miercuri, 10 august 2011

Galusti cu prune

Photobucket
Ok.. n-am sa va pacalesc, pregatisem alt articol pentru azi, dar am uitat sa programez data si.. s-a publicat deja.. ieri. Asa ca azi avem o portie de ceva bun! Mai intai o sa multumesc pozelor care nu au termen de valabilitate (lol) si inspiratiei de a lua la "mana" pozele mai vechi pentru ca am cateva "bunatati" pe care le-am pierdut printr-un folder si le descopar dupa un an. Da.. de un an sunt. Nu am reusit sa fac galusti anul acesta, inca..
Si acum sa vedem si cum se prepara, nu? Aceasta reteta este fara ou, deci poate fi mancata si in post - pentru cei care isi doresc ceva bun si de sezon pana la urma, nu?

Ce am folosit:

 Photobucket

-  prune
-  aprox. 400 g cartofi
-  100 g farina
-  1 lingurita ulei
-  pesmet
-  zahar
-  ulei din nou
-  sare



Mai intai am pus painea la cuptor (paine semi-alba am folosit) pentru a se usca si a putea face pesmetul. Evident, puteti cumpara pesmet de la magazin, am vazut ca exista, dar eu il prefer intotdeauna pe cel facut in casa:D.

Photobucket Photobucket
-click pe foto pentru a le vedea mai mari-

In prima poza este painea cand am bagat-o la cuptor, in a doua cand am scos-o de la cuptor:). Mai jos cum arata pesmetul nostru dupa ce am "rasnit" cu masina pe care o folosim sa facem si nucile (este o masina foooarte veche, am sa ii fac o poza si ei cu prima ocazie in care o folosesc!).

Photobucket

Ce frumos arata, nu? Sa trecem la cartofi. Nu am poze cu ei decat dupa ce i-am dat prin razatoare:D. Pana atunci se spala bine, se pun la fiert (in coaja) cu putina sare si dupa ce se fac se decojesc si  se dau prin razatoare/masina.

Photobucket
 
 Urmeaza sa facem aluatul (iar nu am poze.. adevarul este ca am si absentat putin din peisaj, atunci cand nu am lucrat, dar am sa va arat motivul ceva mai jos;P). La aluat pe langa cartof se mai pune si 1 lingurita de ulei, putina sare si zahar (optional). Se framanta pe masa.. sau plansa de framantat si se obtine un aluat ceva mai moale. Acesta se face ca un sul (aproximativ 2-3 degete grosime) si se taie acest sul bucatele de 1cm grosime.

Photobucket

Prunele se spala bine, se taie pe lung si se scoate samburele si in locul lui se pune putin zahar. Astfel pregatite se invelesc in aluat (fiecare pruna in cate o bucatica taiata anterior care bucatica se rotunjeste in mana si apoi se intinde usor cu mana, se pune pruna si se inveleste bine).

Photobucket

Minunatiile astfel obtinute, adica galustile, se fierb in apa clocotita (in care s-a pus un strop de sare - sa fim intelesi nu se pune sare multa nicaieri.. ). Le vedeti ce frumoase sunt?

Photobucket

Motivul absentei mele (si a pozelor in amanunt) se numeste "operatiunea" tigaia de teflon - de mai sus. Dumneaei nu mai face parte din "arsenalul" de bucatarie, a fost retrogradata, intre timp afland si de ce de fiecare data cand se incingea putin, trebuia ca eu sa parasesc incaperea (fumul este toxic). Evident, atata timp cand nu convietuim sau cineva nu mi-o incinge sub nas, nu am nici o treaba cu respectiva tigaie, fiecare este liber sa gateasca in ce ii place. Eu insa prefer vasele de gatit care nu contin acest lucru (adica teflon, non stick... si cum vreti sa ii mai spuneti). Asa ca, pesmetul se va rumeni in tagaia cea noua de ceramica:P - pentru a face acest lucru avem nevoie de putin ulei si zahar, pe langa pesmet evident.

Photobucket

Tavalim galustile in pesmet - arata bine nu?:) si avem mare grija cand le scoatem din oala in care fierb (eu folosesc o ustensila care seamana cu o lingura si este gaurita (cred ca stiti la ce ma refer). Dupa ce le tavalim le punem in castronul /farfuria pregatita pentru ele:

Photobucket Photobucket
-click pe foto pentru a le vedea mai mari-

Pofta buna!!! ah.. sa nu uit, inainte sa va las si ultimele doua poze!! Gustati prunele inainte, sunt foarte multe soiuri si nu toate sunt gustoase. In plus pentru galuste sunt de preferat prunele mai micute!!

Photobucket Photobucket
-click pe foto pentru a le vedea mai mari-

2 comments :

ileana-carmen spunea... [Raspunde]

Eu folosesc 2 oua la aceasta reteta si in apa de fiert galustele pun 1 lingurita de ulei pentru ca astfel nu se lipesc intre ele in oala, le las sa fiarba la foc potrivit pana se ridica deasupra si in rest fac la fel ca in reteta ta. Le fac cat de des pot pentru ca imi plac la nebunie si mie si familiei mele. O sa mai "scotocesc" printre retetele tale...toate cele bune iti doresc.

copilarim spunea... [Raspunde]

@ileana-carmen si eu as face dar nu prea am avut prune anul trecut - sa vad daca a mai ramas gem:D. As incerca versiunea galusti cu prune coapte, facea Maia mea:) ce bune erau!!

Trimiteți un comentariu