duminică, 7 noiembrie 2010

Studioul Ghibli

Am gasit un articol scris in 27.07.2008 si nepublicat. Asta explica si entuziasmul meu (nu ca acum mi-as fi schimbat parerea despre subiectul respectiv) si faptul ca nu vazusem inca decat o parte din productii. Acum pot spune ca sunt la zi :D.
Am mai facut cateva modificari (minore), e posibil ca Zoom Player sa nu mai vina la pachet cu CCCP-ul, dar puteti da un search pe google sa il luati (mie imi place cel mai mult dintre playere pentru ca spre deosebire de celelalte mi-a aratat mereu subtitrarea impecabil:D).
Acestea fiind spuse, azi nu avem film, ci doar cateva imagini din filme minunate despre care va voi poveste in curand!

Neata!!!


Trebuie sa scriu astazi despre un lucru foarte deosebit. Nu credeam ca ceva, sau cineva poate detrona mitul Disney. Ei bine, m-am inselat. Evident cand am zis acest lucru nu ma refeream la seriale, pentru ca intre desenele animate si anime-uri este in general o mare diferenta incepand de la cultura, pana la modul de realizare. Ma refeream la filmele de animatie. Pana acum era Disney de o parte si de partea cealalta cateva filme precum Windaria, The Last Unicorn sau Gulliver's Travels.
Dar sa trec la subiect... M-am hotarat ca astazi sa scriu putin despre Studioul de animatie Ghibli, pe scurt Studio Ghibli. Acesta a fost infiintat in 1985 de catre Hayao Miyazaki si Isao Takahata. In afara de cei doi amintiti mai sus, o persoana cheie mai este si Toshio Suzuki. Cei care au pus bazele acestui proiect nu sunt insa straini productiei japoneze de animatie si o sa vedeti pe parcursul articolului cum se leaga unele lucruri:).
Mai intai trebuie sa va impartasesc ceva legat de numele Ghibli. In primul rand cuvantul in sine provine din libaneza, si inseamna vant fierbine care sufla prin Desertul Sahara. Acest cuvant era insa si o porecla folosita de italieni pentru un aparat de zbor folosit in Al doilea razboi mondial. Avand in vedere ca motivul vantului este prezent in toate filmele pe care eu le-am vazut pana acum, se pare ca cei de la Ghibli au schimbat nu numai la propriu ci si la figurat ceva in animatia japoneza. Lasand gluma la o parte, tot ce am urmarit pana acum de la ei este pur si simplu FANTASTIC.
Mai jos este un montaj realizat cu imagini care ilustreaza munca acestori oameni incepand cu 1984 pana in 2005:


Asa cum spuneam Ghibli s-a infiintat in 1985, dar exista o productie care desi a fost realizata intre 1983 si 1984 este considerata de foarte multi ca apartinand studioului, ba mai mult poarta sigla acestuia cel putin in varianta relansata in 2005. Este vorba de Nausicaa of the Valley of the Wind care practic a fost punctul de plecare a acestui proiect indraznet si reusit.
Totusi astazi nu voi povesti prea multe despre productiile Ghibli, mai precis am sa ma rezum sa enumar cateva, si cu timpul vom povesti despre toate. Vreau insa sa mai scriu despre o descoperire senzationala... Cand am vazut primul Nausicaa pentru prima data m-a trimis cu gandul la: Heidi.... Si nu mare mi-a fost minunea sa descoper ca .. Heidi, Girl of the Alps, chiar figureaza in lista productiilor pre-ghibli, alaturi de Sally the Witch si The Last Unicorn .
Ghibli au semnat cu Disney (si iata ca revin de unde am inceput) pentru o colaborare si astfel filmele japoneze au aparut mai ales in state dublate, dar nereeditate (avand in vedere intamplarea nefericita cu Warriors of the Wind, despre care am sa va povestesc la timpul potrivit, cei de la Ghibli au stabilit o clauza in acest sens). Am sa ma opresc insa aici, mai multe informatii putand fi gasite pe wikipedia aici sau pe un fansite foarte reusit aici . Sugestia mea ar fi ca aceste site-uri sa fie vizitate macar dupa vizionarea primul film, nu de alta dar sunt pana la urma spoilers si ar fi pacat;). Totusi am sa va las o lista cu numele a 5 filme pe care eu deja le-am vazut si despre care urmeaza sa va povestesc/ povestim daca Ralu doreste :P):
1. Nausicaä of the Valley of the Wind (inainte de Studio Ghibli): aparitie 4 martie 1984 -realizator : Hayao Miyazaki 2. Laputa: Castle in the Sky 2 august 1986 -realizator : Hayao Miyazaki 3. Grave of the Fireflies -realizator: Isao Takahata si 4. My Neighbor Totoro -realizator : Hayao Miyazaki - amandoua lansate pe 16 aprilie 1988 5. Kiki's Delivery Service - 29 iulie 1989, realizator : Hayao Miyazaki
Pe curand!!! :) Ah... si pregati-va pentru ca data viitoare o sa aveti nevoie de aceste programe: - utorrent - gomplayer si zoomplayer - de la CCCP pentru formatul .mkv (al doilea suporta mai multe tipuri decat primul). Acest format are o calitate foarte buna, din pacate nu este citit insa de dvd playere (inca). De asemenea gomplayerul este mult mai bun decat bsplayerul.

