duminică, 28 noiembrie 2010

Despre Nausicaä Vaii Vantului -part 1-

Buna!!
Ori nu ati apucat sa vedeti filmul, ori l-ati vazut si ati ramas muti de uimire!! Hehehe.. Ok, las gluma deoparte pentru a ma achita de o datorie. V-am scris acum 2 saptamani foarte putin despre acest film.. Sincer nu stiam cum sa incep (nici acum nu ma descurc foarte bine.. haha) si m-am gandit ca poate veti face ca si mine, il descarcati, va uitati, ramaneti hipnotizati de imagini, muzica, subiect... si nici nu va deranjeaza foarte tare daca ati vazut filmul cap coada cu jumatate din subtitrare (eu asa am patit, nu stiam ca .mkv-urile pot aduce cu ele asemenea surprize) pentru ca SIGUR il veti revedea. Si apoi veti citi si cate ceva despre acel film, despre cine l-a facut si veti dori sa aflati cat mai multe.. Si aici apar eu sa va ajut (tanana!!). Pentru cine nu ma cunoaste sa stiti ca eu glumesc foarte mult, asa imi place mie sa dau o nota de umor cam la tot ce scriu si fac...
Anyway, sa revenim. Unul dintre motivele pentru care imi este foarte greu sa ma apuc sa scriu despre acest subiect este ca .. sunt foarte multe de spus. Asa ca astazi am sa va scriu cate putin din toate, urmand ca pe parcurs, cum prind putin timp liber ca sa ma documentez cum trebuie, in liniste, sa aduc cat mai multe completari.
In meniu avem asa:
- cateva date biografice
- doua trailere si doua postere (Nausicaa vs Zandra)
- doua vorbe despre manga
- ce treaba are Disney in povestea Ghibli
- una bucata melodie
- si, daca mai avem timp (lol) o poza.

Biografie:
Acest film are o poveste destul de controversata. A aparut in 1984 (un an bun, atunci s-a nascut si sora mea;p) in afara proiectului Ghibli care s-a infiintat practic ca urmare a succesului avut de film. Cu toate acestea Nausicaa este inclusa pe lista filmelor produse de studioul Ghibli (si clar acolo ii este locul). Scris si regizat de Hayao Miyazaki, Kaze no Tani no Naushika - filmul, are la baza insa o manga (cu acelasi nume), o manga de nici mai mult nici mai putin 7 (da, sapte) volume scrise in decursul a mai mult de 12 ani. Vreau sa va spun ca am citit-o, este impresionanta (la mine s-a lasat cu o durere de cap datorita concentrarii si a incapatanarii sa o citesc pe toata odata) si diferita de film, din multe puncte de vedere. Filmul se bazeaza (mai mult sau mai putin) pe actiunea din primele doua volume din manga.

Nausicaa


vs Zandra



Va intrebati probabil la ce se refera cele doua trailere de mai sus. Ei bine, la scurt timp dupa aparitia pe piata japoneza de film animat, filmul a fost reeditat, taiat si dublat de o companie americana New World Pictures si difuzat pe HBO. Povestea Nausicai a fost complet schimbata (denaturata) in urma actiunii de ciopartire combinata cu un dublaj slab si inadecvat, transformata dintr-un film cu un profund mesaj ecologic intr-un film sf neinspirat, reintitulata Warriors of the Wind. Urmarea a fost ca pana la stabilirea de curand a unui contract clar cu Disney productiile studioului Ghibli nu au mai fost date spre a fi dublate. Trebuie sa recunosc ca am vrut sa vad si aceasta versiune, tocmai pentru a putea observa diferentele. Oricum, chiar si daca e dublat de Disney, filmul merita vazut in japoneza, cu subtitrare, pentru ca dublat isi pierde din farmec. Trust me, l-am vazut de foarte multe ori, cu subtitrare partiala si totala (in romana), cu subtitrare in engleza, dublat in engleza (mi se pare fortat)... daca vreti sa il vedeti dublat il gasiti aici. (fara descarcare;P) Mai jos sunt posterele (via wikipedia)
Kaze no Tani no Naushika
 Warriors of the Wind
Pe final am sa inchei cu o melodie, "Kaze no Tani no Naushika" interpretata de Narumi Yasuda in 1984. Muzica este compusa de Haruomi Hosono si versurile Takashi Matsumoto (puteti gasi versurile si traducerea lor aici)

Trivia: Daca va veti uita la film, si sper sa va uitati, veti vedea ca aceasta piesa nu se regaseste in coloana sonora. Se pare ca a fost folosita mai ales la promovarea filmului.
Si poza (nu imi mai amintesc de pe unde am salvat-o, dar este una dintre preferatele mele, asa ca enjoy it!!)
 Referinte: wikipedia, nausicaanet, youtube, googlevideo

0 comments :

Trimiteți un comentariu