duminică, 2 octombrie 2011

Le avventure di 15 ragazzi (Aventurile celor 15 baieti)

Povestea de azi are 5 parti, asa ca voi pune dupa prima parte "aflati mai mult" - adica functia more si veti gasi la sfarsit rezumatul. Va mai amintiti de I segreti dell'isola misteriosa ?:) Ei bine ce are seria animata in comun cu povestea ecranizata mai jos? Romanul lui Jules Verne, Doi ani de vacanță (Deux ans de vacances, 1888) - cel putin dupa umila mea parere. In momentul in care va scriu aceste randuri nu am vizionat decat primele cateva secvente din prima parte a filmului... dar inca de cand am vazut prima data titlul in lista de "favole" m-am gandit ca ar putea fi o legatura. Asa ca ma grabesc sa vizionez filmuletele, sa va scriu si rezumatul...
Voua care versiune v-a placut mai mult?:) Aceasta sau cea a seriei animate pe care am vizionat-o mai demult?

Photobucket













video via youtube

 Rezumat:
prima parte:
Un vas se afla pe mare, leganat de valurile inalte. Este furtuna si cativa baieti se afla pe punte, incercand sa "conduca" vasul. Briant si Doniphan sunt doi dintre acestia, la carma aflandu-se cel mai mare, Gordon. Aventura lor incepe insa cu 2 saptamani in urma, in Noua Zeelanda, in Auckland unde cei 15 tineri se pregateau de vacanta pe mare. Ei trebuiau sa plece cu vasul Sloughi, insa in noaptea dinaintea plecarii capitanul si echipajul avusesera niste dispute si nu se aflau pe vas, iar funia cu care era prinsa nava de mal se pare ca s-ar fi desfacut, tinerii ajungand singuri in larg, intr-o zona care era recunoscuta pentru furtunile periculoase.
Cum cei care au plecat in cautarea lor au gasit parti din vas, parintii credeau ca au murit, insa tinerii au reusit sa supravietuiasca furtunii si mai mult, unul dintre baieti, Moko, vede pamantul.
Doniphan crede ca au ajuns in Australia, iar Briant crede ca sunt undeva prin sudul Americii. Ce nu vad ei sunt insa stancile aflate in jurul pamantului, stanci ascutite care abia se vad iesind din apa si de care se loveste ambarcatiunea. Doniphan se grabeste sa foloseasca salupa dar este oprit de Briant care ii atrage atentia ca trebuie sa se gandeasca intai la cei mici si oricum salupa nu ar avea sanse printre acele stanci. Sunt insa salvati de mare care ii poarta cu vas cu tot pana pe mal, unde ambarcatiunea esueaza.
Cei 15 se gasesc astfel pe o insula despre care nu stiu nimic si care pare a fi nelocuita de oameni. Se apuca si fac focul, pentru a manca si isi improvizeaza o mica tabara. In timp ce mancau Jacques statea retras, iar Briant ii duce de mancare. Cel din urma nu isi da seama cum s-a putut desface franghia care tinea vasul la mal, pentru ca din cate stia aceea nu se putea desface, dar putea fi taiata.
A doua zi, Briant, Doniphan si inca cativa baieti mai mari pleaca in recunoastere, in timp ce Gordon ramane cu cei mic. Gasind urme de animale, Briant si Doniphan au iar o mica discutie despre locul unde se afla, dar in cele din urma continua drumul ajungand pe o stanca de unde se putea vedea in departare. Nu zaresc insa nici urma de civilizatie. In drum spre casa insa vad o cabana. Doniphan trage un foc de semnalizare si apoi, cautand in zona, gasesc o pestera - oare cine locuia acolo...un naufragiat sau un aborigen?

a doua parte:
Dupa ce a mesterit o torta, Briant insotit de ceilalti baieti care plecasera in expeditie gasesc in pestera semne ca acolo a trait cineva. Gasescun un carnetel si o harta a insulei, iar cainele descopera sceheletul celui ce fusese Francois Bauder pe care baietii il inmormanteaza. Acesta naufragiase pe la inceputul anilor 1800 si nu supravietuise conditiilor vitrege.
Intorsi la ceilalti, hotarasc sa se mute la grota pentru ca in curand avea sa vina iarna care era foarte grea in acelel locuri. Doniphan ar vrea sa construiasca un vas si sa plece de acolo, dar Briant si Gordon ii atrag atentia ca nu stie unde se afla si era imprudent sa pleci pe mare fara sa ai idee unde esti si unde sa mergi. Dupa ce au construit o pluta au luat materialele si proviziile de pe vas si au plecat spre pestera. Acolo ucreaza cu totii si largesc pestera pe care o transforma intr-o casuta. Contribuiau cu drag la pregatirile pentru iarna si faceau provizii. Pentru ca nu mai aveau ulei pentru a lucra noaptea, au mers la vanatoare. Au prins si doua caprite salbatice pe care le-au domericit si le-au facut un staul.
Veni si iarna cea viforoasa, copiii erau insa la cald si se simteau bine. Doniphan pune problema existentei unui sef. Copiii trebuie sa isi aleaga seful intre Gordon si Doniphan. Acesta din urma nu prea este bucuros ca nu e ales el..
Copiii incep sa studieze. Afara era foarte frig, asa ca pana la primavara ei isi imparteau sarcinile pentru a trece cu bine peste iarna. Cand a sosit primavara toti s-au bucurat pentru ca in sfarsit au putut iesi afara. Numai Jacques nici macar primavara nu este fericit. Cand fratele sau, Briant,  il intreaba ce s-a intamplat, acesta  ii spune ca a facut ceva ingrozitor si nu ii poate spune. Moko ii aude.... dar oare ce facuse Jacques atat de grav?

