duminică, 23 iulie 2023

#00 Un fel de prolog, cu nuca de cocos. (Jurnal de colectionar).

  

Buna!

Pompilia mi-a dat o idee intr-un comentariu, zilele trecute. M-am tot gandit cum sa stricturez un astfel de articol, fara sa va plictisesc, fara sa scriu pur si simplu la liniuta... Apoi am lasat ideile in pace si azi, pe cand ma gandeam despre ce sa scriu (pentru ca aveam alt plan, dar ieri nu am reusit sa il duc la bun sfarsit - de fapt, nici nu l-am inceput, haha), dupa ce m-am jucat cu niste poze mai vechi (alb negru) ca sa ii fac o surpriza lui Mami, s-a conturat o noua rubrica pe blog - un fel de jurnal mai pe placul meu (decat stiti voi care) - despre colectii.

Nu va avea nici semnisoare, nici rubricute, pur si simplu povestioare mai mici, medii sau mari. M-am gandit astfel sa va povestesc si cum de am ajuns eu sa colectionez papusi, dar si ce am mai colectionat de-a lungul timpului. 

Pentru astazi am pregatit, pe langa pozele cu Rukkusu si prietenul ei Keroppi (si al sau Coconut scooter), trei poze cu ... mine, pe vremea cand colectionam, indeosebi, amintiri, momente si clipe alaturi de cei dragi, dar si din lumea minunata care ma inconjura.



Se spune despre copii ca nu au amintiri mai vechi de 2 ani. Prostii. Eu am amintiri mai vechi decat cele din momentul imortalizat mai sus! Imi amitesc si cand am facut poza respectiva (ok, mi-a fost facuta poza respectiva ... hahha). Acela este al doilea patut al meu - primul a fost impletit, un cos foarte frumos. Acesta, cand am „migrat” in el, nu avea abtibilduri cu Woody lipite - Intr-o zi a venit Mami cu ele, le decupa si le lipea cu apa. Doar privind acum fotografiile realizez cat de mica eram atunci de fapt. In spatele meu este papusa mea Liliana, de la Aradeanca, in vremurile ei bune, (vremurile bune ale papusilor, jucariilor si cartilor mele, in gerenal, au apus cand surioara mai mica din dotare, a intrat in ele. 😅😂🤦‍♀️. In afara de papusa mea, sunt flancata de Vladut (in bleu) si... niciodata nu am fost foarte sigura cum il cheama pe celalalt (nu stiu de ce ma gandesc la George sau ceva de gen, acum..).


In lumea bebeluseasca se creste destul de rapid. In plus, observand ca nu am tendinte distrugatoare, Mami a indraznit sa imi aduca la o urmatoare sedinta foto, pe langa papusa mea (a se vedea ca era intacta) si cei doi baieti, pe Chuky a ei (habar nu am daca asa se scrie, dar banuiesc ca da... daca nu ”Ciachi„... se pronunta... hahahah) - papusica micuta din dreapta jos.. dar si pe draguta de Lioara (papusa aceea superba din dreapta, cu margelute la gat, si parul prins sus). Oricum, nu riscau sa pateasca absolut nimic - eram atat de incantata de cuburile mele cu Bambi... incat cred ca imi putea pune si ceva bibelouri de portelan, daca ar fi avut :))))).

Pe Chuky cred ca am vazut-o pe undeva (lol) dar pe Lioara.. ei cu ea e alta problema. Papusa chiar nu a fost maltratata de Rha (a fost singura care a scapat, pana si la unul dintre baieti i-a decupat o bucatica din marginea caciulitei... (si am senzatia ca e vorba de Vladut, dar nu sunt 100 la suta sigura).Totusi, i a- ceva ceva legatura si ne-am trezit cu capul ei langa corp, intr-o zi. Asta nu ar fi fost o problema... Doar ca nu stiu ce s-a intamplat dupa mutare, cand au fost oamenii la varuit in casa.... cert este ca cineva i-a cam facut vant (asta daca nu se intampla o minune si o gasesc totusi alaturi de inca vreo 2 sau 3 papusele in punguta in care fusesera puse frumos, sa fie pazite de  praf). Nu pot sa ii sufarcand unele persoane arunca sau daruiesc lucrurile altora - mi se pare super aiurea. Ideea e ca mi-au mai ramas doar margelele, pe care nu stiu cum de le-am pus eu atunci deoparte, sa nu se piarda, ca sa i le pot pune la loc, dupa ce reparam gatul -practic se rupsese un elastic.


Tare mi-as dori sa nu se fi pierdut (sa nu o fi aruncat / luat cineva). Pentru Mami (care a primit-o cand era mare.. liceu cred, sau facultate chiar, poate) de la Tanti, matusa lui Buni (a mers special sa i-o ia, cred ca de la Curtea de Arges) are o insemnatate speciala. De fapt, cred ca asta e - e vorba despre insemnatatea pe care o primeste un lucru. Pentru mine, asta il face pretios. Si probabil acest amananunt este de retinut, pentru ca ma defineste ca si.. colectionar.

Colectionez amintiri.. in principiu - cand o amintire este dublata si de ceva fizic, palpabil, ea devine, la randul ei, cumva, palpabila. De exemplu, primul meu Craciun - alaturi de Vladut. (va spuneam ca imi e tare drag, mai stiti? Cam asa a aratat Craciunul la 9 luni si 3 zile, de cand am venit pe lume :)))). Si acum aveti si un fel de referinta, cronologica (primele doua poze nu stiu cu exactitate cate luni aveam, dar aici e simplu.

Ei si cam atat - mi-ar placea sa gasesc o Lioara ca a lui Mami, sa i-o cumpar, dar cred ca este dificil. Pe vremuri papusile de gen erau scumpe si nu se faceau multe la fel. Sansele mele sunt cam nule. I-am luat insa o papusa asemanatoare, pe care ati vazut-o deja - dar o mai adaug aici inca o data, ca sa nu mai las inca un link:

Cu cativa ani in urma (mai mult asa) i-am lucrat una cu croseta....iar acum 10 ani, ii facusem o peruca noua (pentru ca prima data nu avusesem fire de acril, si improvizasem ceva din ata 😅: Peruca noua a Lioarei.

Si acum, voi incheia prima fila, cu pozele lui Rukkusu, care ma priveste nerabdatoare! Keroppi (cred ca are legatura cu Kero - sunet facut de broscute,lol) este un personaj din familia lui Hello Kitty, Sanrio... in fine (deja s-a incalzit laptopul si nu mai stau sa caut, cu alta ocazie) si probabil ca stiti ca japonezii sunt recunoscuti pentru lucrurile dragalase pe care le fac cu diverse mascote :)). 




Ei bine, figurina si scuterul din dotare, fac parte dintr-un set (care mai contine inca o figurina si un auto micut). Sunt produse cu licenta  via Germania - dar m-am bucurat cand le-am gasit la noi online si mi-am luat si eu. Mi se par adorabile. In plus, au o dimensiune perfecta pentru inaltimea lui Rukkusu :D. Hehe.

Ja ne!!





12 comments :

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Ce amintiri frumoase! Eu am găsit o păpușă la second hand care să semene cu a mea din copilărie! Doar că asta are corpul din pânză (doar picioarele, mainile și capul sunt din plastic!) O duminică frumoasă! Pupici

Mor Düşler Kitaplığı spunea... [Raspunde]

my translation is not working well so i don't understand. Are you the baby in the photos? :))

Diana spunea... [Raspunde]

Eu nu am amintiri din frageda pruncie - stiu doar ce mi s-a povestit. Pot sa ma uit la poze cu mine bebe mult si bine! daca nu-mi spune cineva ce si cum... 😊 Pornind de la vreo imagine imi mai amintesc si din propria antichitate, dar e amintirea unei fapte povestite de cineva, nicidecum a intamplarii in sine.
Am avut papusi "Aradeanca" (mai avem doua, dar au capul "unde le stau picioarele") 😊 Desi mi-ai trimis instructiuni detaliate... nu am reusit sa le fixez capetele...
Prea multe papusi nu am avut - sora mea primea (motiv pentru care am avut cu ce sa ma prezint la prima editie "Salvam papusi"), pentru ca-i placeau (mie nu mi-au placut in mod deosebit) Ha! 😃 Pentru ca in pruncie nu mi-a placut sa ma joc cu papusile... ma joc acum! Deh! Sa recuperez etapele "pierdute". 😊 Pe atunci imi placea sa ma joc cu insectele! 😂 Ceea ce acum n-as mai face!
Imi place colectia ta de papusi! Asa mititica esti o papusa intre papusi! (asa cum erau bebeii aceia care ziceau mama sau plangeau si aveau un aspect foarte... realist) 😊
Imi plac tare mult jucariile acestea verzulii - genul de jucarii pe care le preferam (sigur ca, la un moment dat, voiam sa vad "cum sunt facute"/ "ce au inauntru". 😊
Seara frumoasa iti doresc! Pupici cu drag! 😘 💗

Suzana spunea... [Raspunde]

Ce scumpe amintiri si poze. Cred ca o papusa ce trebuie sa o repar seamana cu o papusica din prezentarea ta.
Iarasi mi-ai dat un impuls!
Pupici si noapte buna, draga Rux! ❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă da, ce taaare!!! Sa stii ca si eu am salvat de pe ebay o papusa care imi amintea de papusa mea micuta (Nu stiu exact daca geta sau ligia se numeau dar era cea micuta, cu picioare car erau fixe) - este o Petra... Va trebui sa intru putin in papusile salvate, dar probabil pe la toamna, ca acum e asa cald....
POate ne-o arati si noua:D
Pupici!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mor Düşler Kitaplığı Yes, I am that baby :D - I hope this article to be the first in a serie that concerns my collections :).
My first collection ever, was a collection of my memories. That is why I decided to put some pictures with me as a baby :D
HUgs!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana Am si amintiri dobandite (de la ceilalti) - dar ale mele le „vad” dinauntru. Pe celelalte le privesc cumva din exterior. Stii? :) Pot face diferenta destul de usor atunci - si uneori chiar ma amuz cand imi dau seama cat de diferit percepem anumite lucruri. De exemplu, cand imi pregatea Buni oul. imi amintesc si acum cat de mult imi displacea labusul fiert moale - motiv pentru care nici nu l-am mai suportat (nici acum nu suport albusul fiert, indiferent - desi la prepelita vad ca am reusit sa il mai mananc). Si plescaiam. Imi aintesc perfect si suportul pentru ou, cana mea maro portocalie... lingurita si pe Buni, scaunul de la carutul sport (era rosu) fixat pe scaunul de bucatarie :))))). Si ca plescaiam .. ca nu imi placea. Si ca Buni se incapatana sa imi prepare asa - ea intelesese ca plescaiam ca imi placea :)))))).

In fine... revenind. POate reusesti sa le repari totusi - sa stii ca nici eu nu ma prea jucam cu papusile. Le admiram (cam asa fac si acum.. haha - desi am si cateva pe care le mai imbrac, le transform-- ma joc cu ele, ca sa zic asa). Eu eram cu masinutele. :D Imi placeau mult.. hahaha. Si aveam si o ferma micuta cu animale... carti, in fine. Jucarele de cauciuc.. Ma jucam foarte frumos si imi faceam mereu ordine in lucruri ... in schimb praslea... prapad :))))).

Apropo de bebei. Cred ca am aratat pe blog pe Mibebe .. sau poate nu. Nu mai stiu. Dar trebuie sa am si poze cu Mibebe cand eram mica - imi amintesc ca mai era o sesiune foto in care aparea si Mibebe.. si parca si Pluto (Aveam unul care se umfla - din material ca baloanele.. ah si un Michey din ceva mai cauciucat). Chiar ma intreb daca erau diapozitive.. Hmm. Va trebui sa ajung si in zona aceea :)).

Dupa cum ziceam mi-au placut dintotdeauna masinutele (inainte de a avea colectie de papusi, eu am o colectie de masinute.... hahahahah).

pupici :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana ooo este o Liliana de la Aradeanca? (cele inalte?) Abia astept sa o vad. :D Ma bucur mult :*!
Pupici cu drag 💗


ps:🤦‍♀️ stiam eu ca iar o sa uit ceva 🎂🎂🎂🎂🎉🎉🎉 La multi ani!!! (cu intarziere )

CARMEN spunea... [Raspunde]

Vaaai ce poze superbe 🥰😍 si eu am papusi de acelea Aradeanca, le are Mama mea. Eu am un sac plin cu papusi ale fiicelor mele. Nu am aruncat, le pastrez sa le e daruiesc atunci cand vor deveni ele mamici. Daca o fi sa fie candva, eu m as bucura ❤️❤️
Ce frumoase sunt papusile tale!
Pupici si o saptamana placuta! 😘🤗

fiordaliso spunea... [Raspunde]

In prima fotografie parcă ești surioara cu păpușile cu scufiță! Tare mult îmi place imaginea! Și mă bucur că ai inceput rubrica, ba chiar ai extins-o și la celelalte colecții. Ceva asemănător mă tot gândesc de mult să încep și eu, dar am tot amânat, să prezint tentativele de a colecționa diverse lucruri. Zic tentative pentru că nu am cu adevărat o colecție de nici un fel, sunt diverse și puține. Și mă bucur că îți aduce bucurie scrisul, e bine că te destinzi scriind despre ce îți face plăcere.

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN iti multumesc :*!!!
A ce tare! POate candva le vei face poze. Imi place mult sa descopar papusi de gen :D. Foarte bine ai facut. Si Mami le pastrase - erau puse frumos. Dar cand noi ne-am mutat si s-a facut curat, unii au profitat... se pare. Desi.. eu tot sper :).
Tin pumnii sa fie - e atat de frumos!! Mie mi-e dor de mititei... care au crescut asa de mari. Of. Asa m-as bucura sa poata veni totusi anul acesta pe aici.
Pupici cu drag :*!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@fiordaliso da... pe mine ma fascineaza sa descopar cat d emica eram de fapt. Pe vremea aceea nu realizam cat de mica eram.. de fapt, mai mereu.. am fost eu, atemporala. In timp cei din jur au tot pus stampile ale anilor.
Sa stii ca asta puteam spune si eu acum cativa ani :))). Intre timp s-au adunat :)
Pai.. abia astept sa scrii si tu - mie imi place sa povestesc despre lucruri dragute :). In fine pentru mine sunt dragute :D
Pupici :*

Trimiteți un comentariu