii dea din sclavi si astfel datoria ar fi disparut. Domnul nu vrea acest lucru, dar pana la urma este de acord. Eliza  il recunoaste pe vanzatorul de sclavi atunci cand il ia pe fiul ei din biroul stapanului si o roaga pe stapana ei sa o protejeze.
Seara in cabana lor mama se roaga pentru ca fiul ei sa fie aparat. Sotul sau, George reuseste sa vina la ei in cabana si ii spune Elizei ca a fost vandut din nou si ca vrea sa fuga in Canada pentru a fi un om liber si a putea sa stranga bani si sa vina dupa familia sa.
A doua zi Eliza aude discutia dintre stapana si stapanul ei si faptul ca acesta fusese nevoit sa il dea pe Henry vanzatorului de sclavi. Dupa ce ii lasa un mesaj stapanei sale, Eliza fuge impreuna c fiul sau pana la raul care ii despartea de libertate. Cand este zarita de vanzatorul de sclavi care pornise pe urmele lor aceasta incearca disperata sa treaca raul sarind de pe un sloi de gheata pe altul pana cand ajunsa in apropierea celuilalt mal este ajutata de un om care ii spune ca va gasi gazduire in cabana unchiului Tom.

a doua si ultima parte :
In mijlocul noptii, in cabana unchiului Tom, ajunge Eliza cu fiul ei. Obosita dupa drumul lung si de teama care o insotea in fuga de vanzatorul de sclavi, aceasta lesina, dar isi reveni din fericire destul de repede. Tom avea o fabrica in Kentuky si isi eliberase toti sclavii. Aflat in Ohio el ii ajuta pe sclavii fugari sa isi faureasca o viata in libertate. Ii spuse Elizei ca o va ajuta si ca ar fi bine sa se odihneasca pentru ca pana in Canada era drum lung si anevois, mai ales ca avea si un copilas.
Intre timp vanzatorul de sclavi vorbise cu doi raufacatori sa il ajute sa o gaseasca pe fugara si copilul ei. Il cautau deasemenea si pe George pe capul caruia se pusese o recompensa de 400$. Acesta afla de la un domn ca Eliza se afla in Ohio si ajunse la timp la cabana unchiului Tom. Raufacatorii fusesera mai devreme pentru a cauta fugarii si de aceea unchiul Tom hotari ca cel mai bine era sa plece cat mai curand catre destinatie. Familia reunita plecare impreuna spre trecatoarea. Acolo insa ii anunta cineva ca ii asteapta banditii. Pentru a putea trece de raufacatori au creat o diversiune in care unul dintre acestia a fost ranit. Pentru ca George l-a ajutat sa isi imobilizeze piciorul rupt acesta ii sfatui la randul sau ca atunci cand vor urca pe vas sa nu fie impreuna.
La imbarcare vanzatorul de sclavi se uita dupa cei trei. Ultimii care urmau sa se imbarce erau un domn cu fetita sa. Acesta plati si cand se departa pe punte vanzatorul ii ceru sa ii arate si cealalta mana, cu care tinea fetita - pentru a vedea daca are semnul ditinctiv si este George. Din fericire fu insa nevoit sa coboare si sa renunte pentru ca vasul trebuia sa plece si controlorul ii atrasese atentia ca era vorba de o fetita si nu un baietel.
Astfel George si Henry se intalnira pe vas cu Eliza care urcase mai devreme deghizata in tanar si familia reunita si libera porni catre noua lor patrie, fara bagaje, fara bani, dar impreuna si liberi...

0 comments :

Trimiteți un comentariu