vineri, 17 decembrie 2010

Copilarim Advent - calendar 17 decembrie

Nu stiu voi, dar eu cand eram mica abia asteptam sa ninga... abia asteptam ca sa pot iesi afara sa ma "dau" cu sania, sa ne jucam cu bulgari (CU BULGARI NU GHEATA ), sa alergam prin zapada... jocuri de iarna, evident.
De fapt iarna, si Sarbatorile de Iarna au fost mereu asteptate cu nerabdare si bucurie. Exista un mit pe care simt nevoia sa il daram. Este adevarat ca inainte nu erau atatea magazinase si atatea lucruri incat nu mai ai loc de ele, dar nu era mai putin frumos... pentru mine era cu mult mai frumos. Oamenii erau mai buni, mai credinciosi, mai calmi, mai linistiti... Iarna era altfel vazuta ... lumea strangea nametii si facea carare... prin zapada. Imi amintesc ca era zapada de 30 de cm... si mergeam pe carari si nimeni nu "boscorodea" si carcotea atat. Bunicii isi scoteau nepotii la plimbare si ii trageau cu saniile ... chiar daca in unele locuri fusese curatat a zapada (daca aveai sanie de lemn era un plus ca nu scartaia ca toate cele pe trotuar/strada..). Si, chiar daca era foarte frig, oamenii erau calzi.
Acum, parca suntem invatati sa nu mai iubim iarna, zapada: ninge - ca de ce ninge, nu ninge - ca de ce nu ninge, se pune zapada - ca de ce nu e curatata, se arunca sare, se topeste, ingheata - ca de ce? Si tot asa... CARCOTEALA.
Simt nevoia sa spun lucrul acesta: am devenit un popor de PLANGACIOSI. si LENESI, care nu mai stiu sa se bucure de lucruri marunte. Nu spun ca nu sunt oameni suferinzi. Mereu au fost, mereu vor fi si da, trebuie intelesi si ajutati. Dar este o adevarata suferinta sa vezi oameni care nu mai stiu sa se bucure de viata si de ceea ce le ofera fiecare anotimp in parte.... Asa ca bucurati-va de iarna, asa cum e. Macar acum, in prag de Sarbatori, grabiti-va incet si fiti mai intelegatori :).
Sarbatorile de iarna nu sunt doar cadouri si fuga nebuna in magazine dupa chilipiruri si reduceri si tot felul de prostii colorate. Sunt si suflet, si credinta, si iubire, si compasiune, si intelegere, si minunile pe care natura ni le daruie an de an... gratuit.



Azi in calendar - simbolul unuia dintre cele mai indragite obiecte legate de iarna. Fie ca e sport, fie ca e joc, nu uitati de sanius!! Si daca e joc, joc sa fie!! Fiti atenti si prudenti, anuntati pe cei care sunt in drumul vostru ca veniti (pentru cei care nu stiu.. se striga: PARTIEEEE), plimbati-va copiii, prietenii si simtiti-va bine!
Cateva sfaturi: aveti grija ce partie va alegeti. Asigurati-va ca nu sunt pericole: masini, gropi neastupate, teren accidentat etc. Verificati sania - sunt multe sanii care au talpile mobile si daca nu sunt bine fixate riscati sa se inchida pe o parte si sa va accidentati. Folositi o sanie (cred ca asta e prima regula:P)... Ok, cine nu s-a dat pe haina, punga, sanii din acelea de plastic joase si incomode si periculoase?? Eu una am folosit haina undeva in "creierii muntilor" cum se spune, la Comandau, dar era un delusor mic de tot si mai mult ne-am rostogolit in zapada mare si pufoasa in care sania sa afunda.. Alfel nu recomand sportul acesta:), pentru ca e periculos. Ah, si nu va legati sania de vreo masina!!!

Sa nu uit de cantecelul nostru preferat!!! Aveam si coregrafie:)

Saniuta
via TraLaLa - Cantece si desene animate pentru copii

Versuri:
1 Saniuta fuge,
Nimeni n-o ajunge,
Are dor de duca,
Parc-ar fi naluca,

R : Toata ziua prin zapada
Vine lumea sa o vada
Saniuta e usoara
Fuge parca zboara.

2. Are talpi lucioase,
Varfurile-ntoarse,
Pod de scandurele,
Sa tot stai pe ele

R : Toata ziua prin zapada
Vine lumea sa o vada
Saniuta e usoara;
Fuge parca zboara.

3. Peste hopuri sare;
Ca pe zmeu calare
Hatul de-o sa-ti scape
Tranta e aproape

R : Toata ziua prin zapada
Vine lumea sa o vada
Sanïuta e usoara;
Fuge parca zboara.

ps: Voi ce jocuri de iarna va jucati/preferati in afara de saniuta?:)