4 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

da clar seamana cu Heidi. Doamne ce am mai iubit eu versiunea animata japoneza a acestei povesti!
Foarte interesant. Nu am stiut despre acest studio, pe vremea aceea nu earm atenta la asemenea amanunte de la inceputul filmelor - producatorii ii mai stiam, insa nu si studiourile. Stiam despre Walt Disney Company si despre Hanna-Barbera (Flinston).
Dar pe aceasta Heidi am iubit-o!
Minunat articolul! te pup

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN si eu la fel. Desi Studio-ul Ghibli exista din 1984 (de fapt a aparut dupa Nausicaa). Artistii au colaborat inainte cu alte studio-uri de animatie din Japonia :). Ai fi uimita cate productii japoneze au rulat la noi si habar nu aveam. Sandy Bell, Saber Rider, Macron One, Lidia in jurul lumii si cate si mai cate.. :P.
Heidi a lor a fost si ramane o minunatie de desen <3.
Ma bucur mult ca iti place!! Multe animatii (la care au lucrat si cei din stidioul Ghibli) le-am descoperit dupa 2008.... ( Future Boy Conan, Anne Of Green Gable ). Intre timp unul dintre cofondatori ne-a parasit :(... si mai nou s-a fondat un nou studio Ponoc (daca nu ma inseala memoria) prin 2015 - cu o parte din desenatori.

CARMEN spunea... [Raspunde]

chiar am intrebat-o pe fiica cea mare ce desene animate privea ea, ca imi amintesc avea doi ani jumatate, nu stia melodia de introducere decât prin onomatopee ☺ ceva in sensul a sisiri-siri ☺☺☺ Toata ziua canta melodia. Mi-a zis ca desenul animat era Sandy bell ☺☺☺
Apoi, urmatorii ani The Fruitties ce imi placea cum se bucurau ele. Am si acum desene cu fructele si fetita :-)
Te pup Rux, draga. Noapte buna!

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN Ce ciudat... am scris raspunsul si nu mi-a aparut :)))).
Ziceam ca Sandy are o categorie a ei speciala pe blog, la animatie. Am scris despre toate episoadele (adica au rezumat si pot fi vizionate pe blog - la acest moment vad ca video-urile pe care le-am gasit sunt functionale.. hihi). Am facut papusica crosetata Sandy si chiar si masinuta ;)). Plus desen... :D
Aici - Haro! Sandiberu ( Sandy Jonquille / Sandy Belle)

Pe Frutties nu i-am vazut. Cand eram mai mici pe CN am vazut The Flinstones (si parca erau si Jetstones, dar eu nu prea ma uitam) si SeaQuest (dar se uita Ralu mai mult). Cand eram deja mari am vazut ceva din Dexter, Cow and Chiken si Totally Spies. :D
Dar mi se par simpatice, mi-au amintit putin de alte animatii pe care le-am vazut noi pe tvr1 si2, sau pe italieni (rt4, italia 1 si canale 5) ;)). Ne-am mai uitat putin si pe tcm[= televiziunea monte carlo]la cavalerii zodiacului). Dar am avut programul f putin in grila.

:D Sa stii ca noi eram maricele cand a fost Sandy prima data prin 90.... si o cantam tot cu nannana-uri si lalala-uri in mare parte :))))). De fapt la ea mai retinusem din cuvinte, dar a fost alt serial - Marianne 1ere , la care nu retinusem decat ca era la un moment dat ceva cu La Rochelle... si in rest mmmm si lalala :)).
Pupic!! <3

Trimiteți un comentariu