a treia parte:
Nava Sloughi avand 14 copii la bord si pe tanarul bucatar Moko, ajunsese in larg in timp ce capitanul si echipajul se aflau pe uscat. Dupa 2 saptamani de furtuna nava naufragiase pe o insula unde copiii isi gasisera refugiul si isi construisera o casuta.
Briant il convinse pe fratele lui sa ii spuna de ce suparat. Jacques ii spuse ca el desfacuse franghia care ancora vasul in port ca sa faca o gluma, nerealizant gravitatea faptei sale. Briant il cearta iar cel mic este disperat de gravitatea greselii sale. Moko aude conversatia si ii spune lui Briant ca nu are rost sa spuna celorlalti ce s-a intamplat si ca el il iarta pe Jacques. Briant ii spune lui Jacques ca mai bine ar avea grija de ceea ce face de acum in colo, pentru a-si rascumpara greseala.
Baxter si Dole sunt in pericol fiind atacati de o pantera. Catelul ii sare in aparare lui Dole. In timp ce Jacques il duce la adapost pe Baxter, Briant ajutat de catel, se bate cu pantera, fiind ranit usor. Gordon il cearta pe Briant pentru ca a fost inconstient si stabileste ca  atunci cand mai ies in padure, sa mearga cu cineva inarmat. El nu vrea sa mai fie organizate expeditii, dar pana la urma, cand Doniphan propunde o astfel de expeditie, se gandeste ca e mai intelept sa mearga Briant insotit de Jacques si Moko. Cei trei au ajuns pe o stanca inalta si lui Briant i s-a parut ca zareste ceva care sclipea in departare, ceilalti cred ca a fost insa doar reflexia soarelui in apa. Atunci cand s-au intors fara vesti, Doniphan a gasit bineinteles ceva de obiectat. 
Cum trecuse deja un an si venise din nou toamna, urmau alegerile. Doniphan se astepta ca fiind cel cu cele mai bune rezultate la invatatura sa fie ales, dar spre marea lui suparare, baietii voteaza pentru Briant. Acest lucru il face ca mereu sa se razvrateasca impotriva acestuia si intr-o zi cetoasa sa se indeparteze in timp ce patina departe de tarm si astfel el si Cross erau de negasit. Jacques pleaca pe urmele lor, iar Briant il lasa, desi stia ca este periculos, pentru ca stia ca cel mic avea nevoie sa faca ceva pentru a-si rascumpara greseala.
Cei doi baieti se intoarsera la mal fara Jacques si atunci Moko folosi tunul pentru a dispersa ceata. Atunci il zarira pe Jacques care patina spre ei, fiind urmarit de un urs alb. Acesta din urma fu speriat de focul de arma si cei doi frati se reintalnira.
Cand veni primavara Briant vorbea cu Gordon despre cum sa vada ce stralucea pe mare. Doniphan si inca trei baieti ii anunta ca vor sa plece. Doniphan nu se lasa convins sa ramana, desi impreuna le era mai usor. Gordon ii explica lui Briant ii spuse ca nu e vina lui ci faptul ca celalalt este atat de incapatanat si orgolios.... 
Intr-o seara, afara incepu o furtuna napraznica, cei plecati adapostindu-se intr-o firida. Intre timp, la usa cabanei aparu o femeie... oare cine sa fie?