Noi ne mai dadeam pe niste schiuri mici de tot care erau cam cat apreschiurile, ne jucam cu bulgari de zapada (faceam castele si cazemate), faceam oameni de zapada.... ne dadeam pe gheata (cu sau fara patine)... si probabil mai erau si ale joculete:P. Ah, da si admiram florile de gheata. N-am mai vazut de cand cu termopanele...Cat despre gheata pe post de bulgari.. ar trebui sa li se explice teribilistilor care "practica acest sport" ca poate fi mortal. Feriti-va pe cat posibil! Eu eram sa nu mai fiu, si am scapat doar datorita faptului ca aveam pulover pe gat, guler de lana la haina si fular (traiasca gerul). Un astfel de speciment inteligent a aruncat un bulgare de gheata si m-a lovit in gat. Si puteam sa nu mai fiu, dintr-un gest prostesc. Mai grav e ca indivizii se amuzau si nici macar nu intelegeau ce au facut. Puteau nimeri un copilas si sa ii sparga capul, sau mai grav. O alta prostie este sa confunzi bulgareala cu "frecusul". Nu este nimic placut, sanatos si amuzant sa freci pe cineva cu zapada (mai mult sau mai putin curata), sau chiar gheata, sa ii dea sangele pe fata... Si cred ca aceste lucruri ar trebui sa fie explicate copiilor, pentru a nu transforma ceva frumos in ceva ... neplacut sau chiar tragic, pentru ca, din pacate, au fost destule cazuri nefericite.
Inchei aici... ah.. si sa va feriti de turturi:P... Sunt frumosi, dar ocoliti locurile unde atarna!

4 comments :

mbiank spunea... [Raspunde]

Ce ma bucur ca gandim la fel!
Cel mai mult ma distreaza faza cu...ninsoarea a prins autoritatile nepregatite...
Si cum a fost anul asta cu caldura din decembrie...de ce e asa cald etc, si cum a venit frigul ca de ce e asa frig...sa mori nu alta! pai e iarna, e normal sa fie rece!
Imi mai amintesc o faza din vara. Erau temperaturile alea ridicate 30+. Si o colega dadea aparatul de aer conditionat la 30 de grade! Ca cica a auzit la televizor ca nu trebuie sa fie o diferenta de temperatura mai mare de 5 grade celsius! Atunci i-am zis: Sa te vad la iarna ce faci, cand o sa fie -15 grade...o sa pui aparatul pe -10??? Ca nu ai voie diferenta mai mare de 5 grade...
Eu cand eram copila ma dadeam cu sania pe un derdelus din Petrosani. Ce vremuri! Si cand ne tragea tata cu sania! Si faceam cazemate si tot felul! Imi amintesc ca am primit o pereche de patine de gheata (second binenteles) si mergeam cu fetele si ne dadeam pe un mic lac de langa spitalul din Petrosani. Ajungeam acasa inghetata, dar eram fericita! Stiam sa ne bucuram de copilarie si de iarna! Mi-e dor de vremurile alea!

copilarim spunea... [Raspunde]

:) si eu am primit o pereche de patine tot asa:D.. am patinat de vreo 2 ori in Poiana si o data pe un lac langa Mioveni.... si gheata de pe lacul acela (iti imaginezi cat de frig era atunci) era mult, muuuult mai buna decat cea de pe unele tentative de patinoare cu pretentii mari (ma refer la costul biletului) si cu o gheata mai rea ca cea de pe strada, de zici ca ai mers sa faci sporturi extreme. ca sa nu zic de persoanele care nu stiu ce inseamna sa se comporte civilizat si te lovesc, braveaza si te mai dau si jos daca vrei eventual sa ii ajuti sa nu cada, de parca ar fi doar ei acolo.
Acum sunt si patinoare super faine (cel putin in Bucuresti am fost la unul in Drumul Taberei superb).. dar nu toti cei care detin asa ceva isi respecta clientii.

Ca vorbim de copilarir: mi-e dor de Oraselul Copiilor, de "masinutele" pe care le instalau in prag de sarbatori si de bucuria sincera a copiilor care stiau sa aprecieze la adevarata valoare spiritul Craciunului si ceea ce li se oferea. Acum nu mai exista... La noi, in locul parcului unde se amenaja "Oraselul" este o biblioteca (mie nu imi place cladirea aia de nici o culoare). In locul parcarii unde se amenajau "masinutele" au construit diversi, diverse... iar ultima data cand am fost pe strada unde amenajasera un fel de ... "balci" n-am stiut cum sa ma fug mai repede de atata: galagie, mizerie, inghesuiala si petarde.

Si ma gandesc... poate ca acum copiii or avea multe si colorate si scumpe si ieftine si de toate, dar ... la multi dintre ei, le lipseste esentialul din pacate, dar nu e vina lor.
Asa ca si eu sunt extrem de fericita cand mai intalnesc "copii" mai mari, sau mai mici, care apreciaza ce e important in viata si isi amintesc cu bucurie de ..."nimicurile" pe care altii nici nu le vad, dar sa le pretuiasca.

MNiko spunea... [Raspunde]

Si eu am tot alunecat anul acesta pe panta cu amintiri. Aproape la fiecare temă mă trimite cu găndul în trecut la ceva ce am mai lucrat. Îmi place desenul tau. Iar sfaturile petema săniuș, zăpadă, bulgăreala sunt valabile orcand. Și prețioase.

copilarim spunea... [Raspunde]

@MNiko :) pai da, sa ne putem si noi bucura cu adevarat de sanius, zapada si bulgareala :D.

Ma bucur mult ca iti place micul desen - cred ca abia ce imi luasem tableta grafica - mi-e asa de dor de ea. :) Dar sper ca la anul sa reusesc sa innoiesc si eu grafica blogului... usor usor... :D

Trimiteți un comentariu