sâmbătă, 4 decembrie 2010

Copilarim Advent - calendar 4 decembrie

Sambata, 4 decembrie si calendarul nostru ne spune ca este rost de ceva dulce!!!! Ceva bun, usor de facut si rapid, ceva care aduce a cozanacul de Craciun dar nu este cozonac... un chec.
Eu zic sa ne suflecam manecile si sa il pregatim impreuna!!

Chec de la Bunica

Ingrediente:
*ingrediente pentru doua forme de iena ca acelea din pozele de mai jos (formele sunt medii)

- 7 oua
- 2 cani cu faina (cana cu buline din poza dar nu plina pana sus - masura poate fi vazuta cateva poze mai jos) aprox 480gr
- 7 linguri cu apa
- 7 linguri cu ulei
- 1 cana si un sfert de zahar (aproximativ 300-350 gr)
- un varf de cutit de sare
- o lingurita cu varf de cacao

Si incepem:

Se separa galbenusurile si albusurile ( noi va recomandam sa le separati unul cate unul deasupra unui bol pentru a evita sa amestecati din greseala galbenus in albus - daca se intampla acest lucru nu se va mai bate albusul cum trebuie si nu va mai iesi nici checul cum trebuie). Pentru a amesteca galbenusurile vom folosi o lingura de lemn (folosita doar la prajituri, nu si pentru alte mancaruri).


Adaugam in bolul cu galbenusuri: 7 linguri de ulei, zaharul si o lingura de apa. Incepem sa amestecam pentru a omogeniza continutul. Pe parcurs adaugam putin cate putin restul de apa pana se va incorpora si topi zaharul ca mai sus. Puteti sa folositi zahar farin daca il suportati (mie nu imi place pentru ca este innecacios si imi face rau).



In ceea ce priveste bolul cu albusuri acesta va trece la "mixat". Se adauga un varfulet de cutit de sare si se da mixerul la turatie mare (maxima) - si cand incepe sa se faca spuma se adauga in ploaie cam o lingurita rasa de zahar.Continuati sa bateti albusul pana cand arata ca in imaginea de mai sus (adica nu cade).



Urmatoarea etapei este cea a incorporarii albusurilor, cremei de galbenus si a fainii. Aici puteti vedea cam cata faina am pus in cana. incercati sa impartiti albusul in doua (ochiometric) ca sa aveti si pentru cana numarul 2 de faina. Apoi eu prefer sa iau cu o lingura faina sa o pun cernut in bolul cu crema de galbenus si apoi sa adaug o lingura cu albus (am cate o lingura pentru fiecare, plus cea de lemn pentru amestecat). Se amesteca usor, ca sa se incorporeze faina, ajutata de albus, care este bine sa nu fie chiar uniform incorporat (shhh acesta e un secret:P).



Iata-ne ajunsi la jumatatea operatiunii - putem trece la cana nr. 2 cu faina:P si sa incorporam elementele pana terminam faina si albusul batut spuma.



Si asa arata cand este gata.. o frumusete nu?:) Este gata pentru a fi pus in tava.



Am pus in ambele tavite si am lasat si in castron pentru ca ne trebuie si pentru partea care contine cacao.


Se cerne o lingurita cu varf de cacao si se amesteca cu atentie pentru a nu deveni prea tare (fata de continutul tavilor) - daca nu veti fi atenti riscati ca partea care are cacao sa fie mult mai tare si nu tocmai gustoasa.



Apoi se toarna in mod egal, pe mijloc continutul obtinut si cu o furculita realizati usor prin miscari circulare dintr-un capat in celalalt un model.
Nu va mai ramane decat sa puneti tavile in cuptorul deschis cu vreo 5-10 minute inainte (ca sa se incalzeasca). Dupa 20 de minute e bine sa il controlati, eventual sa intoarceti tavitele (in functie de cum va stiti cuptorul). El e gata cand e gata si la mijloc (puteti incerca sa vedeti cu scobitoarea).
Pofta buna sa aveti si daca il incercati va asteptam si noi cu o poza, sau un articol daca aveti blog. Le puteti adauga aici (sau ne puteti scrie pe mail).

2 comments :

MaryAna spunea... [Raspunde]

Ce bine arata!! Am sa il incerc si eu.
Bravo!!

copilarim spunea... [Raspunde]

si este si foarte gustos :D Sunt sigura ca iti va placea foarte mult!! sa ne spui cum ti-a iesit!;)

Trimiteți un comentariu