marți, 16 august 2011

Pateute cu branza de vaci

Yummy day!!! Ah de cand nu am mai facut pateute cu branza de vaci... Mi-e o pofta!! Am zis azi sa va dau si voua reteta, ca nu-i secret (desi fiecare preparat are secretul sau.. pana la urma). Eu mai visez la ea pana cand o sa gasim alta sursa de lapte (pentru ca.. vorba aceea, cele cunoscute au fost vandute :((( ). Dar nu e problema pentru ca oricum untul e ingrozitor de neunt in ultimul timp:)) - vorba aceea pe noroc. Uneori mai aduc si unt galben cu miros si gust de unt... alteori din ala palid cu gust de .. el stie ce (oricum ingrozitor cand e folosit la prajituri si alte cele). Ok.. sa ne apucam de treaba (:D)!!


Avem nevoie de cantitati egale de faina, branza de vaci stoarsa bine, unt si sare (pentru cantitatile de mai sus 250gr am pus 1 jumatate de lingurita si a fost perfect). Daca faceti branza in casa nu aveti de ce sa va faceti probleme ca nu va iesi buna. Pentru cea cumparata.. mult succes:D!!


Pentru inceputne ocupam de cele doua ingrediente de mai sus. Eu prefer sa "pasez" branza cu furculita (iau una dintr-un set de pe vremuri, de dimensiuni mai mari, pentru ca sunt mai rezistente si eficiente:D). Nici untul nu scapa - se taie pentru a se mai muia si se pregateste astfel pentru a se "alatura" branzicii de vaci. Mai jos puteti vedea cum pregetim cele doua ingrediente:

-click pentru a vedea pozele mai mari-

 Dupa ce am terminiat de pasat cat mai bine branza, adaugam pe rand bucatele de unt pe care le incorporam alaturi de branza amestecandu-le. Incercam sa reducem cat mai mult din marimea bucatelelor de branza pentru a deveni cat mai uniform. Pe mine nu ma deranjeaza daca mai ramaneprin coca cateva bucatele de branza, atunci cand se pun la copt devin crocantele, dar daca vreti sa nu ramana trebuie sa amestecati foarte bine.

-click pentru a vedea pozele mai mari-

Adaugam si sarea pe care o incorporam deasemenea amestecand compozitia formata bine bine. Cand am facut paletelele inca mai foloseam sare iodata romaneasca, dar acum depinde ce fel de sare folositi. E mai bine sa puneti o cantitate mai mica prima data si apoi sa modificati ulterior cantitatea in functie de cum ies.


Buuun. Acum este randul fainii. Aceasta se masoara si apoi se da prin sita. Acest lucru este de dorit din doua motive: 1 se aeriseste faina si 2 daca sunt impuritati acestea raman pe sita. Dupa ce facem acest lucru incepem sa adaugam cate putin cate putin faina la amestecul din castron si amestecand o incorporam.


Cand deja s-a incorporat bine bine, presaram pe masa faina (tot din cea cernuta) si punem continutul din bol pentru a continua sa framantam.

-click pentru a vedea pozele mai mari-


Se framanta bine pana ce coca arata ca in poza de mai sus - sa nu fie nici sfaramicioasa, nici uleioasa, nici foarte unturoasa (lol) dar nici prea fainoasa. Deci potrivita.. Se pune apoi pe o farfurie, sau intr-un bol, se presara putina faiana si se lasa la frigider cam 30 de minute (cel putin).


Pregatim tava (eu fac intr-o tava joasa, cam ca cea de la cuptor) - adica spalat si uscat si atat, pentru ca pateutele au grasime in ele si nu este nevoie de altceva. Dupa ce a stat la frigider si s-a intarit (in cazul de fata se facuse deja noapte de aceea se va vedea o diferenta la poze), scoatem de la frigider si impartim in doua / trei parti (depinde de cantitatea facuta si ingrediente si tava cate pateute vor iesi).


-click pentru a vedea pozele mai mari-

Eu cred ca am impartit in trei de data asta:D! Se ia coca si se face in maini un fel de mingiuta, cum sunt cele de mai sus, cealalta coca se acopera si se pune la loc in frigider. Dupa ce facem o mingiuta presaram putina faina pe masa si luam sucitorul sau facaletul... sau batul... sau "vergeaua" - in cazul meu si intindem frumos coca. Presarati putina faina si deasupra ca sa nu se lipeasca aluatul de vergea.

