duminică, 23 octombrie 2011

Il principe e il povero (Print si cersetor)

Hihi!!! Ce norocosi sunteti!! Si povestea de astazi are mai multe parti, mai precis 5. Daca nu ati auzit pana acum despre Print si cersetor scrisa de Mark Twain, ei bine acum aveti ocazia sa vedeti o versiune animata a povestii. Eu am aceasta poveste pe disc (vinil) si o ascultam cu mare placere in copilarie, impreuna cu sora mea. Mi s-a parut fascinanta, si era printre preferatele mele.











video via youtube

Rezumat:
prima parte:
In aceeasi zi se nascura doi baietei: unul in familia regala a Angliei, celalalt intr-un cartier de oameni nevoiasi..
10 ani au trecut de atunci si Tom, baietelul din suburbii, se joaca impreuna cu surorile mai mari de-a printul. Tatal sau, un om violent si posac il da afara din casa si il trimite sa faca rost de bani. baiatul  merse la palat si vazandu-l pe printul Edward il striga pe nume. Imediat fu infascat de catre garzi, dar printul il invita inauntr. Cum acesta nu iesise deloc din palat, voia sa stie de la Tom cum este viata in afara portilor care imprejmuiau resedinta sa.
Invitat la masa, Tom  mananca tot si ii povesteste lui Edward viata lui. Acesta din urma il inviaza libertatea de care se bucura si mai ales pentru ca inoata in Tamisa. Printului ii vine ideea sa isi schimbe hainele si dupa ce fac acest lucru constatand ca seamana foarte bine, Edward ascunde ceva intr-o armura aflata in apropierea tronului. In timp ce se joaca, Tom pleaca pentru putin timp la toaleta, iar Edward este gasit singur de catre lordul St John care nerecunoscandu-l,  il da afara. Cand se intoarce, Tom e inconjurat de o gramada de persoane care venisera sa ii schimbe hainele si, desi  le spune ca nu este printul nimeni nu il crede. Astfel, insotit de  lordul St John, trebuie sa ii ia locul printului al carui tata era grav bolnav si sa stea la capataiul regelui in ultimele sale clipe. In acel timp, Edward se lovea de greutatile din familia lui Tom unde era tratat cu asprime de tatal acestuia. Printul alearga la palat sa isi vada tatal si nimeni nu il primest, toti confundandu-l cu un cersetor, cersetorul Tom.

a doua parte:
Un cavaler il impiedica pe Canty, tatal lui Tom sa il bata pe Edward, care incerca sa intre in palat. Cavalerul  il lua cu el si ii asculta povestea nestiind daca sa il creada, pentru ca baiatul nu avea nici o proba. Cu toate acestea il credea ca nu este fiul cersetorului Canty si ii povesti viata sa: cum fusese plecat la razboi alaturi de fratele sau Hugh, cum fusese prins si inchis dupa o batalie in care fratele sau trebuia sa lupte alaturi de el si nu mai aparuse. Cavalerul isi dorea sa se intoarca la curte, dupa viata grea din inchisoarea din Franta.
Tom se afla la palat si incearca in van sa ii faca sa inteleaga pe ceilalti ca nu este el mostenitorul tronului. Cand lordul St John ii cere sigiliul regal, Tom nu stie despre ce este vorba si nu o recunoaste nici pe printesa Mary, sora lui Edward. Toata lumea pune insa pe seama pierderii suferite comportamentul tanarului print. La masa Tom refuza ca degistatorii sa manance din macarea lui si bea din apa de spalat pe maini, nestiind la ce foloseste, evident. Noaptea, el  isi face griji pentru printul Edward si pentru mama sa si se hotaraste sa fuga dis de dimineata. Cand iese in curte vede un om sarman pe care il cunostea. Fusese acuzat ca a inveninat un om si urma sa fie pedepsit. Tom insa il stie pe acel om, pentru ca il salvase cu 10 zile in urmadin rau. El le cere garzilor sa il elibereze pe sarman pentru ca nu aveau probe si le atrage atentia ca nu se judeca cineva dupa aspect ci dupa inima si avand dovezi. Omul fu eliberat si, vazand aest lucru, Tom hotari sa ramana la palat pana va veni printul si sa incerce astfel  sa-i ajute pe cei saraci, ca el.
Cavalerul i-a cumparat printului haine vanzandu-si spada, dar cand se intoarce in locuinta sa nu il gaseste pe Edward.  Acesta fusese luat de un individ care pretindea ca il duce la cavaler , spunandu-i ca acesta era bolnav..
Oare cine l-a luat pe print de sub protectia cavalerului, ii este prieten sau inamic?

