duminică, 15 ianuarie 2012

L'isola del tesoro (Insula comorii)

Duminica aceasta vom viziona o ecranizare a cartii scrise de Robert Louis Stevenson, intitulata "Treasure Island" publicata pentru prima data in 1883. Eu am mai vazut o ecranizare animata a acestei carti - voi incerca sa gasesc si acea varianta online, dar pana atunci sa revenim la filmuletul de astazi, care are doua parti. Gata de aventura?





video via youtube


Rezumat:
prima parte:
Intr-un port englez se afla un han - Amiral Benbon. Hangiul murise, dar afacerea era dusa mai departe de familia acestuia: sotia si fiul lor Jim. baiatul era harnic si cu un spirit de aventura pe masura imaginatiei sale bogate.
Intr-o buna zi, se apropie de han un orb care  il cauta pe capitanul Bones, pentru a-i da ceva. Cand il vede pe orb, capitanul devine livid si la scurt timp dupa ce primeste mesajul desenat de acesta pe o hartie moare.Totul se intampla foarte repede, capitanul reusind insa sa ii spuna lui Jim ca in camera lui se afla harta cu insula comorii capitanului Flint si ca va trebui sa pastreze secretul pentru ca piratii sa nu o gaseasca.
In aceeasi seara isi fac aparitia la han piratii insoti de orbul care il vizitase pe capitan in decirsul zilei. Acestia cauta harta comorii dar nu o mai gasesc pentru ca Jim si mama sa fugisera cu lucrurile capitanului. Acestia se consulta cu un domn bogat si respcetat si cu un judecator, doua persoane in care puteai avea incredere.
Dupa cateva saptamani, hotarasc sa plece cu o nava magnifica - Espana pe care cei doi domni o pregatisera- si cu un echipaj alcatuit in mare parte de bucatarul Silver, care nu avea un picior si fusese candva un mare capitan de vas. Acesta ii paru liu Jim un om jovial de la care aveai ce invata si mai ales il considera prietenul sau, crezand ca putea avea incredere in el. Silver avea si un papagal pe nume Flint - botezat asa dupa celebrul pirat.
Pentru Jim incepe aventura pe mare. Pe langa treburile pe care le facea pe vas, ii facea mare placere sa asculte povestile bucatarului. Si furtunile erau o parte importanta din aventura sa. Jim se visa capitan si ca va gasi comoara. Intr-o seara, cum statea in butoiul cu mere si visa, ii aude pe jumatate din oamenii care formau echipajul facand planuri a ia comoara. Cand se uita sa vada care erau cei ce faceau planuri, Jim il vazu pe Silver si il auzi ca are de gand sa ii omoare pe toti. Baiatul fu uimit si ingrozit de faptul ca acela pe care il considera prietenul sau era un tradator care facea planuri sa ia comoara si sa ii ucida pe ceilalti. Atunci auzi pe cineva care anunta aparitia pamantului. Jim il spiona pe Silver,  in timp ce cei doi domni care aflasera de acestuia erau la randul lor atenti la ceea ce se intampla.
Pe insula, Jim zareste un om care era de 2 ani acolo. Acesta ii spune ca este foarte bogat si se numeste Bengan -fusese coleg cu Silver - se spunea ca fusese abandonat acolo. De cati ani fusese singur pe insula acesta nu isi mai aminteste cum e sa fii pirat, considerandu-se ca un copil. La un moment dat cei doi fura intrerupti de niste explozii care se auzeau pe insula.

a doua si ultima parte :
Insotit de fostul pirat intalnit pe insula Jim se indreapta catre un fel de fort unde se dadeau lupte. Bengan ii da intalnire langa munte si ii spune sa se imbrace in alb - dupa atata timp petrecut pe insula acesta isi cam pierduse increderea in ceilalti.
Jim ajunge pana la  urma in casuta unde se intalneste cu cei doi domni si inca o parte din echipaj. Acestia ii povestesc ca au pierdut din amici si ca nu mai este momentan nimeni pe vas, Silverb si ceilalti fiind tot pe insula. Jim nu mai stia in cine sa aiba incredere asa ca unul dintre domni merse sa il intalneasca pe Bengan. Jim lua barca de care ii povestise Bengan si taia franghia care ancora nava - care isi schimba astfel pozitia...
Cand se intoarse la fort ii intalni pe pirati care aveau harta pe care era trecut locul unde era comoara. Acestia ii spusera sa ii asculte dar el le raspunse ei vor trebui sa il asculte pentru ca stia unde este nava ascunsa. Silver le interzice oamenilor sai sa il atace pe baiat. Jim nu stia ce s-a intamplat cu ceilalti si era preocupat.
A doua zi merg sa caute comoara urmarind harta. Pe munte erau multi pomi si nu reuseau sa gaseasca locul. Langa un arbore au gasit insa un schelet... acesta arata ca si busola si harta catre o stanca ciudata.
In timp ce se indreptau spre locul indicat pe mapa se auzi o voce care ii anunta ca vor muri si nu vor gasi harta... b le spune ca nu trebuie sa se teama pentru ca cei care il insoteau credeau ca este fantoma lui Flint. Lui Jim nu ii era insa frica pentru ca stia cui ii apartine acea voce....
Ajunsi la locul indicat pe mapa piratii nu se mai temeau de fantoma si se grabira catre locul indicat. Acolo au gasit intr-o groapa o singura moneda de aur... Piratii il ameninta pe Jim si il impusca pe Silver  care sarise sa il apere. Unul dintre domni ii impusca pe doi dintre pirati si ceilati doi fugira. Silver se dovedi pana la urma a fi un om bun si rana nepunandu-i viata in pericol ii acompanie pe ceilalti la locuinta lui Bengan care dusese acolo comoara. Ajunsi in grota toti privira comoara Jim fiinde cel mai bucuros.
In drum spre casa, Jim ii povesti lui Silver ca se hotarase sa scrie o carte despre aventurile sale pe insula comorii.

2 comments :

vavaly spunea... [Raspunde]

Draga mea, te astept la noi pe blog cu un joc :). Astept si parerea ta, ai sa vezi despre ce-i vorba acolo. O duminica minunata sa aveti!

copilarim spunea... [Raspunde]

Iti multumim draga Vali! Si voi sa aveti duminica minunata!! Am vazut inca de aseara articolul:D - nu am avut insa timp sa iti scriu, dar o voi face mai pe seara (am intrat numai pe fuga:P) - iti multumesc mult pentru invitatie:)!
cu drag
rux

Trimiteți un comentariu