-click pentru a vedea pozele mai mari-


Dupa cum se poate observa, foaia intinsa nu trebuie sa fie foarte subtire (nici prea groasa insa - eu prefer deobicei sa le fac un pic mai grosute pentru ca ele cresc mai mult:D). Urmeaza procesul de "taiere" - eu folosesc o "rotita" pe care o am de la Buni (la fel ca si "vergeaua" hihi), dar puteti folosi foarte bine si un cutit, cu atentie sa nu taiati si altceva.


Le asezam frumos in tava, ca mai sus, deschidem cuptorul si il lasam sa se incinga (la foc potrivit) si bagam tava inauntru. Trebuie sa fim atenti si sa supraveghem ce se intampla in cuptor pentru ca ele se fac foarte repede... in 10-15 minute (* poate 20 prima tura daca sunt gazele mai slabe; desi mie mi s-a intamplat odata sa se faca prima tura in 25...a fost de groaza, dar gazele nu aveau deloc "forta"). Iata mai jos cum se "umfla" dragutele de ele in cuptor:D:


Intre timp puteti trece la o noua tura, repetand pasii de mai sus:). Cand este gata prima tava scoateti cu grija (cu manusi) si luati cu o paleta de inox pateutele si puneti-le pe o farfurie sau mai multe ca sa se raceasca. Nu le puneti imediati unele peste celelalte pentru ca se lasa / turtesc:D.


Cel mai bine este sa nu le mancati calde, imediat scoase din cuptor, ci sa asteptati cateva minute sa se raceasca putin:). Sunt extraodinar de bune si daca se folosesc ingrediente de calitate si sanatoase. Sa aveti pofta buna si daca incercati sa ne spuneti si noua:)!!



PS: Am incercat o data si cu margarina - pentru bunicul meu, care nu putea manca unt. Observatiile sunt ca pateutele cresc mai mult. Deasemenea aluatul nu lasa apa/zer atunci cand incepe sa se coaca... Problema este margarina in sine, cu a carei intrebuintare eu nu mai sunt de acord:). Prefer un unt bun  - cel mai bun e cel facut in casa.. dar e foarte greu de gasit (chiar stiti unde se mai gaseste unt natural, natural?:P).

4 comments :

mbiank spunea... [Raspunde]

In Alba Iulia se tine vinerea piata langa Spitalul Judetean cu producatorii locali(tarani sau cei care au propria afacere). Cei care produc cascavalul Loman fac si smantana si unt de casa.

copilarim spunea... [Raspunde]

Minunat!!! Ce fericire pe cei de acolo sa aiba parte de asa festin!! Stiu ca prin Ardeal sunt multe locuri unde inca se fac preparate sanatoase si naturale (din materie prima naturala si fara tot felul de aditivi si conservanti si coloranti si pesticide si bazaconii).
Oare in Arges o fi asa ceva? (cu produsele lactate pasteorizate si "imbunatatite" eu nu ma inteleg deloc :()

Ella spunea... [Raspunde]

O reteta tare faina! Mi-am notat-o si am sa o încerc!
Pentru prajituri eu nu folosesc niciodata margarina! Cand citesti din ce e facuta... îti piere cheful! :))
Stii ca aici nu gasesc btanza de vaci asa cum o stiam eu din Ro? Va trebui chiar sa-mi fac singura branza. Pana acum vre-o 10 ani nici smantana nu gaseam! Ciudata bucatarie au olandezii, cu asta m-am adaptat cel mai greu! Pupici!<3

copilarim spunea... [Raspunde]

@Ella :D Nici eu nu folosesc margarina. Toate retetele ce o "cuprindeau" au fost transformate :))).

Branza de vaci o pregatim in casa. E nevoie de lapte de vaca (dar nu pasteurizat, din acela de la ferma, noi cumparam de la tara, de la cineva). Se pune branza la prins intr-un vas - noi folosim unul de yena, pentru ca e transparent si se vede f bine cand se despart "straturile". Se acopera cu un capac, sau o tava.. Dupa o 12-24 de ore (depinde cat de cald este unde se este pus la prins) se formeaza deja straurile. Deasupara e smantana pe care o folosim la ... saratele . Hahaha. Apoi se face o bucata de "iaurt" - ii zic eu. Se poate manca astfel, simplu sau cu gem, miere etc. Si din el se face branza de casa :D.
Trebuie tifon curat pus pe o strecuratoare generoasa, o oala folosita pt lactate. Se toarna iaurtul acela cu zerul in oala si se pune pe foc Se incalzeste pana se separa branza de zer. Nu se fierbe! Cand se separa branza (se strange asa la un loc si se ede cum se alege zerul) se opreste focul si se "strecoara" turnand continutul prin tifon. Branza ramane, serul se duce,

:P. Fara "calciu", lamaie sau alte chestii. Atat.
:P

Pupici!!

Trimiteți un comentariu