duminică, 4 iunie 2023

Cu cirese.


Buna!

Azi noapte (a se citi chiar azi - undeva pe la ora 2... probabil) am facut cateva poze cu cirese. Nu am mai deschis laptopul pentru ca speram ca totusi, azi fiind o mare sarbatoare, s-or simti. Dar am confirmarea despre cine face galagia si nu numai... si ma foarte indoiesc ca ar avea treaba cu bunul simt si respectul - au alte „simturi” in vedere.

Dar sa revin la cirese! Mi-au adus parintii aseara cateva - am reusit sa le dau doar la testoase (le plac) si sa le asez rasfirate  ca sa nu se strice ... stiti cum sunt ciresele. Si a mai si plouat zilele astea. Pe cand ma pregateam sa le hranesc pe testoase, am gasit si o cireasa „inima” (💟). Asa ca mi-am zis... ia sa merg eu sa o iau pe Rukkusu si sa facem cateva poze:






Apoi mi-am zis ca ar fi mers la reflexii... dar pana joi e cale lunga. Oricum, exista promisiuni pentru joi de cirese... asa ca voi face si atunci poze, daca este.  (macar in poze sa ma bucur de ele.. haha)

Acum.. va las cu bine si va doresc zile frumoase azi si maine, de sarbatori, cu .. liniste. Si odihna si bucurii.

Ja ne!!

(ps: voi acumula restante la comentarii - va rog sa ma iertati, voi recupera cat pot eu de repede si...  avand in vedere ca va trebui sa fac un backup la laptop pentru ca este plin - va mai dura.. pentru ca oboseala ultimelro zile isi spune din plin cuvantul 😅🙏).

10 comments :

Suzana spunea... [Raspunde]

Inca nu am luat cirese, asa ca m-am delectat cu ele aici.
Rukkusu pare foarte multumita...
Pupici si o saptamana bucuroasa, draga Rux!😘❤️

MNiko spunea... [Raspunde]

Am primit un castronel de cireșe de la o prietenă. Delicioase, dar s-au terminat repede. Cum cireșul meu din curte nu a făcut deloc anul acesta va trebui să mă mulțumesc cu ce am primit. La piață momentat e peste buget.
Cand eram mică, fructelor de acest fel li se spunea „gemene”. Se spunea în sat la bunică că dacă mânânci astfel de fructe vei avea gemeni. Pe toate e-am mâncat cu disperare, îmi doream nici mai mult nici mai puțin decât două perechi de gemeni. Bine că nu mi s-a îndeplinit această dorință. Am două fete minunate și-mi e de ajuns.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana nici eu nu am mancat. 😅... poate o alta runda, daca nu.. asta e. Noi sa fim sanatosi... poate anul viitor am mai mult noroc :D.
Da,Rukkusu vrea acum ceva cu tema cirese... Zi si tu.. :O.
pupici cu drag!!! :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Cand eram mica, era un cires cum ieseai din bloc, pe stanga, in gardul viu. De fapt aveam pomi fructiferi in tot cartierul. Era alta lume.. Chiar alta lume.. Mancam mere, aveam cirese, aveam duzi... In fine. L-am parazitat furnicile si a fost taiat si inlocuit cu un altul.. care nu a fost mai norocos. Apoi plantasera unul fix sub geamul meu :))).
O lume minunata...

Tanti avea un cires care facea pietroase negre... mama ce bune erau. Si mai avea si unul enorm cu cirese amare... Teroristul oricat de atent calcam tot imi pica o cireasa fix pe varful sosetei albe... care se ivea din sandalute... :)))). Sosete cu model... ca o dantela, din bumbac. Da, clar era alta lume. Care se misca bland, unde savurai o dulceata de ciese amare cu apa de la izvorul de peste drum (in oras) - o apa rece si minunata, ca de la munte.

Si la piata imi placea pe vremea asta. Era RAI! Fructe romanesti, legume romanesti... cu gust.. acum e pe noroc.
Dar primele cirese apareau in buchetele. la tiganci si erau scumpe.. parca 7 lei un buchetel... :)))). Si aveau gust de apa, ca asa era soiul - asa erau primele.

Da, gemene - si prune sunt asa :D. Hihih. Era frumos in copilarie mai ales la bunici ... satul era altfel. Nu stiu cum e acum, dar am simtit cum se schimba inca dupa 90... lumea a inceput sa se schimbe... si nu in bine din pacate.

Pupici cu draaaag!!
PS: si nu a facut chiar nici o cireasa mica pe acolo? nimic nimic?? Dragutul.. poate totusi descoperi vreo curajoasa mica. Ar fi super tare :D

MNiko spunea... [Raspunde]

@copilarim
Nu chiar nu a făcut. E un copăcel mic, are numai doi ani și a făcut anul trecut vreo 10 cireșe. Iar în lumea copacilor am observat că un an rodesc mul, un an mai puțin, ca un fel de pauză, de refacere. La numai 7-8 ramuri câte are nu poți să ceri mai mult acum. Dar avem grijă de el să crească și va veni vremea cand va rodi anual măcar de poftă să avem.

fiordaliso spunea... [Raspunde]