a treia parte:
In momentul in care Edward si Tom isi schimba hainele isi schimba si vietile. Edward este ademenit intr-o casuta din padure in care ar fi trebuit sa il gaseasca pe cavalrul Miles, ocrotitorul sau. Acolo il intalneste insa pe tatal lui Tom -cersetorul Canty. Acesta fusese prins furand si vrea sa il trimita la cersit pe Edward in locul sau, crezand ca este Tom, bineinteles. Neputand scapa, Edward se resemneaza, sperand sa fie salvat de Miles.
Seara, in casa din padure se adunasera o multime de persoane. Edward asculta  povestile acelor sarmani: unii isi pierdusera casele din cauza actiunilor regelui. Nimeni nu il crede cand spune ca e regele si ca le va da inapoi pamnanturile. In acel moment moment isi dadu seama Edward pentru prima data cum era viata dincolo de luxul casei sale.
Aflat la palat, Tom ii cere lui St John sa nu mai faca risipa la mancare si sa incerce sa traiasca mai modest, emotionandul pe lord.
Zilele urmatoare Edward incearca sa scape. Miles se intalneste cu cel care il prinsese pe baiat si il obligase sa cerseasca. Edward ajunse intr-o biserica unde ceru adapost. Acel preot voia sa se razbune pe rege pentru ca avea avea o alta religie si se considera nedreptatit. Nu reusi sa isi duca insa planul la bun sfarsit pentru ca Miles batu la usa bisericii aflate in ruine si astfel ii salva viata. Edward fu insa din nou prins de Canty si amicul sau si obligat sa mearga sa cerseasca.
Intors pe strazi este in cele din urma salvat de Miles si pleaca alaturi de acesta in tara de origine a cavalerului. Desi Tom trimisese pe cineva in cartierul in care locuise ca sa il gaseasca pe Edward, acesta trece pe langa cavaler si print, fara a-i observa.

a patra parte :
Edward il insoteste pe Miles in tara sa de origine. In fata castelului, garzile ii oprira pe cei doi si ii dusera in fata fratelui lui Miles, Hugh. Tatal cavalerului murise in urma cu 4 ani si fratele acestuia facuse numeroase schimbari la castel.
Edith, logodnica cavalerului, fu chemata sa il recunoasca pe acesta. Cand il vede ea pleaca plangand. Iar cei doi, Miles si Edward, fura inchisi. Cei doi se afla in situatii asemanantoare si Miles il crede pe Edward ca este regele, doar ca nu isi imagineaza de ce nu este cautat, pentru ca el crede ca Tom est rau deoarece schimbase legile si incerca sa ii ajute pe cei saraci.
Aflat la palat Tom incearca din rasputeri sa il gaseasca pe Edward. In cele din urma chiar face un portret pe care incearca sa il trimita in toate partile tarii, dar lodul St John arde desenul pentru ca se temea ca printul sa nu fie considerat nebun.
Un vechi servitor ii povesti lui Miles ce s-a intamplat: cum fratele sau spusese ca el este mort si astfel Edith fusese constransa sa se marite cu acesta.Auzind pasi, servitorul pleca. Pasii erau insa ai lui Edith care venise sa il roage pe Miles sa spuna ca a mintit, pentru a nu fi ucis. A doua zi cand fura intrebati oamenii cine este prizonierul acestia, desi il recunosteau pe Miles, se temeau mult prea tare de Hugh si nu spusera nimic. Dandu-si seama ca ar fi fost ucis si fiind responsabil si de viata lui Edward, Miles spune ca nu este el mostenitorul si fratele lui Hugh si astefel este pedepsit fiind biciut. Cand localnicii incep sa arunce cu pietre Edward  ii sare in aparare si pentru ca l-ar fi biciut si pe el, Miles se roaga de fratele sau sa il crute si sa il pedepseasca tot pe el. Vazand acest lucru, locuitorii se rusinara de comportamentul lor si plecara spre casele lor.
Cand pedeapsa fu savarsita, Miles isi pierduse cunostinta. Edith ii aduse putina apa si un unguent, iar Edward  ii spuse ca il numeste conte.  Miles ii multumi, dar isi dori doar sa poata sta jos in prezenta regelui, pentru ca era foarte obosit.
Cand afla ca Hugh plecase la Westminster unde urma sa fie incoronat regele, Edward hotari sa plece imediat  la Londra.

a cincea parte si ultima parte:
Tom il cauta mereu pe Edward. Acesta ajunsese in sfarsit in Londra si se apropiase de catedrala unde urma sa aiba loc ceremonia de incoronare. 
A doua zi, in drumul sau spre catedrala unde urma sa fie incoronat, Tom zari o multime de oameni. Mama lui  il recunoscu, dar fu oprita de gardieni. Tom nu reusi insa sa faca nimic, pentru ca  lordul St John insa il obliga sa mearga inainte. 
Incepu incoronarea, iar Tom se gandea numai la mama sa, simtindu-se singur si neinteles. Cand sa ii puna coroana aparu in usa Edward, care intrase in timpul noptii in catdrala. Tom se aseaza in genunchi in fata regelui. El povesteste tuturor ce se intamplase. Lordul St John il intreba pe Edward unde se afla sigiliul. Acesta spuse locul unde se afla - intr-o cutie. Din pacate acela nu se afla acolo. Cand vor sa il aresteze Tom ceru sa i se spuna cum arata sigiliu. Isi aminti ca Edward ascunsese sigiliul si il ruga pe acesta sa faca un efort de memorie. Printul isi aduse aminte ca il ascunsese intr-o armura si  cand cel trimis sa verifice aduse sigiliul toata lumea fu uimita. Edward  fu in sfarsit incoronat.
Cand garzile il adusera pe Miles in fata regelui, acesta se aseza. Primind incuviintarea regelui stiu ca este cel adevarat si se bucura ca a reusit sa isi recapete tronul.
In timp ce Tom se intoarse in sfarsit acasa si trai feriti cu familia sa, Miles se insura cu Edith si ramase alaturi de rege care fu iubit de tot poporul pentru ca a fost un rege bun si cugetat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu