vineri, 7 iulie 2023

Supa crema de dovleac, cu smantana.


Buna!

Combina are program de 15-16 (o apuca asa cand e foarte cald, dar o inteleg pentru ca ieri noapte a cazut curentul si au tota prins / stins de m-au tinut pe mine treaza pana pe la 3 si ceva). In „Lunca” e ceva comcert rock... ca se aude pana la noi (galagia) e alta treaba... :)). Bine ca nu mai e vis - a - vis, in Piata Milea.. si cand te gandesti ca inainte (prin anii 2000) chiar ma bucuram de concerte... dar acum nu as mai vrea pentru ca nici nu mai e ce a fost si e o galagie nejustificata.

(pauza sa scot grisinele din cuptor)


Acum 2 ani (aproape, fara 3 zile), pe 10 iulie, faceam o super supa crema de dovleac (copt), cu smantana de casa si patrunjel uscat... :))).  M-am bucurat ca am gasit pozele si m-au salvat, pentru ca in afara de poza zilei facuta pe fuga - si pe care o vedeti mai bine la sfarsitul articolului, nu am mai documentat nimic, desi azi am pus niste fasole verde la congelator, am facut paini impletite, o pizza pentru mine, placinta pentru ai mei, mancare lui Kouki si tot asa... acum m-am asezat si eu putin (ca ziua nu s-a terminat si mai am cate ceva de facut...


Combina in sfarsit a inceput sa coboare (ma rog nu ea, ci afisasjul)... abia astept sa ajunga la 3. Dar sa va povestesc despre supa crema. Am pus la cuptor dovleac de la congelator, o ceapa, niste fasole verde putin ulei si sare - le-am pus in hartia de copt si pe ea am asezat-o in tava. Am lasat cam 20 de minute... si apoi am dat prin blender.
Ceva simplu si usor - merge si cu legume fierte, pot fi puse diverse ... ca sa fiu sincera nu mai stiu sigur daca la asta in afara de dovleac si putina ceapa am mai pus ceva, pentru ca am facut in anul acela mai multe variante, ce imi amintesc sigur este ca e fost foarte apreciata si ca le-a placut mai mult decat varianta cu legume fierte.


Rukkusu ar fi vrut inghetata... eh, poate voi face zilele acestea, ca i-am promis lui Buni - probabil din prune, cu putin iaurt.. ceva tot asa, simplu. Chiar am unele decojite la congelator.. uite ce idee buna!

In rest, sper ca sunteti bine - si mai norocosi ca mine la capitolul timp liber. De luni nu am mai reusit sa fac nimic pe partea creativa. Deja ma resimt....

Sa avem un sfarsit de saptamana cu bine. 
Ja ne!!!

8 comments :

Mihaela Toilă spunea... [Raspunde]

Ce idee bună mi-ai dat pentru gătit! Eu făceam cu legume fierte, dar voi încerca cu legume coapte. Mulțumesc.
Weekend plăcut. Pupici

MNiko spunea... [Raspunde]

Tocmai azi mi s-a cerut să fac ciorbă de dovleac de plăcintă pentru săptămâna viitoare.Nu e o supă cremă varianta năastră, are dovleacul bucăți și conține lapte prins.
Eu nu pun dovleacul plăicntar la congelator, îl păstrez întreg în beci. Nu știu dacă la bloc ar ține în cămară.
Vai ce postă îmi face Rusukku cu înghețata ei. Dar am învățat să-mi fac o variantă de înghețată din fructe congelate, fără zahăr. Încă n-am încercat-o doar mi-am pus niște caise la congelator pentru a testa.

copilarim spunea... [Raspunde]

@Mihaela Toilă si eu faceam tot cu legumele fierte. Sa stii ca e mult mai savuroasa cu ele coapte. Ce nu am scris si mi-am amintit acum, e ca atunci cand pasam supa, am pus putin lapte odata ca nu era suficient de lichida... ca idee. :D

Pupici cu mult drag!! weekend minunat si tie :D

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko Am auzit de ciorbita aceasta, dar nu am facut pana acum. Poate scrii reteta sunt foarte curioasa cum o prepari :*.
Am tinut si dovleci in camara / pe balcon. Teoretic tin, nu chiar pana acum, desi am avut si cazuri speciale. Unele s-au terminat uratel :))))) - nu intru in detalii, dar cred ca stii cum e cand isi da duhul cate un dovleac.

Eu fac de ceva vreme inghetata cu fructe fara zahar. Sa stii ca iese fain. Vezi insa ca la caise e bine sa ai niste miere totusi sau ceva fruct mai dulce (o banana... nu stiu, ca astea in ultima vreme au fost cauciuc... haha). Am facut din caisa simpla si cand am blenduit se simtea asa de acra :))))).

Eu fac asa: pun fructele congelate (daca sunt tari le las un pic sa se dezghete ca sa nu imi omoare pasatorul..dar daca ai unul tapan, merge probabil si fara - afinele sunt f tari congelate) pe care incerc sa le maruntesc (facut cu pere, prune, mure, afine si momentan nu imi mai amintesc daca a fost si altceva). Apoi pun un ciorbar de iaurt (in reteta gasita scria ca merge si cu zer.. :O) sau doua, depinde de cantitate si in functie de ce fructe am pun o lingurita (doua) de miere). vrr vrr si iese un fel de inghetata mai topita. O pot pune la congelator (si atunci imi place sa pun si gem de fructe intre).
Abia astept sa vad ce vei face tu! :D

CARMEN spunea... [Raspunde]

hmmmmm asta da postare inainte de "noapte buna" ☺ acum va trebui sa mananc un colt de pâine sa-mi astampar pofta de supita de dovleac! ☺☺☺Multumim pentru reteta! Pupici si Noapte buna! ♥

copilarim spunea... [Raspunde]

@CARMEN eu mananc de vreo saptamana ciorbita de dovlecel seara. Ceva super usor: un dovlecel, cateva pastai de fasole verde lata taiate marunt, cativa catei de usturoi (as pune si ceapa dar e atat de mare deja incat ar trebui sa o impart, sau sa vad, poate fac si o mancarica in acelasi timp) si putina sare... ah, da si vreo 3-4 rosiute cherry de la congelator. Apa si.. asta e ciorbita. In 25-30 de minute e gata. Fac si o tava cu 12 grisine... :))

Pup cu drag :D !!
Noapte buna

(ps: banditul de b bagase comentariile la spam :O)

Suzana spunea... [Raspunde]

Adevarul este ca nu am avut prea mult de spus. Nu am facut vreodata supita de dovleac. Si acum e cam tarziu. Pastrez ideea pentru la anu'. Nu am fost inspirata sa pun la congelator dovleac ras. Multumesc pentru retete.
La bucatarie am devenit cam puturoasa... Trebuie sa-mi revin!
Pupici, draga Rux! ❤️😘

copilarim spunea... [Raspunde]

@Suzana Dovleacul il pun la congelator taiat cubulete. Il folosesc si in mancarea preparata lui Kouki - poate fi folosit sa ii fac si mici tratatii, de rontait, dar eu i-l pregatesc cu orezsi alte legume. E sanatos.

Dovleacul e foarte bun de pus si la ciorbe obisnuite (sau ghiveci, sa zicem :D).

Nici eu nu am pus mare lucru anul trecut - si am prins si vreo doi dovleci mai nasolei asa ... :))). Cand sunt proaspeti imi plac mult la cuptor. :D
Sa vedem la toamna.
Pupici!!

Trimiteți un comentariu