sâmbătă, 18 decembrie 2010

Copilarim Advent - calendar 18 decembrie

Se apropie cu pasi repezi Craciunul!!! Si deja multa lume s-a apucat de bucatareala... Noi ne-am obisnuit sa facem cam totul pe ultima suta de metri (nu e recomandat... totusi:P) - mai ales mancarea, pentru ca ne place sa fie totul proaspat. Asa ca nu, nu voi vorbi de cozonac, ci de o painica de casa nemaipomenit de buna.



Paine de casa
Reteta o stiu de la Buni si voi scrie ce folosesc pentru 1 kg de faina (din care iese o paine maaaare sau doua mai mici.. asta daca nu faceti si niste grisine, sau covrigei din aluat).

Ingrediente:
- 1kg faina
- 1 cubulet de drojdie de bere 25g (nu-mi place drojdia praf, am facut si cu asa ceva si se simte diferenta)
- o lingurita de sare (dupa gust puteti mari/micsora cantitatea, in timp veti ajunge sa capatati experienta si sa potriviti totul din ochi;P)
- apa calduta ( o puteti fierbe si apoi lasata sa ajunga la o temperatura potrivita) - eu pun putin mai mult de o cana de 250 ml, dar e posibil ca aluatul sa ceara mai multa apa, sau mai putina.
- zahar (un vf de lingurita) 
Actualizare 2023: Nu mai folosesc de foarte mult timp (cam din 2011) zahar la maia. Am pastrat pe blog varianta originala a retetei, ca sa fie un punct orientativ de plecare. Diferenta intre varianta cu si fara zahar, este ca ma simt mai bine la cea fara si tolerez mult mai bine painea rezultata (sau alte produse care se fac cu maia). Nu mai folosesc zaharul alb, nici sarea obisnuita (care este iodata) si nici faina aceasta - prefer un mix intre cea alba (dar netratata) si cea intermediara (moara cu pietre).


Se cerne faina (eu cern toata faina, si apoi pun deoparte aproximativ 2 pumni de faina ... adica 4-5 linguri cu varf deoparte).
Maiaua:
Se pun 4 linguri cu varf de faina (nu din cea pusa deoparte, ci din cea cernuta in vasul in care framantati) intr-un castron si se face loc la mijloc. Se adauga zaharul si drojdia maruntita. Se adauga treptat (pe margine) apa calduta si se amesteca pentru a omogeniza compozitia pana capata aspectul unei smantani mai groase (asa cum se poate observa in poza de mai jos, sus stanga). Apoi se lasa la "crescut" (daca va grabiti sau este frig, puteti sa puneti castronelul pe un ibric cu apa calda (nu fierbinte). Cand ajunge la baza castronului, trecem la pasul urmator.

Aluatul
Se face in mijlocul fainii cernute loc la mijloc. Se adauga sarea si apoi maiaua. Si incepem sa incorporam faina, usor. Se adauga apa pe margine, treptat si se incorporeaza cu miscari circulare. Atentie! Coca nu trebuie sa fie prea tare. Comparativ cu maiaua are o consistenta mai bogata, dar este mai bine sa o scoateti din vas, la framantat si sa fie mai moale, decat sa faceti o coca vanjoasa si sa o framantati pana "va ies peri albi"... hahah. Mai tineti minte faina puse deoparte? Se pune pe masa si dupa ce am incorporat compozitia din castron aceasta se pune pe masa unde se framanta. Adaugati treptat faina pana obtineti o coca elastica. Cu cat se framanta mai mult, cu atat painea creste mai tare si este mai pufoasa, ca si la cozonaci:P
Ok, eu framant cam 45 de minute (dar am framantat si mai putin... cred ca 15 sau 20 de minte a fost minum, pentru ca am reusit sa obtin inca de la momentul incorporarii o consistenta foarte buna:P). Sa nu va speriati daca va iese coca mai vanjoasa... la inceput e posibil. Cand o framantati loviti-o de cateva ori pe coltul mesei (cum se face la aluatul fraged..). Daca din contra ati pus prea multa apa cand ati incorporat, va trebui la framantat sa adaugati (treptat) mai multa faina si sa framantati mai mult.


Dupa ce e gata coca, se pune la crescut. Puneti putina faina in vasul in care ati facut aluatul, adaugati aluatul si il presarati cu putina faina. Apoi exista mai multe variante: puteti acoperi vasul cu alt vas, un castron, un stergar ..Se lasa sa creasca. Dupa ce creste se rastoarna iar pe masa, si cu atata faina cat cere sa nu se lipeasca se mai framanta putin (5-10 minute).
Formele se ung cu putin ulei, nu se pune decat foarte putin ulei, pe degete si se unge uniform tava. Se imparte coca (daca aveti doua tavi) si se pune in forme. Dupa care... ati ghicit iar se lasa la crescut! (Puteti porni cuptorul sa se incalzeasca si puneti tavile pe aragaz, sau puteti pune tava/tavile pe un vas cu apa calduta).
Optional (pentru ca mie nu prea imi place) puteti sa ungeti usor si partea de sus a painii cu putin ulei dupa ce o asezati in tava.
Atentie cand luati tavile sa le puneti in cuptor dupa ce a crescut aluatul. Daca miscati tava sau se rastoarna se desumfla tot aluatul (mie mi-a alunecat odata o tava ... ce moment). In cazul acesta veti avea o paine mai putin crescuta. O bagati asa la cuptor (asta daca nu a cazut pe jos, evident haha).
In poza de mai sus in stanga sus cum arata cand am pus aluatul in tava la crescut, in dreapta sus cum arata dupa ce a crescut.



Se lasa la cuptor aproximativ 45-50 de minte. Dupa 20-25 de minute e bine sa va uitati, eventual mai intoarceti tavile (fiecare isi cunoaste cuptorul, plus ca uneori gazele au putere mai mare/mica). Cand este gata rasturnati painea pe fundul de lemn si o lasati sa se raceasca. Nu este bine sa taiati cu cutitul painea fierbinte pentru ca se "incruzeste". Daca va e foarte pofta rupeti coltul:).
Sper sa va placa si daca faceti sa ne spuneti si noua cum a iesit:P. Daca aveti poze cu incercarile voastre sau un articol il/le puteti adauga la rubrica Voi Copilariti (valabil pana la 31 decembrie 2010) sau ne puteti scrie pe mail si noi vom adauga link-ul pe site sa vada toata lumea ce bunatati ati facut!!

2 comments :

adriana spunea... [Raspunde]

rux, vreau sa trec reteta la coltul cu retete http://adriana-dardindar.blogspot.com/2012/02/reteta-salata-prieteniei.html

copilarim spunea... [Raspunde]

draga mea, ma bucur nespus ca iti place reteta (o stiu de la Buni a mea:P)! te pup
(sigur o poti trece - Buni va fi bucuroasa sa afle ca e apreciata reteta si eu ma bucur ca ti-a placut ce am facut:D)

Trimiteți un comentariu