joi, 20 octombrie 2011

Tu... te Pitesti? :)

Stiti ce fac pitestenii? Se pitesc... asta explica multe!! Lasand gluma la o parte, am sa incerc sa raspund si eu la initiativa demarata de Umbrela Verde pentru ca imi place ideea de a participa la realizarea unui e-book, un ghid virtual al oraselor si in plus am ocazia sa vorbesc numai de bine orasul florilor, mai precis Orasul Lalelelor - Pitesti.

Poze, am gasit - le-am facut acum ceva timp, dar sunt inca de actualitate. Sunt realizate in centrul Pitestiului, pe Strada Mare, si au ca punct de reper Catedrala Sfantu Gheorghe. Orasul meu are multe biserici frumoase, iar aceasta este doar una dintre ele. Nu vreau sa fiu partinitoare, dar acestea sunt pozele pe care le am acum la dispozitie, poate pe viitor voi reveni si cu alte fotografii din orasul meu, de ce nu?:)

Ce-mi place la orasul meu? Imi place ca inca mai pastreaza mai mult sau mai putin pitite franturi de istorie. Avem cladiri frumoase, biserici si monumente ce amintesc de vremurile in care Pitestiul era un targusor prosper, ce in acelasi timp oferea un trai linistit. Exista inca grupulete de casute, cu mici gradini interioare si pavaj de piatra  care efectiv te poarta in alte vremuri si uneori ma gandesc ca acolo, in spatele acelor ziduri, exista o alta dimensiune, departe de cladirile foarte noi si neinspirate care si-au facut aparitia in locul unor foste parculete si dealuri. Ah, dar am spus ca nu voi aminti de punctele negative pe care le regasim dealtfel in toate orasele Romaniei.. as putea spune "postdecembriste".



Orasul lalelelor este frumos tot anul!! Primavara infloreste atat de frumos si peste tot esti inconjurat cu flori - de la cele plantate in parculete si gradini, pana la cele care "impodobesc" pomii si copaceii decorativi. Ne putem lauda cu magnolii pe care le puteti vedea chiar in centrul orasului. Privita de sus, panorama centrului este in sine o floare, in jocul de culoare al, spatiilor verzi, al fantanilori si cursului de apa artificial si al pietrelor colorate folosite la pavatul strazii si aleilor. Este o placere sa te plimbi in centru, mai ales duminica.
Nici vara orasul nu isi pierde farmecul, locuitorii avand un loc umbros numit Trivale - o padure frumoasa in care sa te tot plimbi, padure pe care speram sa o putem pastra si intretine cat mai bine si in care ne dorim (cel putin eu si inca o mana de oameni) sa fie traficul auto interzis. Expoparc si Strand sunt alte doua oaze de verdeata care infrumuseteaza orasul meu.
Toamna la Pitesti este o adevarata pictura de frunze colorate minunat si sarbatorile recoltei aduc in centrul orasului transformat pentru cateva zile in ceea ce fusese odinioar, un targusor, fructe si legume proaspete si sanatoase. Iar iarna... o iarna aici este o feerie, mai ales ca exista in jur de 3 locuri unde se poate patina!



Dupa cum puteti vedea, as putea sa va povestesc inca foarte multe despre orasul meu, dar totusi as vrea sa nu uit ca intrebarea la care trebuia sa raspund este:  Ce-mi place la orasul meu?. Asa ca ma voi conforma si voi raspunde:

Imi place ca orasul meu, Pitesti, este inca un oras linistit - duminica. Imi place ca avem inca destul de multe spatii verzi si ca sunt oameni care lupta ca spatiile verzi sa fie in continuare acolo, pentru ca noi si cei care ne viziteaza sa ne putem bucura de ele. Imi place ca Pitestiul este numit pe buna dreptate "Orasul lalelelor" - si va invit pe toti sa il vizitati primavara, de Simfonia Lalelelor. Imi place ca Pitestiul gazduieste un bazin olimpic si daca va place inotul, iata un motiv in plus sa ne vizitati. Imi place ca poti patina la Pitesti, iarna.
Avem o padure minunata - Trivale si  doua rauri se intalnesc la Pitesti: Raul Doamnei cu Raul Arges. Avem cladiri vechi cu o frumoasa istorie si biserici de poveste, o strada Mare perfecta pentru plimbare, dealuri sau vai - cum vreti voi sa le numiti, pentru ca orasul meu este asezat pe terase. 
Cultural vorbind,  cu siguranta nu va veti plictisi in oras pentru ca avem un muzeu foarte frumos si interesant, Muzeul Judetean Arges (unde se afla primul planetariu digital din tara noastra, inaungurat in 2008), dar si teatre, cinematografe si numeroase targuri handemade organizate periodic in oras.
Iar spre final, pentru cei interesati de aspectul comercial, orasul nostru isi respecta istoria (v-am spus ca a fost un targ prosper) asa ca veti putea gasi un mall asezat ca un vaporas pe malul raului Arges, dar si numeroase alte centre comerciale in oras si sa nu uitam pietele pline cu fructe si legume proaspete, majoritatea de la producatori.

2 comments :

Zamfir spunea... [Raspunde]

Mult succes, Colega!
http://zamfirpop.com/blog/2011/10/19/place-orasul-meu/

copilarim spunea... [Raspunde]

Multumesc frumos, la fel! :)

Trimiteți un comentariu