miercuri, 12 iulie 2023

Cu gandul la rosii ... pe pizza.


Vai ce somn imi este!!! Si toti ai casei dorm (e nefiresc de liniste - probabil pentru ca este si cald). Daca nu adorm pe parcurs, am sa va povestesc astazi despre pizza pe care o fac eu. O reteta super rapida si delicioasa, usor de facut! Nici nu ingrasa - garantat, am mancat zilnic pentru o perioada indelungata.

Hmmm mi se tot albeste ecranul. Clar e nevoie de un backup. Unde ramasesem? Ah, da la pizza - cea alaturi de care es-a fotografiat Rukkusu a fost (ca am mancat-o) de azi. Am reusit un blat subtire (imi place cand imi iese asa, para ar fi un biscuit ce se topeste cand il mananci. Pentru ca (inca) nu s-au facut rosiile, am facut un topping pentru ea. Va scriu cum, la final (daca nu uit🤞😂😅🤦‍♀️).

In general imi place sa fac pizza cu un blat mediu spre subtire, dar uneori se intampla sa o fac mai pufoasa. De-a lungul timpului, reteta a suferit o multime de modificari, dar avand in vedere ca a devenit din ce in ce mai buna, e perfect. Initial faceam blat de paine (Buni adica), destul de generos, maiaua pregatita cu apa. Cu lapte insa, iese muuuuuult mai bine. Mai jos aveam poze din iulie, august si septembrie 2021 (mama ce rosii- abia astept sa apara).

25 iulie 2021


Din cate vad, pe 25 iulie (cele doua de sus) si 28 aveam deja rosii. Deja parca m-am inviorat -  suna promitator. Dar sa va povestesc cum este cu pizzele acestea.
Pentru aluat am folosit:
3 polonice cu lapte (de preferinta cu caimac - iese mult mai bine si mai bun), pe care le impart 2/3 la maia si 1/3 in bolul de framantat.
12,5 grame drojdie de bere proaspata (eu folosesc pakmaya sau bravo, de Pascani)
faina (deobicei combin alba cu intermediara, desi in ultima vreme am facut doar din alba - acum mi-a venit comanda si probabil ca voi reintroduce combinatia) de la moara - adica din cea neprelucrata (albita, sau cu diversi agenti prin ea) - pornesc cu 6 linguri: 2 la maia si 4 in bolul de framantat, dupa care in functie de cat cere aluatul mai adaug) depinde de faina si de lapte, dar in general in medie 3-4 linguri. Faina adaugata este alba.
Sare roz de himalaya neiodata (un varfulet, desi in ultima vreme nu am mai pus deloc, pentru ca ii dau si lui Kouki blat sa rontaie...si a iesit super bun).

28 iulie 2021

Cum procedez:
1. Maiaua: pun intr-un bolisor drojdia maruntita. Peste e adaug doua linguri de faina alba. Peste 2 polonice de lapte incalzit si amestec usor. Apoi las deoparte doar cat pregatesc bolul de framantat.
2. Intr-un bol de mixer (din acela cu pereti inalti) pun 3 linguri de faina intermediara si 1 de alba. Pun praful de sare si torn 1 polonic de lapte caldut peste ea, apoi amestec usor. Dupa care pun maiaua si cu lingura de lemn amestec - aluatul (din cauza formei vasului in care am pus compozitia) se formeaza rapid. Pun faina 1-2 linguri pana pot sa il scot usor pe blatul de lucru. Apoi mai adaug cat e necesar ca aluatul sa fie elastic si nelipicios si sa poata  fi intins usor cu vergeaua. Presar faina daca e nevoie.

Totul imi ia, daca nu sunt intrerupta din secunda in secunda :))), pana in 5 minute. Dau drumul la cuptor cam in momentul in care incep sa fac aluatul - cam atat ii ia si lui sa se incalzeasca. Il pun la programul de pizza (intre treptele 5 si 6, la mine).

15 august 2021

Crema o fac simplu: branza (de la o feliuta la cat de multa vreau sa fie, haha) de vaci facuta in casa, smantana adunata de pe laptele pus la prins, ou.  Daca am rosii, atunci pun tot oul, daca am suc de rosii, sau topping, atunci las putin din ou (il bat cu furculita), sa zicem cam 1/4 din cantitate, in bolisor si restulde ou il pun in bolul cu branza si smantana (aici pun in functie de cum e smantana, mai licida, mai groasa, difera in functie de lapte - ideea este sa obtin amestecul de branza si smantana cremos.
Amestec bine cu furculita oul cu smantana si branza si pun deoparte.
Daca am rosii, atunci le decojesc, tai si dupa ce pun foaia de aluat in tava si am grija sa ridic marginile pe lateralele tavii putin, adaug crema de branza cu smantana si pun feliile de rosii peste. Le pot lasa asa, sau pot pune feliute mici de usturoi (am pus si putin patrunjel uscat la un moment dat.. aici se poate juca fiecare cu diverse plante aromate care ii plac, sau condimente - mie imi place cat mai simplu: usturoi e suficient)

4 septembrie 2021

Daca nu am rosii, dar am suc (sper anul acesta sa fac suficient), atunci pun in bolisorul in care am pastrat ou, suc de rosii atat cat sa am sa pot acoperi apoi toata suprafata pizzei :D. 
Daca nu am suc... dar am norocul sa mai fie totusi ceva rosii cherry la congelator, atunci fac un topping. Deobicei il pregatesc inainte sa ma apuc de pizza si fac pentru mai mult de o portie (1-2, depinde de materia prima). Azi am facut cantitate cat pentru doua pizze si am folosit:
7 rosiute cherry micute, 
3 catei de usturoi (romanesc, de anul acesta - aici variaza in functie de cat este de puternic usturoiul- acesta a inceput sa se maturizeze si... ustura bine de tot, asa ca nu pun foarte mult).
1 prafulet de sare de himalaya roz neiodata
Apa cat sa le acopere si mi-au ramas dupa 20 de minute fix 12 linguri (nu a scazut mult dect poate sa fi pus 13 sau 14 maxim).

Am scos rosiile de la congelator, le-am pus in putina apa de izvor doar cateva secunde pentru a le putea decoji usor. le-am taiat bucatele si apoi am pus usturoiul (intreg), apa si sarea. Am pus pe foc si cand a inceput sa fiarba am potrivit focul spre minim si amlasat 15-20 de minute.

Pentru o pizza, 6 linguri de topping amestecate cu ou sunt suficiente. Nu pun sare decat foarte putina si doar la topping (in suculde rosii iar nu este exagerat de multa).


Intre timp s-au trezit si Buni si Kouki si astfel mi-au zburat orice somn -  partea buna e ca am reusit sa termin articolul :))). In cat timp, asta e a doua parte.. sa zicem ca adurat mai mult decat ar fi durat sa fac pizza (cand am toate la indemana imi ia vreo 5, maxim 10 minute pregatirea si la cuptor sta fix 15 minute... :)))

Ja ne!!

8 comments :

CARMEN spunea... [Raspunde]

Da, faina reteta ta de pizza. Si pozele, apetisante bucati! 🥰😍
Si eu adorm foarte greu, de cand m am intors din concediu. Parca mi e si ciuda! In concediu nu am dormit niciodata mai mult de ora 7 si am adormit imediat ce am pus capul pe perna. Acum... ma foiesc, ma invartesc si... ma apuca ora 3 inca treaza! Habar nu am de ce?! E la fel de cald acasa, cum era si la mare, liniste in cartier e deplina, patul meu e super confortabil....habar nu am!
Bineinteles ca nu ma pot zrezi la 6:30, nici la 7! Cu greu, ma dau jos din pat la 7:30 si abia pe la 8:30 ajung in birou! Tarziu... ca trebuie sa cumva, adun 40 de ore pe saptamana! Si imi merge cat de cat bine in cursul diminetii dupa orele 14 insa, lupt cu somnolenta si lipsa puterii de concentratie! Azi e miercuri, s a adunat atata lupsa de somn ca imi vine chiar acum sa pun capul pe masa si sa adorm! 😁😂
Te pup. O zi buna 🤗😘

