marți, 20 iunie 2023

Prajitura cu visine si smoothie.

Buna!

Maine este ziua lui Tati. In timp ce imi faceam un oarecare plan de „bataie”, mi-am amintit ca am vazut o poza pe cand imi mai cautam eu materialele despre care nu am apucat sa scriu (din epoca fara laptop). Probabil sunt mai multe, dar eu una gasisem si pusesem deoparte:


Am scos azi niste visine de la congelator (am descoperit ca mai am niste pungute) ca sa fac o prajitura tip pandispan. Exista si varianta spre chec, cu ulei, dar eu prefer pandispanul, din mai multe motive: nu trebuie sa pun ulei si.. nu are nevoie de niciun praf de copt sau altceva :) (bine nici cea cu ulei nu are, dar am descoperit ca prajiturile cu ulei au devenit un pic inecacioase... nimic nu mai e cum era.. nu stiu ce e si cu uleiul asta - procesarea, cel mai probabil, dar si calitatea recoltei.. mda, bine ca avem „de toate„).

Prajitura cu visine:
Folosesc o punga de visine la o tava (de regula intr-o punga sunt cca 50 de bucati. Eu cand pun fructele le un pe un rand si asa imi incap ai multe pungi in congelator, decat daca le-as turna in punga pur si simplu. Pratic am pe un rand cam 4 siruri, poate 5. In functie de fructe (cat sunt de mari). Nu las sa se decongeleze de tot (cel putin la cirese in niciun caz, pentru ca ele se fac maro la dezghetare totala). ci cat sa pot taia fructul si scoate samburele cu usurinta. Dar la visine chiar daca se dezgheata mai tare, nu e problema - cel putin eu le-am uitat de se dezghetasera total de cateva ori si nu au fost probleme.
Blat:
depinde cat de mare vreau sa fie... intre 4 si 8 oua, pentru tava normala pe care o folosesc. Separ galbenusurile si albusurile. Pe cele din urma le bat spuma cu un vf de sare pana se obtine bezeaua aia care sta de la sine. Galbenusurile se freaca.. separat, cu zahar. Teoretic, clasica reteta e o lingura de zahar la un galbenus. Eu pun cam 1/3 din lingura.. adica si mai putin de jumatate de lingura. Folosesc zahar brun brut. E mai mult decat suficient.. credca as putea sa folosesc si mai putin. Cand se obtine un fel de crema, se pune faina cernuta (la faina pun cate o lingura rasa pentru fiecare ou, deci aici am ramas pe lingura de faina si oul) dar nu toata odata, Eu impart cam in trei serii. Pun faina peste galbenusuri, apoi pun din bezeaua de albus vreo doua linguri, amestec usor cu telul cu miscari ample sa se incorporeze faina.. Imi las la final o cantitate mai mare de albus, pentru ca sa ajut blatul sa creasca mai mult si sa fie pufos. Optional ma gandesc sa adaug f putina nuca rasa pe razatoare, si cred ca ar merge sa pun si putina cacao daca vreau sa ii dau un aspect mai festiv (in acest caz, se scade faina si adauga cacao.. de ex daca am avea 5 linguri de faina se pun 4 de faina si 1 de cacao.. ca idee - pentru ca acelasi e si procedeul la blatul de tort).
Pun compozitia de blat in tava, pun fructele si la cuptor 30 de minute. 


Voi reveni cu poze (ori aici, ori poate fac maine un articol mic... sau vedem noi.  Poate joi... cu cei voi face zilele acestea, pentru ca sper sa reusesc sa fac ceva bunatati. Pana atunci, am sa va las si reteta (super complicata si grea) de la smothie-ul care e mai sus cu prajitura in poza cu prajitura (care e facuta in iulie 2021):

Smoothie
Se iau fructele de la congelator (sa zicem visine / cirese) si se scot din punga.. Se lasa vreo 10 minute cat sa se mai dezghete putin ca sa poata fi taiate usor si scos samburele. Apoi se pun in vasul pentru smoothie (eu am acum unul din plastic si folosesc un blender cu picior, dar am avut unul cu vas de sticla care... s-a ars :O - avea ceva defectiune din fabrica cred).
Adaug peste fructe iaurt (adica lapte prins) vreo 2-3 polonice si miere - cam o lingurita la inceput, apoi se gusta in caz ca mai trebuie. Si asta e tot.. vrum vrum gata smoothie-ul. Daca se pune la congelator se face inghetata (se poate pune eventual in forme.. eu n-am... inca).

Ja ne!!

6 comments :

fiordaliso spunea... [Raspunde]

La mulți ani tatălui tău! Prăjitura arată foarte bine, din păcate dacă aș face genul acesta de prăjitură ar trebui să o mănânc singură. Dacă nu au cremă, soțul meu nu se atinge de ele, eu le prefer pe cele fara cremă, pff ce problema 😄

Stef Rof spunea... [Raspunde]

La mulți ani cu sănătate și fericire, tatălui tău!🙏😇
Abia acum am reușit să mai dau câte un ochi pe bloguri, pentru că nu-mi mai ajunge timpul să fac prea multe.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso iti multumim mult :*!!
Pai de ce din pacate... faci in forme din astea micute de yena si poti pune la jumatate din ea fructe jumatate nu. jumatetea fara o tai insirpezi si pui o crema (poate fi si simpla de fructe mixate.. dar na.. crema sa fie..) si gata :D
Cea cu visine facuta acum (joi la reflexii) era suficient de inalta s o tai insiropez si si sa pun si crema la mijloc :)).

puuuup💌

copilarim spunea... [Raspunde]

@Stef Rof iti multumim!!! :D
Ma ucur mult ca ai reusit! Si eu abia acum am reusit sa mai recuperez din restantele de comentat / vizitat.. si inca nu am terminat :O
puuuup💌

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Rux mi-ai dat o idee foarte buna, niciodată nu m-am gândit să combin așa prăjiturile.

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso intr-o perioada mergeam pe clasic... masuram la milimetru toate cele.. :)). In ultima vreme am tot facut improvizatii. partea buna e ca au iesit. Partea si mai buna e ca.. le-au si placut destinatarilor.
Cea mai tare descoperire este ca, daca putin putina nuca rasa si cacao, blatul iese mult mai pufos si aerat, decat pandispanul clasic :O

Pupici

Trimiteți un comentariu