Si in zona mea se numesc gemene acest tip de fructe. Imi amintesc ca erau foarte multe in anii de dupa Cernobal, ca si trifoiul cu 4 foi, il gaseai peste tot. In acel an sau in urmatorul am gasit si unul cu 5 foi.
Vai piata, am renuntat la ea, daca gasesti ceva din gradina omului (nu stii cat de chimizat) jumatate ti le pune stricate. Nu te poti intelege cu ei, nu aici cel putin.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Da, stiu ca uneori se intampla acest lucru - cel mai mult ma bucur cand se intampla asta la tei :))))))))). Aici la noi sunt peste tot si e infiorator cand e cald, poluare si incepe sa miroasa a ciorba. Daca s-au plans de ameteli, greata si stari de rau persoane care tolereaza orice fel de miros, iti poti da seama.
Oh - aveti un cires micut:D. Dragalasul.
Acum stau si ma gandesc... ce soi o fi fost acela (sau poate ca era un pomisor destul de maricel cand l-au plantat) pe care l-au pus a doua oara la noi in gardul viu. Parca timpul trecea altfel in copilarie.. Bine nu neaparatin copilarie, in anii 80. Ma gandesc la felul naturii de a fi atunci.. eu am crescut la bloc, un etaj, ce e drept (cele de caramida, facute prin anii 60), dar in cartier la noi erau pomi fructiferi si se puteau consuma fructele .. si aveam chiar si capsune, sau mini gradinite - cumsa zic.. era strada, apoi trotuar, apoi un gard viu si intre gardul viu si bloc, o portiune de pamant generoasa. Acolo erau copaci diferiti: brazi, tuia, meri 🧡... dar se faceau si mici brazde - in fata blocului aveam deobicei capsune, floricele (galbenele) iar in spate erau salata, rosii, ceapa usturoi, etc..bloculera cumva inconjurat de acel spatiu unde se puteau pune plante si pomi si acel spatiu de gard verde...

Acum cand am fost recent.... ah stai sa iti zic intai - blocurile aveau la interior un parc cu tei (lol) si pe latura dinspre blocul meu erau stalpisori cu sarme de intins rufe... Bun... noi ne jucam in copilarie sub rufele puse la uscat - pentru ca NU miroseau. Deloc. Erau si at persoane care isi mai turnau cu galeata parfum (Dar deobicei cei care faceau asta, purtau si niste etichete.. de gat, ca sa zic asa .. si nu erau prea placute).

Ei.. prin 2017 am fost pe acolo. Trecuse vremea teilor deci abia asteptam sa ma plimb ca in copilarie.. Am crezut ca ma ia cu lesin si greata.. totul mirosea a detergenti parfumati... si nici macar nu erau puse rufe la uscat... :O. Foarte trist. Si.. nu mai erau meri.. totul lasat asa in voia sortii :(. trist.

pupici :)

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso Dupa cerno multe s-au mai intamplat. acum stau si ma intreb cand a patit-o Ralu de la „dude”. A ajuns la spital... noi ceilalti nu am avut nimic.. dar stau si ma intreb daca a fost chiar de la dude (avand experienta cu capsunele alea..) - sau a pus ea mana pe ceva atunci, sau a fost vreo insecta si a mers pe fructe (ghinionul ei)... Adevarul este ca nu le spalam - le mancam direct din duzi (ca erau micuti si asezati langa niste pomi si vai bune mai erau...

piata a devenit si la Pitesti o gluma buna. De unde inca prin anii 2000 ma bateam in piept cu pumnii ca ce piata buna avem si bla bla.. dupa 2012-2014 cam asa... vai de noi. Stiu ca mai era sa imi iau bataie de la un precupet bronzatel care vinde rosii romanesti... (trei tuguiate amestecate cu de-alea rotunde luate de la ... engros - cine stie de unde). Ii zic lui Mami ca hai sa luam intai altceva (ca sata o vrajea vezi domne ca sunt romanesti bla bla .. ) si ne intoarcem apoi la rosii. Asta s-a uitat la mine atat de urat (cand Mami se uita la o rosie tuguiata oferita drept momeala.. Nu i-am mai zis nimic ca nu aveam cu cine.. dar acasa a avut minunata surpriza a doua rosii tuguiate si restul de-alea rotunde verzi inauntru si fara gust. alta data sa fie atenta.. :)))).

Era sa o patesc rau chiar cu produse de la producatori de la care luam de ani de zile. Poate oamenii chiar nu au pus chimicale (cine stie, mai ales ca trecusera copiii sa se ocupe de productie...), poate au fost semintele de vina (Desi eu cred ca ei aveau seminte de pe an pe an...). Sau poate au pus pamant din ala nu mai stiu cum ii zicea, de a fost o febra la un moment dat cu el, toata lumea isi lua ca era chipurile f bogat in minerale (de undeva de pe la rusi venea sau zona aia oricum.
Ideea e ca atunci am ajuns sa nu mai tolerez fasole, dovlecei,,, progresiv nimic din ce aduceau.. de unde pana atunci mancasem anual fara probleme.. poc.
Macar de ar fi corecti si ar spune, ca doar stiau ca luam pe incredere ca am probleme. Unii chiar spuneau.. doar ca ei.. nu mai sunt :(. Erau persoane dragute de la care luam si mereu ne spuneau - vedeti ca acei cartofi sunt de nu stiu unde, sau rosiile de acolo sunt nu stiu cum... (nu aveau ei ce castiga pentru ca erau mici - niste patrungjel, ceva morcovei... doar ca erau oameni.

Pupici cu drag :)

prietena-japoneza spunea... [Raspunde]

Mi se pare mie că Rukkusu este melancolică ? Sau a obosit jucându-se ?
Pupici cu drag ❤️

copilarim spunea... [Raspunde]

@prietena-japoneza cred ca ar fi vrut niste cirese mai pe masura ei... :))))
Pupici cu drag!!

Trimiteți un comentariu