a patra parte:
Dupa doua zile de la plecarea lui Doniphan, ajunge la ei o doamna necunoscuta. Copiii asteapta sa ii revina cunostinta. Cand o intreabacine este si cum de a ajuns acolo, ea lesina. Fiind obosita si slabita de atata alergatura, recuperarea ei dureaza un timp. Cand isi revine Kate, caci acesta era numele ei, le povesteste ca era angajata unei familii din America Orientala. Patronii ei decisesera sa mearga cu o luna in urma in Chile, plecand din San Francisco. La un moment dat, un marinar preia controlul vasului Severn si vrea sa-i omoara pe toti. La sugestia unui camarad ii lasa in viata pe Kate si Evans, pentru ca le puteau fi de folos. Pe Severn are loc un incendiu si toata lumea incearca sa se salveze cu barca. O furtuna ii face insa sa naufragieze pe insula. Kate a profitat de furtuna aceea pentru a fugi de acei pirati, care aveau de gand sa o omoare in cele din urma si pe ea.
Briant isi aminteste de ceilalti care plecasera pe coasta de est si pleaca sa ii anunte de pericol. In acest timp, acestia vad pe tarm mai multi oameni si unul dintre ei se bucura crezand ca sunt marinari care ii vor salva. Doniphan isi da seama ca in afara de un barbat care era amenintat cu pistolul (Evans) ceilalti par pirati si se gandeste sa mearga sa ii previna pe ceilalti.
In timp ce isi cauta prietenii, Briant vede un foc si se apropie cu atentie, nestiind daca sunt colegii lui sau piratii. O pantera il ataca pe Doniphan, dar din fericire il salveaza Briant. Acesta este ranit usor, dar ii spune lui Doniphan ca e normal sa isi salveze prietenul in pericol. Doniphan credea ca il uraste. Si astfel, cei se impaca si se intorc cu totii la pestera, unde Gordon si ceilalti ii asteptau. Din nou uniti, ei continua sa traiasca in grota fiind insa mai atenti sa nu fie prinsi de banditi.
Se intreaba ce sa faca toturi pentru ca nu pot sa isi procure mancarea. Vor sa faca un fel de zmeu,  pentru a observa de sus ce se intampla. il ridica pe timpul noptii ca sa nu fie vazuti, iar Briant urca sa vada daca piratii se mai afla pe insula. El vede un foc si in departare ceva care semana cu un vulcan, ceea ce insemna ca undeva in apropiere era o alta insula. Vantul insa era prea puternic si sfoara se rupe lasandu-i pe ceilalti fara sa stie ca banditii se aflau in apropiere, iar pe Briant purtandu-l in departare.

a cincea si ultima parte:
Baietii pleaca in cautarea lui Briant. Din fericire il gasesc in apropiere si Moko, insotit de Jacques merge sa il recupereze sin apa. Briant le arata ce a descoperit si pentru ca raufacatorii se aflau in apropiere, se gandesc sa faca posturi de observare in jurul grotei. In timp ce sunt inspecteaza apropierile, gasesc un animal ucis. Toti asteptau cu sufletul la gura, cand apare cineva apare si Kate il recunoaste pe Evans.
La o zi dupa ce inaltasera zmeul, piratii il gasisera si Evans reusise sa scape. El le povesti cum capitanul piratilor vrea sa ii ucida pe baieti ca sa le ia lucrurile pentru a-si repara ambarcatiunea si a pleca de pe insula. Un alt semnal de la post le anunta venirea a doi dintre marinari. Acesta nu stiau ca Evans si Kate se afla acolo si vor sa ii pacaleasca pe copii. Cand vad ca erau asteptati fug. Copiii reusesc sa il prinda pe unul dintre cei doi, dar celalalt le scapa. Kate nu este de acord sa il omoare pentru ca si el ii salvase pe nava. Il inchid in in staulul caprelor, pentru ca si el era o fiinta umana, iar baietii cei mici ii aduc mereu de mancare. Evans le povestise ca de fapt se aflau in apropierea continentului. Intr-una din expeditiile de recunoastere ii ataca piratii si se bat cu acestia. Unul  il raneste pe Doniphan, care ii salveaza viata lui Briant.
Cand se intorc la grota au o surpriza neplacuta: capitanul piratilor si cativa dintre marinari atacasera grota si ii prinsesera pe copii. Cel caruia ii fusese crutata viata vrea sa ii ajute dar este impuscat grav in spate de catre capitan. Acesta nu resueste insa sa scape, Moko tragand cu tunul in ambarcatiunea pe care acesta a vrut sa o fure.
Copiii stau la capataiul celui care cu pretul vietii ii salvase, facand inca o fapta buna. Rana acestuia era grava si nu a putut sa supravietuiasca..
Ajutati si de Evans baietii repara barca. Jacques marturiseste ca el este de vina pentru tot ce s-a intamplat, dar Doniphan si toti ceilalti il iarta. Dupa ce au reparat ambarcatiunea au lasat in urma insula care le-a tinut loc de casa in ultima perioada si nu trecu mult timp si o nava ii lua la bord, iar dupa o saptamana se aflau din nou in Auckland, dupa o vacanta lunga care i-a pregatit pentru viata.

0 comments :

Trimiteți un comentariu