Suzana spunea... [Raspunde]

Ma depaseste subiectul, evident. Multumesc totusi pentru idei, draga Rux! Cine stie, poate ma simt inspirata in vreun moment!
Pupici! ❤️😘

Diana spunea... [Raspunde]

Imi place si mie reteta aceasta - n-o s-o realizez (din motive tehnice) ;) dar... cine stie?! 😊
Rukkusu - in prima poza - pare usor melancolica. Nu are voie sa pape pizza?! 😊
Pupici! 💗

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN e si foarte rapida - cum trebuie sa imi fac zilnic cate ceva de mancare amanuntul acesta chiar conteaza. De la aproape 2 ore la 20 de minute e ceva (si rezultatul e chiar mai fain ca la primele incercari).
Ma intreb.. probabil sunt „retelele”? Totusi in asezarile urbane e o mare nebunie. Imi amintesc ce diferenta era intre apartamentul unde am copilarit si cel de aici... locul mai retras acolo, aici central.
Mai poate fi si faptul ca si-a iesit un pic corpul din ritm (intre noi fie vorba, iti place sa faci, dar poate ca dlomnului corp i-ar mai fi placut o tura de relaxare si plimbari :))).
Mai poate fi si influenta valului de caldura...cine stie.

Pupici cu drag :*

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana este o varianta atat de simpla.. incat poate o incerci si cine stie, poate iti si place. :). As vrea sa scriu si despre cum fac branza - poate va ajuta / inspira :D.
Pupici cu drag!!

copilarim spunea... [Raspunde]

@Diana ei... poate vei incerca, cine stie. Intr-un moment in care vei simti nevoia de adrenalina. Glumesc. Chiar e simpla.. As vrea s apot filma sa va arat... dar chiar este. In alta ordine de idei.. sa stii ca, pe langa faptul ca e simpla si in general iese super bun, conteaza foarte mult ingredientele - acest lucru fiind spus, sa nu cumva sa crezi ca mie imi iese mereu perfect... :)).
Dar e buna si rapida.

Rukkusu? Oh ba da.. cum sa nu. Chiar ma gandeam azi cum ar fi sa ii fac una pentru ea si din ce :))))
Pup cu drag!!

MNiko spunea... [Raspunde]

Interesanta rețeta ta. Nu prea îmi plac roșiile la cuptor, dar sos de roșii amestecat cu ulei de măsline și busuioc pun mereu pe pizza, apoi brânză rasă și deasupra orice toping dorim.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko sa stii ca in combinatia aceasta, chiar sunt interesante - astea cel putin au iesit foarte bine la cuptor, dar poate si pentru ca au fost soiul acela maaaaare, romanes, usor dulce. Si cu usturoiul, puse pe branza amestecata cu smantana si ou... chiar bune au fost. Oricum varianta aceasta e destul de rar facuta, nu in fiecare an, dar anul acela au fost rosii si pentru cateva pizze de rasfat :)). Deobicei se transforma in suc. :)))

Apropo de ulei de masline si busuioc, candva de mult faceam asa: paine prajita, unsa cu ulei de masline, felii de rosii si busuioc uscat. Dar nu stiu ce fel de busuioc era acela (uscat, cumparat si imi pare rau ca atunci nu am fost pe faza) pentru ca in ultima vreme am dat de niste chestii langa care nu pot sta efectiv (prea parfumate), dar sa mai si mananc / gatesc.

Initial si la noi se punea pe blat sucul de rosii, Buni asa facea, apoi punea branza, apoi punea ou si ce mai era de topping (carnita taiata marunt, care ramasese de la ciorba, sau chiar boabe de porumb fierte.. hehe)

Imi place insa mai mult asa. Si cu cat e aluatul mai subtire, cu atat mai bine, mai ales cand e cald afara:)).

Pup

Trimiteți un comentariu